Geschiedenis van Nila-TNS eilanden 1

Link met het onderwerp: “mijn vader komt uit Nila”

Op mijn zoektocht door het Internetland naar de geschiedenis van het eiland Nila, kom ik soms bijzondere dingen tegen.
Dat Nila een veelvoorkomende meisjesnaam is, ook veel poezen luisteren naar deze naam.
In “hindi” betekent Nila blauw-donkerblauw, symboliseert krishna en het oneindige. Zelfs een Egyptische prinses draagt deze naam: Prinses Nila.

Merlion is het nationale symbool van Singapore

Een legende uit de Sejarah Melayu (Geschiedenis van Maleisië) vertelt over een Sumatraanse prins, Sang Nila Utama genaamd, die, lang geleden op weg was naar een eiland met prachtige, witte zandstranden (toch, eiland Nila ?).
Hij kwam echter met zijn schip in een storm terecht en verloor alles.
Toen hij later op een strand aanspoelde kwam hij oog in oog met een gevaarlijk uitziend beest dat hij voor een leeuw aanzag.. Toen de prins ontdekte dat dit nieuwe eiland een goede plaats was om zich te vestigen, noemde hij het SINGA PURA, ofwel Singapore, ter ere van het majestueuse beest dat hij het eerst had gezien!

Nila is ook een Indonesische naam van een vis (waarschijnlijk naar ons mooi eiland genoemd). Het is een soort tilapla of tilapia (latijnse naam:Oreochromis niloticus).
Tilapia komt oorspronkelijk uit tropisch Afrika en het Midden Oosten.
Veel Indische Nederlanders kennen de tilapia uit de koloniale tijd. Belgen kennen de vis uit de tijd dat Kongo bij België hoorde. De vis wordt dan ook op bescheiden schaal in België en Nederland gekweekt. Het overgrote deel van het aanbod komt nog wel rechtstreeks uit Afrika. Tilapia is een vis die zowel in zoet, zout als brak water kan leven en veel weg heeft van de baars.

Ikan Nila (tilapia)

Voor de BBQ liefhebber hier een recept: Ikan Nila bakar (BBQ)
1 stuk ikan nila, schoongemaakt
1.5 teentjes knoflook
1.5 centimeter kunyit (kurkuma, specerij met een gele kleur)
0.5 theelepel. Ketumbar (korianderzaad)
1 theelepel. Tamarindepulp
1 eetlepel. Olie en zout

Bereiding
– Wrijf voor de marinade de schoongemaakte en fijngesneden knoflookteentjes en de kunyit met de ketumbar en de tamarindepulp in een cobek fijn
– Voeg olie en zout naar smaak toe
– Marineer de vis met de marinade en laat deze ongeveer 15 minuten intrekken
– Rooster de gemarineerde vis op houtskool of op een barbecue gaar.
Eet smakelijk ….. Selamat makan…….

Mijn nachtelijke surftocht, werd gelukkig beloond: ik kwam een site tegen van onze eigen TNS’ers.
Letra Natu. Stichting Letra Natu werd in 1982 door de Seruanezen opgericht, die als doel hebben om de primaire behoeftes van de Seruanezen in Waipia te voorzien. Meer over deze stichting en hun activiteiten kunt u lezen in genoemde site Letra Natoe.
Met de volledige toestemming van de sitebeheerder Wim Pormes, mag ik deze gegevens in Ahiolo.weblog gebruiken. De foto’s van het eiland Nila, ontving ik van Max Liptiay. Max, Wim hartelijk dank hiervoor.

Geschiedenis van Nila (TNS-eilanden) 1

Nila behoort tot de TNS (Teun Nila Serua)-eilanden. Het zijn drie kleine eilanden in de Zuid-West Molukken. In de hele wereld wonen er nog géén 6000 TNS-ers. Deze kleine bevolkingsgroep is noch bekend in de literatuur, noch in vele geschriften over de Molukken.?In Nederland vormen zij een kleine Molukse minderheid en worden zij binnen de Molukse literatuur zowel op cultureel als in andere zin nauwelijks genoemd. Ze “schijnen” binnen de Molukse gemeenschap niet te bestaan.

