NILADAG 29 oktober 2005

Nila is een eilandje, ligt op 129 graden OL en 6,45 graden ZB, in de Banda zee op de Molukken in Indonesië. Op dit eilandje, in het dorp Bumei was mijn vader Hanoch geboren. Het eiland is bergachtig, de hoogste berg is 781 meter. Als men Nila noemt, denkt men gelijk aan de twee andere eilanden Teun en Sarua, die tesamen de TNS (Teun, Nila, Sarua) eilanden vormen.

Deze eilandenbewoners zijn om verschillende redenen met elkaar verbonden en beschouwen elkaar daarom als familie en zijn meestal ook familie van elkaar. Een uitvoerige beschrijving over Nila, haar inwoners van toen en nu, middelen van bestaan enz…zal ik later in deze web-log nog aandacht aan besteden.

Arnhem, 13 juni 2005, ….. No Ko, we moeten weer eens een Niladag organiseren. Vinden jullie het een goed idee om een Niladag te organiseren? In twee zinnen, heb ik de brief van de initiatiefnemers in het kort samengevat. Natuurlijk, vooral omdat er vanuit de 3e en 2e generatie Nilanezen in Nederland behoefte aan hebben.

Nathalie, Max, Shakira en Daan

Bij het welkomstwoord van de Niladag in de Stichting Kandjoli te Wierden, hebben de dames Shakira van Dijk (moeder Korlefura) en Nathalie Roemaroeson (moeder Sarioa) nogmaals bevestigd. De heren Max Liptiay en Daan Tanate vertellen hoe de dag zal uitzien. De dag wordt zoals gebruikelijk geopend met een gebed. (door oom Bantji Lekransy) en daarna zingen we de: Lagu TNS

Sioh TNS tanah airku, jang ku pudji pada siang dan malam
Karna engkau ‘ku sengsara. Meninggal ibu,bapak, saudara
Refrein: Biar di rantau di bunuh, beta tak lupah sedjarah mu
Ku serahkan tenagaku, untuk membela nusa dan bangsa ku

De video / DVD- beelden, die men van het eiland Nila gemaakt heeft, worden op een groot scherm getoond. De Nilanezen in Nederland zijn op drie verschillende manieren in Nederland gekomen. De eerste groep zijn de Nilanezen, die bij de KNIL (Koninklijke Nederlands Indisch Leger) hebben gediend. Tot deze groepen behoren de families Tanate, Tuakora, Letwory, Serpara, Marantika en Korlefura. Zij zijn hier in 1951 met de boot gekomen en in verschillende “kampen” opgevangen.Ze zouden tijdelijk in Nederland verblijven en later naar de Molukken worden gebracht om te worden gedemobiliseerd, wat echter nooit heeft plaatsgevonden. Deze groep is uitvoerig belicht door de Nederlandse media.

De tweede groep zijn de nilanezen, die bij de Koninklijke Nederlandse Marine zaten. De families Lekransy, Marantika, Sarioa, Serpara en Leunura en. Deze families worden natuurlijk opgevangen door de marine. Ook deze groep is in 1951 naar Nederland gekomen. De reden waarom deze twee groepen naar Nederland zijn gekomen, is het einde van de koloniale bewind in Nederlands Indië. De derde groep Nilanezen kwamen in 1962 uit de voormalige Nederlands Nieuw-Guinea nu Papua (Indonesië). Bij de overdracht van Nieuw-Guinea aan Indonesië, hebben zij mogen kiezen of zij in Nieuw-Guinea blijven of naar Nederland ‘repatriëren”. Zij hebben immers de status van Nederlands- onderdaan niet Nederlander. En in Nederland gekomen krijgen zij automatisch de Nederlandse nationaliteit. Tot deze groep behoren de families Lekransy, Sarioa, Liptiay en Letwory.

Deze gegevens ontleen ik uit de interactieve interview van Daan Tanate met de 1e generatie ouderen uit deze drie groepen: Mama Jos Korlefoera, Bung Ateng Tuakora, Oom Bantji Lekransy en Bung Eky Liptiay. Een bijzonder geschikte manier van interviewen omdat het publiek sterk erbij betrokken wordt. Er ontstaat als het ware een dialoog, waarbij de aanwezigen, hun persoonlijke ervaringen vertellen. Achter ieder persoon schuilt namelijk een uniek verhaal. Het doel is dat men van elkaar het verhaal probeert te achterhalen en daardoor elkaar beter leert kennen. Zowel voor de jongeren als ouderen. Zelf constateer ik, dat ik soms te weinig aandacht besteed aan verdieping in gesprekken met de jongeren. Ik heb mezelf beloofd daar een verandering in te brengen.

