Bezoek aan Madurodam.

De aanleiding tot dit bezoek is de komst van nicht Ocean uit Ambon (Indonesië).
De verhalen en foto’s van de families en vrienden, die Madurodam hadden bezocht heeft haar belangstelling gewekt. Ocean: “Als ik ooit in Nederland kom, wil ik beslist naar Madurodam gaan.” 12 januari 2006, het was mistig, vochtig en koud. Dat weerhoudt ons niet om de auto in te stappen en naar Scheveningen te rijden. Hoe dichter wij de plaats van bestemming kwamen, hoe opgewonden zij begon te raken. Eén van haar wensen komt in vervulling.
Heel erg leuk om te zien hoe zij ervan geniet. Overal moet er foto’s van gemaakt worden. Voordeel van een bezoek in de winter: géén lange rijen bij de kassa, ongestoord en de tijd kunnen nemen om de kunstwerken te bewonderen en natuurlijk: “foto’s schieten”.

Ocean op klompen

Madurodam is een attractiepark, dat officieel is geopend op 2 juli 1952. Het is opgericht enerzijds als oorlogsmonument, anderzijds als charitatieve stichting.
De gezamenlijke initiatiefnemers zijn mevrouw B. Boon-van der Starp en de heer en mevrouw J.M.L. Maduro.
De heer en mevrouw Maduro uit Willemstad, Curaçao, zochten een manier om een monument op te richten voor hun enige zoon George die in februari 1945 is overleden aan vlektyphus als krijgsgevangene in Dachau. Voor zijn daden in de eerste oorlogsdagen heeft hij postuum de Militaire Willemsorde gekregen.

George Maduro was voor de oorlog rechtenstudent in Leiden. ? Na hun ontmoeting met mevrouw Boon-van der Starp hebben de heer en mevrouw Maduro geld beschikbaar gesteld voor de bouw van een miniatuurstad als herdenkingsmonument in plaats van een regulier monument.
De architect S.J. Bouma was in die tijd directeur van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen en wilde graag meewerken aan de bouw van een miniatuurstad. Na een bezoek aan Beaconsfield ontwierp hij een plan om een Nederlandse stad, zoals deze zich in de loop der eeuwen ontwikkeld heeft, op schaal 1:25 na te bouwen. Het thema was: het stadje met de glimlach. ? Met zijn plannen en tekeningen werden directeuren van grote bedrijven benaderd voor financiële ondersteuning. Het merendeel was enthousiast en zo kwam er onder andere een tankstation, een boortoren, een autoweg, spoorwegen en een luchthaven.

Ook de burgemeester van Den Haag wilde graag meewerken aan dit unieke plan en zorgde ervoor dat een terrein in de Scheveningse Bosjes in erfpacht werd afgestaan. Het terrein werd bouwrijp gemaakt door enthousiaste Delftse studenten. De exploitatie werd gedaan door de Stichting ter bevordering van het Nederlands Studenten Sanatorium en vele deskundigen.

Het Binnenhof (Den Haag)

Madurodam is sinds 1952 in opzet niet veranderd. Na een proces van enkele jaren is Madurodam in 1996 uitgebreid. Naast de entree, bestaande uit twee dijken en een grote vuurtoren, en enkele nieuwe maquettes werden twee multifunctionele zalen en een tentoonstellingshal toegevoegd. Het grootste maquettebouwproject na de opening is de vernieuwde luchthaven Amsterdam Airport Schiphol. Deze is in 2003 volledig gerenoveerd. Op het platform is een nog niet eerder vertoonde inductietechniek te zien, waar de drie meter lange vliegtuigen door middel van een magnetisch veld, oplaadbare accu’s en minicomputers worden voortbewogen.

Madurodam heeft een bijzondere band met het Koninklijk Huis. Het was een grote verrassing dat de toenmalige koningin Juliana goedkeurde, dat de 14-jarige kroonprinses Beatrix burgemeester werd van dit stadje. Deze burgemeestersfunctie heeft zij tot haar troonsbestijging in 1980 vervuld. In de loop der jaren zijn vele leden van het Koninklijk Huis aanwezig geweest bij belangrijke gebeurtenissen in Madurodam. Koningin Beatrix onthulde op 2 juli 2002 tijdens het 50-jarig jubileum van Madurodam de nieuwe Gouden Koets.

Om de jeugd aan Madurodam te binden, werd in 1952 besloten een Jeugdgemeenteraad te benoemen voor de miniatuurstad. Ieder jaar dragen verschillende Haagse scholen leden van de Jeugdgemeenteraad voor. De leden hebben zitting voor twee jaar en kiezen sinds 1980 de burgemeester uit hun midden. De Burgemeester en Wethouders zijn bij iedere plechtigheid aanwezig en nemen de nieuwe maquettes officieel in ontvangst.
Neem ons voorbeeld, breng een bezoek aan Madurodam.

Muiderslot (Muiden)

Naar Startpagina

2 Reacties op “Bezoek aan Madurodam.

 1. Hej Annis,
  Zo hé, nog zo laat aan het werk? Nou ja, ik was ook nog op het internet bezig.
  Zo te zien en te lezen, is het wel een leuke dag geweest. Ondanks de weersgesteldheid heb je toch nog mooie foto’s gemaakt. Wanneer komt ze naar Alkmaar toe om kaas te maken? Kom je dan ook mee voor de foto’s?
  Ik hoor het wel,
  groetjes,
  Willem 😀

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s