H of P Jubileumreis – dag 3

(H of P = Hour of Power)
Donderdag 13 oktober 2005. Een stadstour door Los Angeles.

Onze gidse Mele, op de achtergrond: Nuestra Señora la Reina church

Onze plaatselijke gidse is Mele. Mele doet haar verhaal in het Duits omdat Duits voor de meesten onder ons gemakkelijk is te volgen dan Engels. Mele is van Duitse komaf en woont al 25 jaar in Los Angeles.

Op 1 aug. 1769 bereikte een expeditie onder leiding van de Spanjaard Gaspar de Portol het Indiaanse dorp Yang-na, dat de volgende dag, de dag van ‘Onze Lieve Vrouwe, de Koningin der Engelen’ (Spaans: Nuestra Señora la Reina de los Angeles) Los Angeles werd genoemd.
Als hoofdstad van een Mexicaanse provincie was Los Angeles de laatste plaats die zich in 1847 aan de Amerikanen overgaf. In 1850 kreeg het stadsrechten van de Verenigde Staten. Met het ontstaan van een spoorwegnet (vanaf 1880), de opening van de haven (1914) en door annexaties breidde Los Angeles zich sneller uit dan enige andere grote stad in de Verenigde Staten (1900: 102.500 inw., 1930: 1,2 miljoen, 1950: 1,9 miljoen, 1960: 2,4 miljoen, 1970: 2,8 miljoen, 1980: 3 miljoen).

De stad heeft, mede vanwege het aangename klimaat en de filmindustrie, sinds het begin van de 20ste eeuw een enorme aantrekkingskracht op kunstenaars, schrijvers, gelukszoekers en excentriekelingen, wat o.m. tot uiting komt in van tijd tot tijd sterk opkomende bewegingen en rages. In schril contrast met de glitter en glamour zijn de verpauperde wijken waar werkloosheid en armoede heerst.?

In 1965 kwamen bij protestacties 34 mensen om. In 1992 braken enorme onlusten uit toen vier blanke politiemannen ondanks een belastende video-opname werden vrijgesproken van het molesteren van een zwarte man. Bij deze rellen vonden 58 mensen de dood. Een jaar later werden twee van de politiemannen alsnog veroordeeld. Eind 1993 brachten bosbranden de buitenwijken grote schade toe. Bij een aardbeving in januari 1994 kwamen 57 mensen om en werden duizenden gebouwen vernietigd of (zwaar) beschadigd.


Concertgebouw Los Angeles

Het hart van de stad wordt gevormd door het bijna vlakke downtown Los Angeles (het zakencentrum), met vele openbare gebouwen en de belangrijkste winkelcentra; decentralisatie (o.a. door het vanwege het gevaar van aardbevingen tot 1957 geldende verbod hier hoger te bouwen dan 50 m) heeft geleid tot het verschijnen van moderne, luxueuze winkelcentra in de meeste wijken van de stad. Na het opheffen van het verbod verschenen in korte tijd talloze wolkenkrabbers (Bunker Hill Towers, Security Pacific Building, Atlantic Richfield Plaza; United California Bank Building, 1973-1974).

In de naaste omgeving bevinden zich ook Chinatown en de Japanse kolonie Little Tokyo. Los Angeles heeft een aantal fraaie parken, zoals Griffith Park (met dierentuin), openluchttheater, Griffith Planetarium en Gene Autry Western Heritage Museum (1988; geschiedenis van het Amerikaanse Westen). Tot de oudste gebouwen van de stad hoort de door Spaanse franciscanen gebouwde oude missiekerk (1814-1822).

In El Pueblo de Los Angeles, in 1781 gestichte stadskern, lopen wij door de oude Olvera street en bezoeken het oudste huis van LA, dat nu dienst doet als een museum.
Avila Adobe, gebouwd in 1818, zodanig ingericht, dat het de Spaanse leefwijze in California uit het jaar 1840 weergeeft.


Avila Adobe

Bij de Farmers Market hebben wij geluncht, hier heb je een soort food-center, die ook veel in Azië te vinden zijn. Lekker Chinese maaltijd genomen, veel groenten, niet vet en “normale” porties. In 1934, kwamen hier, door slechte omstandigheden gedwongen, boeren hun waar verkopen. En vanaf die tijd wordt hier groenten, fruit en bloemen verkocht. De eethuizen zijn veel later gekomen.

Via Sunset Boulevard rijden wij door Beverly Hills. Natuurlijk door de Rodeo Drive, in deze exclusieve winkelstraat zijn alle Europese en Amerikaanse kledingontwerpers vertegenwoordigd. De drie “blocks” tussen Wilshire Boulevard en Santa Monica Boulevard zijn het meest exclusief.
Hier kan je een paar sokken kopen voor $ 80,00 of een mooi pak voor $ 10.000,00.

Van Beverly Hills naar Hollywood. Hollywood het centrum van de filmindustrie. Door ruimtegebrek worden de grote “blockbuster” films veelal buiten Los Angeles opgenomen. Over de Hollywood Boulevard en Vine street ” Walk of Fame” gelopen.
Even stilgestaan bij de beroemde Grauman’s Chinese Theater en Kodak theater, waar de film-awards worden uitgereikt. In de hal van de Chinese theater, zijn de hand- en voetafdrukken van menig beroemdheden te bewonderen.

De “Hollywood Sign” is vanaf Kodak theater te zien. De letters zijn 15 meter hoog en de lengte van het woord Hollywood is 150 meter. In het letter H, is een huis ingericht waarin de man/vrouw woont, die de letters schoonhouden.

Naar Startpagina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s