Gelijktijdig met het de interview worden voor de kinderen jonger dan 12 jaar workshops georganiseerd. Victor Lekransy leert de jongens het ritmisch bespelen van typische Nilaneze slaginstrumenten. Onder leiding van Regina Lekransy studeren de meisjes een Nilanees lied in. Het ochtendprogramma wordt afgesloten door de kinderen. De jongens nemen hun plaatsen achter hun slaginstrumenten en beginnen te spelen, terwijl de meisjes deinend op de ritme de zaal binnen komen, zich opstellen en hun lied zingen.Zingen, neen ze beginnen eerst te rappen daarna pas te zingen. Heel slim bedacht. Immers, ikzelf heb moeite om de Nilaneze taal te lezen laat staan in de taal te zingen. De kinderen kunnen en doen het wel …… Wat een prestatie, om in zo’n kort tijdsbestek het lied te kunnen instuderen en zo goed uit te voeren. Bravo allemaal..

Tri Nusra
Kalwet furan tutu kalwedo, tri Nusra Kalwedo (2x) Lomai menwo ma it feru miUpler maka japi menatri Tri Nusra Kalwedo

Nenas TNS
Fausulu Kekriwena Terin Tutnu, Wena Plalapsa LifurernaFutan’ra Petulwora Laworkawra, Lofnasera Sonuntutnu Kakna KrauRomromna Lomai menwo, ukee werowa T.N.S. tumpa darahku Wolupra Wenantutnu Walu penah, Nenas wertiowa melmeliyo

In de pauze, voordat wij aan ons diner beginnen maken wij eerst familiefoto’s (per familienaam- Keluarga Besar). Over diner gesproken, de Catering Sarioa en Tonny hebben voor een perfect diner gezorgd, bedankt ervoor en vooral doorgaan.

De voorbereidingen voor het avondprogramma worden op gang gezet, soundchecken door de band Sapa Sangka (vrij vertaald: wie heeft dat verwacht). Zoals ze later spelen, sapa mau sangka bagus sekali. DJ Ago loopt al nerveus heen en weer. Ik weet zeker, dat hij bezig is zijn adrenaline op het juiste niveau te brengen, om straks te kunnen knallen. En dat doet hij ook. Sommige mensen kunnen niet langer wachten, tijdens het soundchecken beginnen zij al te dansen. Dat belooft een geslaagde avond. De zaal wordt hoe langer hoe voller, de TS-jongeren komen in grote getale binnen. Een leuke sfeer, overal groepen mensen die elkaar omhelzen, handen schudden en met elkaar kennis maken. Organisatoren, als ik dit zie word ik er emotioneel van, kan ik niet anders zeggen dan dat jullie een goed gevoel hebben van timing. Mijn complimenten en tot het volgende Nila of misschien TNS evenement!

Hier klikken om de foto’s te bekijken

Naar Startpagina

25 Reacties op “NILADAG 29 oktober 2005

 1. Ja, wat een dag hé. Ik heb genoten.Ik hoop dat het niet bij deze ene dag blijft.Je hebt het goed verwoord en in beeld gebracht.Voor de volgende keer weten we je te vinden 😀 Gruces aan Ibu Menado manis ja.Weet je wat ze in Jakarta zeggen. De mooiste vrouwen komen uit Menado. is zo. maar ook uit Nila hé.