TNS-ers in Nederland - Foto © Ahiolo

De Seruanezen in Nederland zijn herkenbaar aan de familienamen: Resley, Wonmaly, Pormes, Kunu, Tutkey, Luturkey, Pelmelay, Talaksoru, Rittiauw, Jasso, Workala en Kilay. Bekende seruanezen in Nederland: Zangeressen Justine Pelmelay, Simone Pormes, actrice Terence Schreurs (moeder Wonmaly) en politicus Sam Pormes.

De Nilanezen in Nederland dragen de volgende namen : Marantika, Letwory, Tanate, Sarioa, Korlefura, Serpara, Lekransy, Leunura, Liptiay en Tuakora. Bekende Nilanezen in Nederland: Zangeressen Julia Lo’ko (Lekransy), Maria Lekransy en Cabaretier Daan Tanate.

De Teoneze families in Nederland zijn : Kurmasela en Nuniary.

Op de meeste landkaarten worden de TNS-eilanden slechts aangeduid middels 3 kleine stippen. Zij behoren tot de categorie van “kleine bewoonde eilandjes” van Indonesië.
Nila is het grootste eiland met een grondoppervlakte van 8,5 km2, gevolgd door Serua met zo’n 4,5 km2, Teon is de kleinste van de drie met slechts 3,5 km2 grondoppervlak.

De TNS eilanden liggen in de Bandazee en worden gerekend tot de “zuidelijken” of wel “terselatangroep”.De TNS-eilanden zijn gelegen in het Zuidwesten van de Molukken. Het dichtsbijzijnde eiland in het Noorden is het eiland Banda, in het Oosten de Kei-eilanden, in het Zuidoosten liggen de Tanimbar-eilanden en in het Zuiden liggen de Babar-eilanden. De afstand vanuit Ambonstad bedraagt omstreeks 400 km. De onderlinge afstand tussen Teon, Nila en Serua bedraagt tussen de 60 en 100 km.

De eilanden zijn ontstaan door erupties onder de oceaanbodem, gevolgd door vulkanische uitbarstingen. De eilanden worden dan ook gekenmerkt door een bergachtig vulkanisch reliëf. De drie vulkaaneilanden behoren tot de strato-type.

Het eiland Nila - Foto © Imanuel Leunura

In Indonesië komen nog zo’n 300 vulkanen voor. Hiervan zijn nog ruim 60 werkzaam. De TNS-eilanden behoren tot de oostelijke tak van het nog altijd aktieve vulkanisch- en tektonisch plooiingsgebied. Deze aktieve plooiingszone strekt zich uit van Sumatra via Java, de kleine Sunda-eilanden en de Banda zee tot in de Molukken. De aardkorst van deze aktieve zone toont nog altijd een grote instabiliteit.

De vroegst geregistreerde uitbarstingen waren die op Serua, in de jaren 1687, 1693, 1844 en het laatst in 1921. Op Teon maakte de bevolking in 1904 de laatste uitbarsting mee en op Nila werden deze tenslotte in 1932, 1968 en het laatst in 1976 geregistreerd. Bij de laatste twee ging het slechts om kleine uitbarstingen en lichte aardschokken.

De baai van Nila - Foto © Imanuel Leunura

Vanaf de zeebodem gerekend is de vulkaan op Teon 3.775 m. hoog, op Nila 3.780 m. en op Serua 3.641 m.?Ten oosten van de TNS-eilanden strekt het Weber-diep zich langs Nila en Serua naar het Noorden uit, als de diepste zeetrog in de Banda zee nl. 7.500 m. diep.?Vanaf de zeespiegel gerekend is de vulkaantop op Teon 775 m., op Nila 780 m. en Serua 640 m.

 Het klimaat op de TNS-eilanden wordt gekenmerkt als een tropisch moessonklimaat. De regenperiode op de drie eilanden gaat in april van start en strekt zich uit tot oktober. Daarna vangt de droge periode aan en deze duurt tot april. De natte en droge perioden staan sterk onder invloed van luchtdrukverschillen. Tijdens de natte periode heeft men te maken met de oostelijke en zuidoostelijke winden uit Australie. Terwijl de westelijke – en noordwestelijke winden vanuit het Aziatische vasteland een relatieve droogte periode veroorzaken. ?De draaiing van de windrichting van west naar oost vindt plaats omstreeks de maandwisseling maart-april, het begin van de natte moesson.

