Koninginnedagtocht

Bieb….bieb…….bieb…… de wekker gaat te keer. Ik wrijf met mijn handen de slaap uit mijn half geopende ogen.
O, daar staat de wekker. Op de display staat: za. 29 april 2006, 07.00 uur.  Snel het irritante geluid afzetten.
Voor een zaterdagochtend, staan wij héél erg vroeg op. Het is al licht buiten, de zon schijnt. De warmte voel ik door het gordijn de kamer binnenstralen..het is mooi weer! Het belooft een schitterende dag te worden. Een belangrijk gegeven voor wandelaars.

In ons woonerf lopen er reeds mensen met hun koopwaar naar het grasveld waar de “oranje” activiteiten gaan plaatsvinden. Het is immers koninginnedag, want dan, is vrijmarkt in heel Nederland. De kans om je gebruikte of ongebruikte huiswaar te kunnen verkopen. Ondanks onze oranje-gezindheid nemen wij géén deel aan deze activiteiten. Op Koninginnedag plannen wij altijd een wandeltocht.
We hebben namelijk nog maar twee en halve maand om ons voor te bereiden op de Nijmeegse 4-daagse.

Onze eerste officiële wandeltocht wordt de “koninginnedag-tocht” in Maassluis. Maassluis is rond 1340 ontstaan als nederzetting bij een sluis in een zeewering aan de Maas (tussen de Noordzee en Rotterdam) De zeewering werd aangelegd om overstromingen te voorkomen.

Voor vandaag hebben wij besloten om 25 kilometer te gaan wandelen.
Met de auto van Capelle a/d IJssel naar Maassluis rijden, duurt ongeveer een half uur. Op de A 20 is het heel erg rustig, rustiger zelfs dan op een zondagochtend. Bij de start gaat Fred, een wandelvriend, ons inschrijven.  Een lekker bakkie koffie, waarvan de damp nog te zien is, is een must, want dan …dan pas kunnen we starten…….

De zon doet haar best om de aarde te verwarmen, maar de wind werpt roet in het eten. Het voelt erg koud aan, uit de wind lopen is het heerlijk.  Het is een echte koninginnedag-tocht, dat kan je aan de oranje pijlen zien. Wij volgen de pijlen, die onze wandelroute aangeven. De wandelroute leidt ons door de wijken van Maassluis-West, langs de Waterweg en de parken naar het Centrum van de stad.

Oranjebitter
In een pas geopende sportzaak in het centrum worden wij verwend met de traditionele Koninginnedagdrank: ‘Oranjebitter’.Hoewel ik géén alcohol drink, wil ik dit kansje niet zomaar voorbij laten gaan. Het smaakt best “lekker”, ik proef de “bittere” smaak van een sinaasappelschil en uiteraard de warmte waarmee het vocht door je keel naar binnen glijdt.


Koninginnedag-drank: ‘Oranjebitter’

Centrum
Hier in het centrum, staan overal kraampjes, waar men van alles en nog wat kan kopen. De geur van hamburgers met uien op de barbecues ruiken we al van ver. Op een overdekt podium staat een shanti-koor zeemansliederen te zingen. Het publiek eromheen zingen de bekende liederen uit volle borst mee. Zeemansliederen, ja, heel toepasselijk, Maassluis was aanvankelijk een vissersplaats, maar in de negentiende eeuw kwam de sleepvaart op. Door bedrijven als Smit Internationale en Tak wordt Maassluis wereldberoemd. Waauw, wat een sfeer heerst het hier. Helaas kunnen wij niet lang in het Centrum blijven ‘hangen’, we hebben vandaag een ander doel voor ogen: 25 kilometer wandelen.

Van Maassluis-Centrum lopen wij door Maassluis-Oost richting Vlaardingen.
Heel in de verte horen wij een geronk…het geluid komt dichterbij en wordt hoe langer hoe luider….In de lucht zien we een formatie van B-25 Mitchell bommenwerpers uit de 2e wereldoorlog.De bommenwerpers vliegen richting Vlaardingen.


B-25 Mitchell bommenwerper

Operatie Manna
Ik herinner me het bericht dat ik door Radio Rijnmond in de auto hoorde. “Vandaag wordt de Operatie Manna in Vlaardingen, dat vorig jaar mislukt was, opnieuw uitgevoerd. Vorig jaar waren de gedropte broden in een verkeerde weiland tussen de koeien terecht gekomen”.Manna betekent ‘brood uit de hemel’. In 2005 was het 60 jaar geleden, dat Operatie Manna plaats vond.

Operatie Manna was de naam van de voedseldropping tijdens de hongerwinter in de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Veel mensen, vooral in de grote steden in het westen van Nederland, leden honger. Prins Bernhard besloot daar iets aan te doen. Hij organiseerde 5200 vluchten met in totaal 11.000 ton voedsel. Om de voedselpakketten in heel Nederland te kunnen droppen moesten de vliegtuigen laag overvliegen. De prins kreeg de nazi’s zo ver dat ze niet op deze vliegtuigen zouden schieten.


Monument ‘Operatie Manna’ in Rotterdam

Al pratende hierover, lopen wij verder. We hebben inmiddels 10 kilometer afgelegd.Na een rust bij het café ‘De Afrit’ lopen wij naar en om het mooie dorp Maasland. Maasland is een gemeente met ongeveer 7000 inwoners. Maasland is ontstaan als ontginningsgebied. In 985 werd dit eigendom van graaf Dirk II die een kerk liet bouwen; het begin van het dorp Maasland. Rond 1450 werd in Maasland de eerste poldermolen gebouwd. In 1574 liep het gebied onder water toen Willem van Oranje de dijken liet doorsteken om de Spanjaarden te verdrijven die Leiden belegerden.

De  “koninginnedag activiteiten” worden rondom het kerkgebouw gehouden. De bewoners hebben tijd noch moeite bespaard om hun dorp te versieren.  Wat een stemming ….. overal vrolijke gezichten, kinderen uitgedost met zelfgemaakte oranje hoofddeksels… zo vieren wij  toch nog een beetje de verjaardag van de koningin-moeder.
Vanuit Maasland lopen wij langs de Vliet, en de Maasdijk richting Maasluis-West. Vijf en half uur na onze start zijn wij weer terug in het verenigingsgebouw.
Met een lekker kopje warme tomatensoep, sluiten wij deze mooie ‘koninginnedag-tocht’ af.

Naar Startpagina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s