 2. Oom Anis,
  Fijn dat u aanwezig was bij deze dag. En dat u dit uitgebreide verslag heeft gemaakt. Het ziet er heel goed uit!!!! Nu kan iedereen die het gemist heeft ook nog een graantje meepikken!!! We gaan het doorgeven.
  Nathalie Rumahroeson

 3. Mooi geschreven oom Annis!! Zo kunnen wij die pas ’s avonds zijn gekomen toch te weten komen wat we overdag gemist hebben. Mooie foto’s ook!
  xxTat

 4. Hee razende reporter Peps
  😛 !
  Was leuk om te lezen, hoewel het feestje heel gezellig was, de volgende x zijn we er ook op de dag bij! xMi

 5. Hallo Oom Annis,
  Wat heeft u een leuk verslag gemaakt van deze Niladag. Wij hebben ook erg genoten van deze dag en hopen op een snelle vervolg. Onze kinderen hebben eindelijk kennis mogen maken met de andere kinderen van de Nilanese families. Nogmaals complimenten voor uw website. Groetjes van Noes, Debby,Yaël en Noah

 6. Kalweta Bung Anis,

  Ten eerste gefeliciteerd met uw weblog .Het ziet er fraai uit en is zeer informatief .Ook de impressie van uw reis naar de states is aardig om te lezen.
  En natuurlijk het verslag van de NILAdag in Wierden vind ik ook zeer geslaagd . Leuk om uw visie van die dag te lezen.
  Afwisselend tekst en foto’s maakt het prettig om te bekijken.Het is overigens de eerste site die ik ken waar je iets leest over de nilanezen in Nederland, ik zou zeggen verzamel uw werken . Ook ik en mijn kinderen Maloï ,Womei en Loano Lekranty hebben zich op die dag ,29- 10 erg vermaakt . Het was fijn dat er zoveel familie was ,al heb ik er ook een aantal gemist . Maar met deze ervaring moet het lukken een vervolg te krijgen op deze NILA dag met mischien alle Nilanezen.
  Nou Bung Anis succes verder met uw weblog en cium manis voor
  Usi Ineke ,Mireille en Barbara.

  Kalweta Harry Lekransy

 7. Anis , mooie site , trouwens die pruik staat je goed. ook ik heb het een leuke avond gevonden en ben blij dat er veel kinderen van de derde generatie waren .Heel erg belangrijk. Ook de ouwetjes deden het nog best!!!
  Voor herhaling vatbaar!!! groeten van jan van dijk

 8. Kalweta bung Anis,

  Leuk hoor zo’n site…..lekker makkelijk eigenlijk….zeker voor de beginnende website bilders…….
  Je raad het al….ik ben dus ook een beetje aan het stoeien. De foto’s van de Nila dag, heb ik natuurlijk al gedownload….ze zijn leuk. En natuurlijk was de Nila dag ook geslaagd en goed in je weblog weergegeven.
  Had je trouwens ook nog foto’s gemaakt van het dansen van de jongens en meisjes van de avond?? Ook van onze kleine Toby (electric boogie/break dance)….ik heb zijn dansen gemist…..(kô bisàh)….

  Kalweta…..Peter Tanate

 9. Anis,

  Petje af voor de website Ahiolo. Fijn om nu een aanvulling voor al je hobbies nu te realiseren.
  Prachtig, hoe je dat alles hebt opgezet.

  Zover ben ik nog niet, hopelijk zet ik over een niet al te lange tijd mijn verhalen ook op de digitale weg.

  Ik heb nog niet alles kunnen lezen, maar ik weet de site wel te vinden, dus op een later tijdstip kan ik dat ook wel doen.

  Ga zo door, je hebt nu al geschiedenis geschreven.

  Had je dit al kunnen voorspellen, toen we nog in de 1e klas van de katholieke MULO in Merauke zaten?

  Doe de groeten van ons in Doesburg aan de hele familie en tot mails of tot horens.

  Chris Tehupuring.

 10. Lieve Anis,
  Ik was er helaas niet i.v.m. een geplande vakantie. Heb van de kinderen gehoord dat het een mooie dag en avond was geweest en dat blijkt wel uit je verslaglegging en je foto’s.Organisatoren, de Kookploeg en alle feestgangers op deze Niladag complimenten voor een geslaagde feestdag.
  Groetjes aan Ineke en de kids,
  Tiene

 11. Hallo iedereen.
  Wij zijn pas erachter gekomen dat deze site bestond.
  We wilden alleen even laten weten, dat we Niladag HEEL ERG leuk vonden. We hebben erg zin in de volgende Niladag/weekend!:D
  Ook vinden we allemaal dat de foto’s erg leuk zijn.
  Groetjes, Loano, Maloi, Womei, Sequoyah en Nila Lekransy.

