TNS-weekend: ‘Super weekend’

Jafeth Tanate: ‘Ik vond het een super gezellig weekend! Ik heb weer neefjes en nichtjes ooms en tantes beter leren kennen en ik ben meer te weten gekomen over de TNS. Ik hoop dat we dit snel overdoen’.

(TNS = Teon Nila Serua eilanden)

Jafeth heeft hiermee in één zin het doel van dit weekend uitstekend verwoord. “Gezelligheid, kennismaking, kennisoverdracht visa versa”. TNS- weekend, van vrijdagavond 12  t/m zondagmiddag 14 mei 2006., het weekend waar we lang naar uit hebben gekeken.
“U wordt verwacht  op vrijdag 12 mei 2006 tussen 15.00 en 18.00 uur in “Het Zilveren Schor” te Arnemuiden. De gasten, die alleen op zaterdag komen worden uiterlijk om  9.30 uur verwacht” aldus  de uitnodigingsbrief. De organisatoren hebben alles  tot  in de puntjes geregeld,  zelfs  een link naar de routebeschrijving in het internet is gemaakt.


Het Zilveren Schor te Arnemuiden

Meenemen: Linnengoed, lakens, kussenslopen, sportkleding, buitensportschoenen, regenkleding enz….O, ja vooral niet vergeten…. je goed humeur……….
Voordat de vrijdagavond spits begint, zijn wij reeds buiten het Rijnmondgebied. Anderhalf uur later,  rijden wij het  terrein van “Het Zilveren Schor” op.
Er staan slechts een paar auto’s (illegaal) geparkeerd voor de entreé, de officiële parkeerplaats is nagenoeg leeg.
Het is nog niet zo druk. De gasten, uit heel Nederland, druppelen langzamerhand binnen.  De Serpara’s uit Arnhem zitten lekker in de zon ‘bruin’ te bakken en genietend van hun koffie of thee..na zo’n twee en een half uur rijden…
Het avondprogramma begint na de gezamenlijke maaltijd. Omdat de meeste gasten er nog niet zijn, worden de geplande kennismakings- “spelletjes” uitgesteld naar zaterdagaochtend na het ontbijt. Onze “kampleider” Daan Tanate vertelt wat wij de komende twee dagen gaan doen.

Wim Pormes en Lies Van Dijk-Korlefoera doen verslag over hun reis naar WaiPia op Seram (Indonesia) Namens de Stichting Letra Natu zijn ze naar toe gegaan om een  landbouwproject op te zetten. De gemaakte video-film wordt  later in één van de zalen vertoond.

De rest van de avond vullen wij met gezellig samen zijn. We maken (nader) kennis met andere TNS-ers, die wij niet regelmatig tegenkomen. Tegen de ‘late’ uren wordt het  samenzijn voortgezet om het kampvuur. Traditiegetrouw, gaat de fles sopi (jenever)  rond waaruit iedereen een slokje van neemt.  Onder ritmische begeleiding van de tifa’s (trommels) worden uiteraard TNS liederen gezongen. Een manier om je cultuur aan de volgende generatie over te dragen. Onbekende liederen worden zin voor zin ‘gerapt’ en voorgezongen en de groep zingt het na.

Mijn ochtendwandeling leert mij dat ‘Het Zilveren Schor’ een uitstekende groepsaccomodatie is aan het Veerse Meer. De drie paviljoens en vijf studio’s bieden slaapplaatsen aan maximaal 140 personen. Op het kampeerterrein omheen, kunnen er 300 personen kamperen. Diverse velden voor sport- en spelactiviteiten nodigen je uit tot sportieve acties.
Eigen haven met zandstrandje en mogelijkheid voor het huren van een ligplaats voor uw meegebrachte motor- of zeilboot. Kampvuurplaats met amfitheater, groot terras met panorama-uitzicht over het Veerse Meer zijn tot onze beschikking. M.a.w. “Organisatie mijn kompliment voor deze keuze”

Na het ontbijt op zaterdag, worden de kennismakings- “spelletjes” gedaan, geleid door een speciaal ingehuurde spel- / gespreksleider Frans.
Deze “spelletjes” zijn bedoeld om de mensen met elkaar  te laten communiceren.
Op het ochtendprogramma staan twee bijeenkomsten gepland, die Frans zal leiden. In de eerste sessie, vraagt Frans de TNS-ers om  te denken over hun positie in Nederland. Wat  zij met elkaar samen willen en wat zij voor de TNS-ers op de Molukken willen en kunnen betekenen. In de tweede sessie plaatst Frans enkele stellingen, waarop men in de zaal op actieve manier hun meningen kunnen geven.  Men moet dan op een plek in de zaal gaan staan waaruit blijkt of men eens, minder eens, minder oneens of oneens is met de stelling. Een goede training om mensen tot denken aan te sporen en met elkaar in gesprek te laten gaan.