Terwijl de draaiing van de windrichting van oost naar west omstreeks de maandwisseling september-oktober, het begin van de droge moesson brengt.?Het gemiddelde aantal regendagen per jaar is op de TNS-eilanden ongeveer 150 dagen. De gemiddelde hoeveelheid regenval per jaar is ongeveer 230 mm. De maand mei kent het maximale aantal regendagen, nl. 19.5 dagen, met een gemiddelde jaarlijkse hoeveelheid regenwater van 422.5 mm. Terwijl de maand augustus het minimale aantal regendagen heeft nl. 6,5 dagen met een gemiddelde jaarlijkse hoeveelheid regenwater van 33,5 mm.

De fauna en florawereld is divers. Binnen de fauna vindt men o.a. kusu-kusu (buideldier), paradijsvogel, de kasuarivogel etc. In de omringende Banda zee treft men een grote keur aan van vissoorten, schelpdieren, koraaldiertjes etc. De eilanden vallen op vanuit de kustlijn vanwege haar zeetuinen.

Naar Geschiedenis van Nila-TNS eilanden 2
Naar Startpagina

21 Reacties op “Geschiedenis van Nila-TNS eilanden 1

 1. Waaauw eindelijk de geschiedenis van Nila op het internet. Prachtige foto’s erbij! Het is genieten hoor! Bedankt! Kalweta!
  Liedje. Nila manis, Nila sedap, Manis langar madu lai, ku ingin mau tingal tetap di Bumei, Sifluru, Wotai!
  Nila tannah ku, Nila negri ku, tannah tumpa dara ku!

 2. Selamat siang ! Tahoen baru ! Zou graag iets meer aan de weet willen komen over de familie Serpara ( vader Rudolf Serpara) uit Den Helder.
  Was een vriend van Josef Mesak Serpara uit de Dahliastraat.

 3. Dag,

  Wellicht kunt u mij helpen om een zekere Liptiay terug te vinden die in 1985 als dienstplichtig militair in Libanon zat. In het fotoboek van bovengenoemde site staat hij afgebeeld bij een foto van het 1e peloton. Wij zoeken hem in verband met een reunie. Wie wil mij helpen. Overigens hele mooie site.

  Met vriendelijke groet,

  Albert van den Eijnde

 4. Hoi!
  Ik vond het een beetje vreemd om zomaar mijn achternaam hier te vinden. Ja mijn vader kwam ook van Nila..en ik moet zeggen dat ik het heel fijn vind om nu een site te hebben gevonden waar ik informatie kan vinden. Trouwens,mijn moeder heeft ook een grote foto van het eiland aan de muur hangen dus ik herkende het direct 😀

  Ik zal deze site naar mijn broer toesturen die zal het ook heel leuk vinden om het te lezen!

  Bedankt!! Groetjes Monique Marantika

 5. leuke site of blog over nila, jammer dat er weinig over dit eiland is te zien
  Ik las die verhaal over sedjara melaju (maleisie)
  Ik denk dat die prins op weg was naar kai vanwege zijn prachtige witte zandstranden
  en kai is niet zo ver weg van nila,
  want kai was ook een tovlucht van enkele balinese vorsten die gevlucht waren voor de moslims die vanuit sumatra oprukken

 6. Hallo Orang Kai,
  bedankt voor uw bezoek aan Ahiolo. Misschien was prins Sang Nila Utama op weg naar Kai, wie weet….
  Ik hoop ooit naar Nila te gaan, dan komen zeker foto’s en verhalen daarover in Ahiolo.
  Voor straks: “Selamat kunci Tahun dan masuk Tahun yang Baru”
  Semoga Tuhan memberkati kami semua.

