Back to the roots 3

Terug naar mijn geboorteplaats Ahiolo.

Het is al 13.00 uur maar toch nog veel te warm om verder te gaan. Een uurtje later nemen wij afscheid van deze lieve familie en lopen bepakt met rugzak en filmcamera Tala uit. Na een kilometer lopen op de Trans-Seram highway (deze weg gaat door, om de Elpaputih baai naar Amahai en verder…), slaan wij het bospad in, dat ons langs de Wai Tala (rivier Tala) leidt.

Trans Seram highway

We lopen aan de westelijke zijde, over nog gemakkelijk te belopen bospad begeleid door het geluid van snel stromend rivierwater en vogel gekrijs. Het lopen gaat ons gemakkelijk af, we hebben immers in juli nog de Nijmeegse wandel 4-daagse gelopen.

Sumeit Pasinaro
Twee uren na ons vertrek uit Tala zien we aan de overkant van de Wai Tala het dorp Sumeit Pasinaro liggen.
Om in het dorp te komen moeten wij eerst door de rivier waden, gelukkig is de stroming nu niet zo hard en het waterniveau niet hoog, alhoewel op sommige gedeelte wel één meter diep is. In de regentijd zal dit voor ons een probleem zijn.

Dorp Sumeit Pasinaro

In Sumeit Pasinaro woonde Oom Tjalo Lekransy (neef van mijn vader) met zijn vrouw. Oom Tjalo was vorig jaar overleden en zijn vrouw mama Jos of Sina is bij haar dochter Ietje in Kairatu. We hebben daarom in het huis van de domina uitgerust. Voordat wij verder gaan moeten wij eerst thee drinken en pisgor (pisang goreng = gebakken bananen) eten. Overal waar we komen worden we met open armen ontvangen… Wat een gastvrijheid !

Wij kunnen hier helaas niet lang blijven omdat we ongeveer nog  twee uren moeten lopen naar ons overnachtingsadres. Voordat de avond valt moeten wij al daar zijn, want “het licht” wordt hier n.l. om zes uur uitgedraaid en dan, dan is het lopen in het donker zeker niet prettig.

Het eerste uur lopen wij door de “dusun” van Oom Tjalo. Door het huwelijk met mama Sina heeft hij een heel groot stuk land gekregen, waarop klapper-, duriaan-, nanka- en sagopalmen groeien (=dusun). Mama Sina komt uit Ahiolo en is een familielid van onze gids.
Na nog twee keren de rivier doorwaden te hebben komen wij aan in Kiabatu (Ahiolo Baru=nieuw).

Het huis van Oom Tjalo Lekransy

Kiabatu (Ahiolo Baru=nieuw)
Dit dorp is door de Indonesische regering gebouwd, om de mensen uit Ahiolo dichter bij de “bewoonde wereld” te laten wonen. Een andere versie is: om ze beter controleerbaar te maken voor de regering. Immers, in de vijftiger jaren, vorige eeuw was Ahiolo het centrum van het verzet tegen Indonesië geweest. In Ahiolo zetelde namelijk de regering van RMS (Republik Maluku Selatan = Republiek der Zuid Molukken).
De muren van de huizen in dit dorp zijn van planken gemaakt en het dak van zink, in tegenstelling tot de traditionele huizen. Traditionele huizen hebben muren van gaba-gaba (bladnerven van sagopalmen) of pelupu (bamboe-matten m.a.w. platgemaakte bamboes) en dak van atap (dakbedekking gemaakt van de bladeren van sagopalm).

Speelkameraad van mijn broer Paul
Hier logeren wij bij de familie Ateng Latu. Bu Ateng speelde als kleine jongen altijd samen met mijn broer Paul. Bu Ateng en zijn vrouw doen er alles aan, om ons zo comfortabel mogelijk te maken. Ze hebben water gekookt en in grote teil gedaan, zodat wij met warm water kunnen baden. Baden, doen de mensen hier in de rivier. Van de buren hebben zij voor ons een matras geleend. De volgende dag worden wij wakker gemaakt door het gekraai van de hanen en geblaf van de honden. Voor het ochtend-toilet gaan we naar de rivier, die op ongeveer 300 meter van het huis vandaan stroomt. Na het ontbijt, pisgor en thee, maken we ons klaar voor onze tocht door het centrale bergland van Seram.

Tandenpoetsen voor het ontbijt

Bekijk hier de foto’s

Naar startpagina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s