Tjak loopt 25 keer de Nijmeegse 4-daagse

‘Wandelen is goed voor lichaam en geest’
Door: Jelle Boesveld

EIBERGEN – Hij deed mee aan grote wandelevenementen in Japan, Korea en Taiwan. En volgende week loopt hij voor de 25e keer de Nijmeegse vierdaagse. Een bijzondere prestatie? Eibergenaar Tjak Risamasu (67) vindt van niet. ‘Wandelen is goed voor lichaam en geest.’

‘You never walk alone’ staat op zijn T-shirt. Het is het tweeledige motto van de 67-jarige Tjak Risamasu. ‘Met de vierdaagse maak je altijd vrienden. Dus loop je letterlijk nooit alleen. Maar ook als ik alleen op pad ben, ben ik niet eenzaam. Want ik geloof dat God altijd meewandelt’, legt de diepgelovige Indonesische inwoner van Eibergen uit.
Dat bleek volgens hem toen hij tijdens een training voor de vierdaagse tussen Enschede en Haaksbergen overvallen werd door een hevig onweer. Tjak was bang dat de bliksem in één van de bomen om hem heen zou slaan. Maar toen klonk uit zijn walkman via de radio het geruststellende ‘You Never Walk Alone’. ‘Dat was geen toeval. De Heer wilde mijn angst wegnemen’, is zijn overtuiging.

Tjak werd in 1978 op zijn 39e jaar besmet met het wandelvirus. ‘Tot die tijd was ik een fanatiek badmintonner. Maar door een tennisarm kon ik die sport niet meer uitoefenen. Een vriend van mij adviseerde me om te gaan wandelen. Daarbij gebruik je namelijk je hele lichaam. Zelfs je hoofd. Wandelen is goed voor lichaam en geest.’


‘You Never Walk Alone’

Weddenschap
Hij gaf zich op bij de Koninklijke Nederlandse Bond voor Lichamelijke Opvoeding (KNBLO) voor de vierdaagse en begon te trainen. ‘Eerst kleine rondjes om Eibergen van zo’n vijf kilometer. Later grotere afstanden. Van mijn huis in Eibergen naar de V&D in Enschede is precies 25 kilometer. Heen en terug is dat 50 kilometer, precies de afstand van de vierdaagse’
Tjak zal waarschijnlijk de enige Eibergenaar zijn, die naar het warenhuis loopt, ‘maar training is heel belangrijk’, weet hij uit ervaring. ‘Je ziet vaak van die jongelui, die achter een borrel een weddenschap hebben afgesproken om de vierdaagse te lopen. Nou, die vallen de eerste dag al uit.’
Goede schoenen en naadloze sokken zijn voor de vierdaagse van levensbelang. Dure merkschoenen zeggen volgens Tjak niet alles. Hij wijst naar z’n merkloze wandelschoenen. ‘Daar loop ik het beste op.’

Toen hij tien keer de vierdaagse had gelopen, werd Tjak door de bond gevraagd of hij niet mee wilde naar Tokio om mee te doen aan een wandelevenement.
‘Dat was geweldig. Eén van de mooiste dingen aan het wandelen is dat je veel mensen leert kennen. Ik heb nu wandelvrienden over de hele wereld.’
Trots laat de Eibergenaar een internationale wandelmedaille zien, daaronder geven schildjes van Japan, België, Denemarken, Taiwan, Ierland, Korea, en Oostenrijk aan, waar hij overal heeft gelopen.

Wat hij nu zo mooi vindt aan de sport? ‘Het contact met andere mensen, het bemoedigen van wandelaars die het moeilijk hebben, maar ook het genieten van de ontluikende natuur, van de schepping en het is ontspannend. Toen ik nog werkte heeft het wandelen me behoed voor een burn-out. Het houdt je lichaam fit.’
Maandag gaat hij voor de 25e keer naar Nijmegen. Zijn dochter (30) loopt voor de tweede keer mee. ‘Nee we lopen niet samen. Ik mag als oude man 30 kilometer doen, zij moet er 40 lopen. Maar we doen de intocht wel samen.’
Of hij de vierdaagse daarna nog een keer doet? ‘Natuurlijk! Ik blijf lopen zolang m’n benen me kunnen dragen.’

Naar Startpagina

5 Reacties op “Tjak loopt 25 keer de Nijmeegse 4-daagse

 1. Lieve bung Tjak.

  Nog van harte gefeliciteerd met de 25ste keer Nijmeegste vierdaagse wandeltocht.
  Via televisie vernomen dat helaas de vierdaagse is afgelast wegens de hitte.
  Succes voor volgend jaar!
  Lieve groetjes aan de grote familie H. Lekransy.

  Kalweta/Amato
  Regina

 2. Lieve Regina, bedankt voor je reactie op mijn uitgestelde zilveren jubileum. Hopelijk krijgen we volgend jaar iets beter weer, 20º – 25º, dan proberen we t gewoon opnieuw. Veel liefs en kalwetje mede namens Aryatti en Emmy. Dag! *Tjak*

 3. Hee, ik wist niet dat je zo beroemd bent!!!! Volgend jaar weer toch en dan gaat het wel door.
  liefs en kusjes
  de Vollies!!!!!

 4. Hallo Bung Tjak,

  Tak ku sangka Bung Tjak begitu terkenal ya. Apakah Bung Tjak masih aktif mengikuti wandelmars ?

  Semoga kaki Bung Tjak sudah sembuh kembali dan sehat selalu.

  Tuhan Yesus memberkati Bung Tjak & keluarga.

  Teriring salam & doa,
  Debbie

 5. Hey Bu Tjak.

  Gisteren nog op de Merauke Reunie en nu op de site.
  Zo zo 25x de NIjmeegse 4-daagse goed van U hoor, ik doe U niet na maar erg actief.
  Dus dit jaar bent u weer van de partij,nou gaat het deze keer lukken wat de temperatuur betreft.
  Kaki panjang juga ja Bung Tjak…haha
  Oke Bung Tjak heel veel succes straks met de 4 daagse.

  groetjes thuis

  amatoooo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s