Terugblik: OPEN DAG Maluku Lari.

97379571_2_puo8_2OPEN DAG Maluku Lari op zaterdag 05 november 2005, begint voor de Maluku Lari lopers en sponsoren, om 17.00 uur. Met een kopje koffie en koekjes, wordt het startschot gegeven. Daarna wordt het Moluks eten geserveerd. De dames uit Krimpen aan den IJssel hebben tijd noch moeite gespaard om al dit lekkers op tafel te brengen.

Dames mijn “djempol” (vrij vertaald, pluimpje) hoor. Ook mijn “djempol” gaat naar : – MC Mozes, die de presentatie voor zijn rekening neemt. – Veilingmeester Marsius Latupeirissa, die zijn ervaring en charme als DJ Marsius, goed weet te gebruiken om het aangeboden waar, tegen zo hoog mogelijke prijs aan de man/vrouw te brengen. – De band Jusagroove, voor hun muziekale prestaties. – De Maluku Lari organisatie, die dit alles heeft gerealiseerd.

De sfeer is erg ontspannen en gezellig, nieuwe kennissen worden gemaakt, of hernieuwde kennismaking. Natuurlijk wordt er veel met elkaar gepraat en natuurlijk, het kan niet anders ….. over hardlopen. Ik zelf heb een ‘oude’ sportkennis ontmoet, Jan Timmer. Jan Timmer is sportjournalist van de regiobladen. Jan en ik kenden elkaar uit onze actieve badminton periode, als speler en als trainer. Jaren later heb ik hem als trainer vervangen bij BC Shuttlek, Krimpen aan den Lek. De laatste ontmoeting, was tijdens de verkiezing van Sportman/vrouw, -team van het jaar in de Drie Maenen in Ouderkerk aan den IJssel, waar hij als presentator van die avond was. Het eerste team van BC Ouderkerk, waar ik trainer van was en nu weer ben, was toen genomineerd als het beste Team van het jaar. Vandaag is hij hier als sportjournalist, van hem is het volgende verslag.

Maluku Lari bindt Molukse lopers. (Jan Timmer)

Jan_t_2Krimpen a/d IJssel – In 1991 besloot een groep Molukse lange afstandlopers op informele wijze met elkaar op te gaan trekken rondom trainingen en wedstrijden.
Nu, veertien jaar later, heeft dat initiatief geleid tot een bloeiende vriendenclub onder de naam Maluku Lari (=Molukse Hardlopers). Zaterdagavond presenteerde het gezelschap zich met een open huis in het gebouw van Stichting UMAM in Krimpen aan den IJssel.

Jan Timmer:”Dat Molukkers een gastvrij en hartelijke gemeenschap vormen, is bij insiders allang bekend en werd zaterdagavond maar weer eens bevestigd”. Tussen de speeches en de dvd-presentaties door worden de aanwezigen voortdurend verwend met smakelijke hapjes dito gerechten. Het programma dat Maluku Lari de bezoekers – onder wie diverse sponsors, de Krimpense wethouder Blankenberg, en atletiektrainer Wim Akkermans – voorschotelt, is al even goed consumeerbar.

“Tijdens een wedstrijd in Brussel liep ik ooit Ronald Matulessy, een andere Molukse atleet, tegen het lijf” vertelt Capellenaar en atletiekliefhebber Joseph Telussa. “Samen filosofeerden we bij die gelegenheid wat over het samenbrengen van Molukse lopers en de oprichting van een vriendenclub. Want wat is nu leuker dan in een vrijblijvende sfeer sportief met elkaar op te trekken ?”

Kennelijk dachten meer mensen zo positief over het initiatief. “Er kwamen van lieverlee steeds meer lopers bij ons terecht,” aldus Telussa. “Prachtig was ook dat we gebruik konden maken van een sportaccommodatie met kantine en kleedruimten in Capelle aan den IJssel. Vanaf dat complex van de voormalige voetbalclub FC Maluku reisden we ook af naar bijvoorbeeld marathons”.

Los-vast.
Maluku Lari is zeker geen ‘gewone vereniging’ waar leden contributie betalen, een clubblad ontvangen en te maken hebben met een bestuur. “Niets van dat alles hebben wij” weet Ronald Matulessy, één van de mensen achter het hardloopensemble. “het enige wat wij willen is Molukse atleten bij elkaar brengen om bijvoorbeeld samen naar wedstrijden te reizen en informatie over trainingen en zo uit te wisselen. De contacten met elkaar onderhouden we via de E-mail”

Maluku Lari hield zich de voorbije jaren ook bezig met bijeen garen van geld voor goede doelen. De laatste sponsorloop een 108 kilometer lange estafette-run van Apeldoorn naar Vught op 24 september jongstleden – bracht liefst € 18.750,00 in het laadje. Een deel van het geld ging naar een wereldvoedselprogramma, een ander groot deel kwam ten goede aan de opleidingskosten van een groep Molukse verpleegkundigen die in Nederland hun studie volgen.

De bijzondere sponsorloop werd mede georganiseerd door de bekende ultra-loper Wim Akkermans. “We hebben een geweldige dag met elkaar beleefd” aldus de inwoner van Vught. “Mijn herinnering er aan is zelfs zo goed dat ik Maluku Lari en Atletiek Vereniging Krimpen bij deze toezeg op 17 juni 2006 mee te zullen werken als zij een sponsorloop organiseren ten behoeve van een school op de Molukken.
Daarnaast biedt ik de lopers van Maluku Lari twee trainingssessies met lunch in het voorjaar aan. Ze zijn van harte Welkom in Vught.” “Toch leuk, zo’n aanbod” glimlacht Joseph Telussa. “We zullen er met plezier gebruik van maken.”

Naar Startpagina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s