Op het zelfde moment geeft Victor Lekransy  in een andere zaal een workshop traditionele muziek en dans uit TNS eilanden.  Later op de avond geven de deelnemers (veelal de derde generatie TNS-ers) een uitvoering  van wat ze hebben geleerd.

Een van de ‘oudere’ deelnemer Bung Mozes Workala geeft een ‘taal workshop’. Hij heeft een boekwerk gemaakt  waarin korte zinnen, woorden staan van de TNS-eilanden.
Het ligt in de bedoeling om in de toekomst online deze gegevens uit TNS-data base te kunnen ophalen. De belangstelling om je eigen taal te leren is erg groot. Het is immers je identiteit.

Als afsluiting van de middagprogramma wordt er  een zeskamp gehouden. Marwyah Sarioä en haar assistenten hebben een zestal kracht- en behendigheidsoefeningen bedacht.

De deelnemers zijn ingedeeld in zeven teams, deze teams zijn dezelfde teams, die bij toerbeurt corvee hebben.  Saamhorigheid in de teams is reeds gekweekt tijdens het afwassen en opruimen.

Met de eeuwige roem  in het vooruitzicht, wil elk team natuurlijk als eerste eindigen.
De teams bevechten elkaar fanatiek, maar wel sportief, aangemoedigd door even enthousiaste supporters.

Na het gezamenlijke diner, wordt de avond voortgezet in de ‘feest’ zaal. Speciaal overgekomen uit het Oosten des Lands : DJ Ago. Vol overgave draait hij zijn ritmischvolle muziek.  De dansvloer is binnen enkele seconden vol.  Swingende, dansende jongeren en enkele ouderen, die op een zeer geroutineerde lichaamscontrole bewegingen maken, die voor mij slechts bij het zien, al een erge mate van spierpijn veroorzaken. Wat een sfeer, spontaniteit …. nooit geweten dat TNS eilanden ook over goede dansers beschikken !
Uiteraard wordt  het  feest tot in de vroege uren voortgezet om het kampvuur. Traditiegetrouw, gaat de fles sopi (jenever)  rond waaruit iedereen een slokje van neemt…………

Vermoeidheid speelt parten, zodat  de eerste corvee-groep niet (op tijd) aanwezig is om het ontbijt klaar te zetten. Gelukkig geldt dat ook voor iedereen.  Laat ontbijt dus…..
Niet te verwonderen na twee ‘zware dagen’.  Zo fexibel zijn de TNS-ers  ook, daarom wordt het ochtend gymnastiek  pas gehouden na het ontbijt…..Marwyah en haar assistent Yaël zwepen de TNS-ers op tot een ware ‘tsunami’.

Zoals ze gekomen zijn, gaan de gasten, ‘neen, voor mij zijn ze géén gasten meer’, gaat de TNS-familie één voor één na de lunch naar huis. Ik hoop dat  jullie, met mij het gevoel meekrijgen van: “Ja, bij deze lieve mensen behoor ik en wil ik zijn. Ondanks onze verscheidenheid,  horen wij bij elkaar”   Organisatie en Tonny : mijn “djempol” (vrij vertaald, pluimpje)  en bedankt. Kalweta !

Organisatie: Corry Sarioa, Hanny Sarioa, Jan Kurmasela, Lodewijk Kunu, Daan Tanate en Lieneke Sarioa. Catering: Tonny

Naar Startpagina

Een Reactie op “TNS-weekend: ‘Super weekend’

  1. Oom Annis,
    Net als het weekend ziet dit er ook fantatisch uit. Het was geweldig gewoon, en u heb gelijk je wil gewoon bij zo’n grote familie TNS-ers horen.
    Tot gauw maar weer.
    Kalwedo, Corry

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s