San lien Fai Lok….Gelukkig Nieuwjaar !

Chinees Nieuwjaar in Rotterdam
Géén hondenweer op het jaar van de hond.

30 januari 2006, stralende ochtend op het Doelenplein in Rotterdam. Rondom het plein, staan kraampjes met handelswaar, een soort Chinese markt.

De ochtendzon lacht de nieuwsgierige bezoekers toe, die op het geluid van de trommels af komen.
De trommelaars, leeuwendansers en de drakendragers staan te trappelen, niet om zich warm te houden, maar om het Nieuwe Jaar in te luiden.

Even voor twaalven worden gebeden uitgesproken offers gebracht aan de Goden.
Daarna barst het los, de trommels klinken luid over het plein en de dansende stoet zet in voor een optocht over de Westersingel naar Kruiskade. Het Nieuwjaarsfeest is begonnen.

Chinese kalender
Het Chinees Nieuwjaar vindt altijd plaats aan het eind van januari of in het begin van februari, dit als gevolg van het verschil tussen de westerse en de Chinese kalender.
De Chinese kalender maakt gebruik van een dierenriem, dat betekent dat elk jaar een specifiek dier heeft, met een bepaalde betekenis voor de mensen die in dat jaar geboren zijn.

In deze dierenriem zijn opgenomen: muis, stier, tijger, konijn, draak, slang, paard, geit, aap, haan, hond, zwijn. Deze dieren komen dus om de twaalf jaar terug.
Verder heeft elke maand dertig dagen en om de vier jaar is er één extra maand van 30 dagen, in verband met het schrikkeljaar. Volgens de Chinese dierenriem is 2006, het jaar van de hond, jaar 4703.

Chinees Nieuwjaar valt dit jaar op 29 januari. Van 28-30 januari vinden in Den Haag, Rotterdam en Amsterdam Chinese Nieuwjaarsoptochten plaats met leeuwen en draken.

Het is gebruikelijk dat men het nieuwe jaar begint met een schone lei: de schulden betalen, nieuwe kleren kopen, en het huis schoon maken. Er is gewoonlijk een groot familiemaal en de goden worden geëerd. De mensen geven elkaar cadeaus.

Het Nieuwjaarscadeau is een rood zakje, hongbao. In dit rode zakje zit een geldbedrag. Ouders en volwassenen geven deze hongbao aan kinderen. Het geldbedrag in de hongbao is altijd een even getal, dat brengt geluk. Het rode zakje wordt nooit geopend in het bijzijn van de gever, dat getuigt van slechte manieren! De kleur rood is sowieso de kleur van het nieuwe jaar. Het ziet er met al die rode banieren en versierselen niet alleen vrolijk uit, het jaagt ook nog het kwaad weg.

Rond het Chinees Nieuwjaar zijn er veel gewoontes en gebruiken, zo mag je niet vloeken en schelden en kun je ook maar beter scherpe voorwerpen vermijden.

En vooral niet vergeten: het vuurwerk, symbool van welvaart en geluk en bescherming tegen het kwaad.

Op de tafel fortune cookies en campagne materiaal
De aanwezigheid van zoveel chinezen bij elkaar, wordt handig gebruik gemaakt door de Chinese CDA deelgemeenteraadslid Y. Cheung, om politieke campagne te voeren.
“De Chinezen zijn de eerste migranten in Nederland. In Rotterdam wonen er ongeveer 10.000 Chinezen, het is toch vreemd dat ze niet vertegenwoordigd zijn in de gemeenteraad” aldus heer Cheung. De heer Cheung is reeds vier jaar deelgemeenteraadslid in de deelgemeente Feijenoord.

Ik wens hem en natuurlijk ook alle Chinese medelanders: “San lien Fai Lok”

Naar Startpagina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s