Back to the roots 2

Terug naar mijn geboorteplaats Ahiolo.

De dag na de 1e kerstdag (hier kennen zij géén 2e kerstdag) haalt Menas, onze gids, ons op om 05.00 uur en zo start onze expeditie naar Ahiolo. Menas komt zelf uit Ahiolo en is geparenteerd met de Lekransy. Hij heeft op de Universiteit van Ambon geschiedenis en Indonesisch Recht gestudeerd. Helaas kan hij daarna geen werk vinden. Menas: “Bij een bedrijf ben ik al aangenomen, maar ik moet eerst “entree” geld betalen om te mogen werken. Hiervoor moet ik eerst een lening sluiten en dat kan ik niet doen” Het gaat hier n.l. om bedragen van ongeveer zes maal je maandsalaris.

Eerst nemen wij de angkot (angkatan kota = stadsvervoer) naar pasar Mardika. Het vertrekpunt van de bussen, die naar de plaatsen buiten Ambon rijden. We nemen de bus die naar Liang gaat, want daar ligt de ferry klaar voor de oversteek naar Seram. De minibus  is bijna vol als we instappen. Duf zitten en staren de passagiers voor zich uit. Het is immers nog donker. We passeren verschillende dorpen: Galala, Paso, Suli, Tulehu en Waai.

De oude kerk van Waai (helaas nu afgebrand)

Het dorpje Waai is voor Ineke en mij een heel bijzonder dorp, onze moeders komen uit Waai. Voor de toeristen is Waai het dorp met de beroemde heilige alen.

Met de ferry Masnait steken we over naar Kairatu op het eiland Seram. Het is een belevenis om met een ferry te gaan, de oversteek duurt ongeveer anderhalf uur ? Aan boord in de lounge kan men overal zitten. Er staan enkele tv toestellen opgesteld, dus vervelen hoeft men hier niet. Er wordt zelfs karaoke afgespeeld en de microfoon, gaat van de ene passagier naar de andere. Dat de Molukkers zingen kunnen, wordt hier bewezen.

De aankomst-haven op Seram is Kairatu. Van Kairatu nemen wij de bus naar Tala. De bus gaat pas rijden als alle plaatsen bezet zijn. Aangezien dat nog niet het geval is en wij niet te lang willen wachten, hebben wij voor de onbezette plaatsen betaald, zodat onze tocht voortgezet kan worden.

Paalwoning in Talla

De busrit naar Tala duurt ongeveer twee uren. Enkele bruggen waarover wij moeten rijden, waren, door de zware regenval en daardoor sterke stroming van het rivierwater, vernield. De bus is daardoor genoodzaakt om over geïmproviseerde bruggen, gemaakt van stammen van klapperboom, te rijden. Soms rijdt de bus in plaats van over de brug, op de rivierbodem naar de andere kant. De banden van de bus verdwijnen bijna geheel in het water. Hoe vindingrijk de mensen hier zijn, blijkt uit het volgende: omdat de bus door de rivier moet rijden en de kans groot is dat de benzinetank kapot raakt, heeft men in de bus achter de bestuurdersstoel een plastic jerrycan gevuld met benzine geplaatst. Met een slangetje wordt de benzine hiervandaan naar de motor geleid. Wel slim natuurlijk, maar dit komt beslist niet door de APK-keuring.

Wij rijden hier door de mooie dorpen van Zuidwest Seram zoals Seruawan, Kamarian, Tihulale, Rumahkai. Rumahkai staat bekend om haar mooie waterval.

Het bericht dat wij naar Ahiolo komen is ons voor geweest. In Tala stopt de bus voor het huis van de Kepala Desa (dorpshoofd).
Wij worden gevraagd binnen te komen en moeten in het gastenboek tekenen. De vrouw des huizes heeft intussen de tafel gedekt en het zit voor ons niet anders op dan  aanschuiven voor de lunch. Zoals in Indonesië gebruikelijk is, is dat een complete rijsttafel.

Uitrusten na een dubbele lunch

Wij brengen nog een bezoek aan een familie waarvan hun kind vanmorgen gedoopt werd. Natuurlijk nodigen ze ons uit om mee te eten. Het zou een belediging zijn, als we de uitnodiging afslaan. De maaltijd is eenvoudig maar heerlijk. Hier heb ik voor het eerst van mijn leven hondenvlees gegeten.
Lekker pittig klaargemaakt, gegeten met cassave en groenten. Hondenvlees of RW (rintek wuuk) staat tegenwoordig bij sommige restaurants in Indonesië op het menu. In Manado (Sulawesi) kan men op de markt,hondenvlees kopen. Na 2 maaltijden binnen twee uren moeten wij eerst tijd nemen om goed uit te rusten.

Immers van af hier gaan we verder te voet. Voordat wij het dorpje Tala uitlopen, passeren wij een mooie kerk, die op een heuvel is gebouwd.

Naar startpagina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s