 7. Ik ben met de genealogie bezig van mijn moedersnaam Stobberingh. Nou zag ik ook op een site de naam Stobberingh staan. Kan iemand mij verder helpen.
  Ik heb al een groot gedeelte van de Nederlandse tak en de indische tak anno de 19e eeuw maar alleen van plaatsen van Java.

 8. Beste hr. Helms,

  Tijdens mijn zoektocht omtrent informatie over onze TNS eilanden kwam ik op deze site en zag tot mijn verbazing onze familienaam staan. Mijn broer is Jope Serpara die in augustus 1962 is overleden. Mijn vader heet Robert Serpara en mijn moeder Neeltje Mintje Soumokil. Dan heb ik nog een zus en die heet Anneke Serpara.
  Wij woonden in de Dahliastraat in Den Helder.
  Met vriendelijke groet,

  • Beste Rudolf Herman Serpara,

   Ook ik woonde toentertijd in de Dahliastraat in Tuindorp en wel op nummer 96. Ik had destijds veel contact met uw broer Jozef Mesak Serpara, die op 09 augustus 1962 in de Liniegracht in Den Helder is verdronken. Ik kan mij goed aan hem herinneren. Mijn broer had hem nog een paar dagen voor zijn dood -staande op de stoep in de buurt van zijn ouderlijk huis – gefotografeerd. Het was een erg tragisch ongeval en de gehele buurt was geschokt. U en Anneke heb ik alleen van zien gekend. Ik weet nog wel dat uw vader eertijds bij de Koninklijke Marine diende. Mij is bekend, dat hij intussen is overleden en – zoals mij bekend is – begraven werd in het graf van zijn vroeg overleden oudste zoon ‘Jopie’ op het kerkhof te Huisduinen. Ooit heb ik dit graf bezocht. Ik woon nu in Duitsland, ben getrouwd en vader van 1 dochter en 2 zoons, zoals uw vader. Van een dergelijk noodlot zoals uw vader dit heeft ondervonden, ben ik – Gott sei Dank ! – verschoond gebleven.
   Ik wens u en uw gezin een goede gezondheid en een lang leven.

   Leo Helms van Eis

   • Beste Leo Helms van Eis,

    Ik kan me nog herinneren dat er 2 broers en een jongere zus aan de overkant woonde. Ik kan niet met zekerheid zeggen of jullie dat zijn geweest. Ik vind het mooi om te horen dat u dit nog kan herinneren en dat u het graf van onze broer en vader heeft bezocht. Mijn moeder is in 1998 overleden en is ook begraven op het kerkhof Huisduinen. Zijn er toevallig nog foto’s die uw broer destijds gemaakt heeft van mijn oudste broer Joop Serpara? zo ja dan zou ik deze graag willen zien. Ik woon nu in Huizen en heb 5 kinderen. Mijn broer Dolf Serpara woont nog in Den Helder en heeft 3 kinderen. Ik hoop dat u nog reageerd. Met vriendelijke Groet Anneke Serpara

 9. Beste Leo Helms van Eis,

  Ik kan me nog herinneren dat er 2 broers en een jongere zus aan de overkant woonde. Ik kan niet zeggen of jullie dat zijn geweest. Ik vind het mooi te horen dat u dit nog kan herinneren en dat u bij het graf bent geweest. Zijn er nog foto’s die uw broer destijds gemaakt heeft van mijn oudste broer Joop Serpara? Dan zou ik deze graag willen zien. Ik woon nu in Huizen heb 5 kinderen en mijn broer Dolf Serpara woont nog in Den Helder en heeft 3 kinderen. Met vriendelijke Groet, Anneke Serpara

 10. Selamat siang,

  Ik heb van de week in de bergen bij Bandung in een warung een Nila van de bbq gegeten. Was heerlijk uiteraard met op de achtergrond de stad in het ‘dal’. Na dit toertje terug naar huis waar mijn vriendin en ik in een diepe slaap vielen, af en toe wakker maar te moe om op te staan en verder slapen maar. Kreeg na afloop het vermoeden dat de vis soort van ‘giftig’ is maar vind daar niets over op internet. We gaan het binnenkort vast nog es proberen.

  groet,
  Klaasjan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s