 12. Beste mensen,
  ik was onlangs aan het surfen en kwam deze site tegen. Heb een tijdje nagedacht om te reageren. Nu dan een reactie:
  jammer dat ik deze Niladag heb gemist. Ik heb wel mijn zusje Eby en haar man Renee Bant gezien, die rechts achteraan op de foto staan bij keluarga Letwory. Mijn overleden vader David Letwory kwam van Nila (Usliapan) en is vanuit Hollandia in 1962 met z’n gezin naar Nederland afgereisd. Dus ik behoor tot die families die vanuit Nieuw-Guinea naar Nederland zijn gekomen. Ikzelf moet nog veel te weten komen over alle ins and outs van heel veel zaken. Beetje bij beetje kom ik steeds meer te weten en dat is ook goed. Ik ben van de partij als er een volgende Niladag (?) zal komen. Ik probeer dan met al mijn kinderen + aanhang te komen, als dat lukt! Ik kijk er naar uit.
  In ieder geval vind ik het een leuke site om die op te slaan bij mijn favorieten. Ga zo door! Als er op de een of andere manier hulp nodig is, dan is een mailtje voldoende.
  Hartelijke groeten
  Dominggoes Lambertus Donald Letwory
  (roepnaam Bert) 8) 🙂 8)

 13. Hallo daar, ik heb er jammer genoeg niet bij kunnen zijn vanwege mijn werk. Ik heb veel positieve berichten gehoord. Door deze site heb ik nog veel mee kunnen krijgen.Ik hoop er de volgende keer bij te kunnen zijn.

  Gr Victor

 14. Hej Annis,
  De kolom waar dit onderwerp in staat is 3 x zo breed geworden.
  Na de foto van Keluarga Korlefura komen 3 foto’s die naast elkaar zijn geplaatst. Ik vermoed dat dit de reden is waardoor de kolom zo breed weergegeven wordt.
  Bel me maar, ik ben nog wakker!
  Groetjes, Willem 😀

 15. Dag Bung Anis,
  omdat Maloï een werkstuk over Nila gaat maken kwam ik, nu pas, tot de ontdekking dat u een prachtige site heeft gebouwd. Complimenten!!Vooral de foto’s maken indruk op me.
  Ik bedacht me overigens dat uw site misschien een mooi medium is om alle emailadressen van orang Nila te verzamelen. Zodat we het internet kunnen gebruiken om elkaar te “ontmoeten” en informeren.
  Wat vindt u ervan??
  Veel liefs en tot gauw! Jennifer Lekarnty

 16. Dag lieve bung Anis,
  Wat een warm gevoel geeft het mij om door deze prachtige site
  te wandelen.Ik kreeg de indruk dat ik even op vakantie was en heb door deze site (hati rindu) heimwee gekregen!!!! Complimenten bung
  Anis…
  Feestje van usi Emmy was heeel gezellig en ik was heel blij jullie allemaal weer te zien, al hoewel ik bung Paul toen pas echt miste.
  Zie ik jullie op papa verjaardag???
  Hormat dan salam manis2

  Maria 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 😉

 17. Even melden dat ik door het intikken van Loano Lekranty op deze site gekomen ben. Ik wist niet dat ie bestond. Ik zocht namelijk een foto’tje van Loano voor de video-dvd van oom Frans/Banci Lekranty zijn afgelopen 80 jarige feest/verjaardag in Loosdrecht. Maar er staan meerdere foto’s op die ik kan verwerken hierin. Ik hoop dat U er begrip voor heeft dat ik die ook in die dvd zet. Met name die waar hij + fam. opstaat. Tot ziens en bedankt en gr. Andrew

 18. Hallo.
  Ik ben op zoek naar een dienstmaat die bij de marine heeft gezeten en wel op de Hr. Ms Gelderland. Dit was in de periode 1969 – 1971. Hij heet Jimmy Rumahroeson. Er staat een foto op mijn site, op de pagina Koninklijke Marine. Kent iemand hem en weet ieet iemand hoe ik met hem in contact kan komen? Bijv. bedankt en veel succes met jullie bezigheden.
  Groeten van Gejo Alberts.

 19. saya sangat setuju dengan website ini.salam buat oma yos korlefura dan usi lis van dijk juga pa ateng tuakora dan om bantjie lekransi

 20. Beta pung sinama pung foto paleng bagus-bagus…!!!
  Salam For keluarga besar Lekransy di blanda jua dari Mami Julyana dan Oma Susana Lekransy di Ambon

  B

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s