4-daagse 2006 – dag 1

De eerste dag van de vierdaagse wordt genoemd de dag van Elst omdat de route door Elst gaat. Voor de Molukse wandelaars mag de eerste dag ook ‘de Molukse dag’ genoemd worden.

De route gaat behalve door Elst ook door Bemmel. In deze twee plaatsen wonen namelijk veel Molukkers.

In Bemmel staan de Molukkers tot nu toe, slechts aan de kant als toeschouwers.
Deze keer ‘spelen’ ze ook met vol overgave met de 4-daagse mee.
De werkgroep van stichting Kulit Bia (schelp) heeft zich ingezet om de Molukse wandelaars in Bemmel te verwelkomen en uit te nodigen voor een kopje koffie, thee met pisgor (pisang goreng=gebakken bananen).

“Selamat pagi & selamat datang di Bemmel. Ale dong alas poro dolo baru badjalan trus….”

‘Goedemorgen en welkom in Bemmel. Eerst wat gebruiken voordat je verder gaat wandelen…’ staat op een attentie, die je bij aankomst aangereikt krijgt door een ‘bung’ van de stichting Kulit Bia.
Een bijzondere attentie, een geplasticeerde kaart met erop de teksten van de bekende Molukse liederen, die tijdens het lopen gezongen kunnen worden.

Eten voor Ambon
In Elst kan men Eten voor Ambon. Hier wordt Soto (soep) met stokbrood geserveerd, wat voor ons heel erg welkom is als lunch.
Erg lekker en bevat natuurlijk het nodige zoutgehalte om vocht vast te houden vooral met deze tropische temperatuur van tussen 30° en 35°C.

Zowel in Bemmel als in Elst kunnen de wandelaars hun waardering tonen door in de ‘geldbussen’ hun donatie te geven. De opbrengst komt ten goede van de goede doelen op de Molukken.

De tropische temperatuur past natuurlijk bij een Molukse dag, maar voor de wandelaars is het erg warm. Om hiertegen te wapenen, hebben wij onze hoeden cq petten opgezet, nekken bedekt gehouden.

“Constant drinken, goed eten en vaker uitrusten in de schaduw”, is ons advies.
Lof aan de plaatselijke bewoners die de wandelaars goed voorzien van water. De brandweer heeft op verschillende locaties gezorgd dat de wandelaars afgekoeld worden onder een sproeinevel.

Doordat de wind tegen de namiddag gaat liggen is het niet meer uit te houden. Vooral op de dijk tussen Oosterhout en Nijmegen. Er groeien geen bomen op de dijk, die wandelaars beschutting kunnen geven. Vanwege de smalle dijk en gebrek aan uitvalwegen is er nauwelijks watervoorziening.
Hier hebben veel wandelaars grootste problemen met de hitte. De sfeer is grimmig, het is erg stil, de ‘koppen’ hangen omlaag, het is niet te beschrijven. Slechts één doel voor ogen, zo snel mogelijk naar de spoorbrug in Lent, daar is schaduw. Maar zo snel gaat het ook niet meer, deze laatste 8 kilometers.

Zoals op de tv genoemd werd: ‘vallen zij hier bij bosjes flauw, bevangen door de hitte’. De ambulances staan klaar op de enige uitvalweg, terwijl de motorverplegers op en af rijden om de mensen te helpen.

Trauma helicopter houdt van uit de lucht de lange slang van mensen in de gaten.

Onder de spoorbrug in Lent hebben wij de nodige tijd genomen om goed uit te rusten, en af te koelen voordat wij met de laatste 4 km beginnen.
Bij aankomst op de Wedren om je af te melden, treffen wij een ware slagveld.

De mensen, die flauw gevallen zijn liggen op de grond, de EHBO’ers rennen van de één naar de ander, de ambulances rijden af en aan. Mensen, die staan te kotsen, gesteund door medewandelaars….
Lang hebben wij nog bij de wedren gezeten, om deze Molukse dag te evalueren, voordat wij naar ons logeeradres wandelen.

De balans van de eerste dag:
Dertig mensen zijn in het ziekenhuis opgenomen, vijf van hen moesten worden gereanimeerd. Van deze vijf zijn er twee overleden.

Bij de hulpdiensten kwamen in totaal 250 tot driehonderd meldingen binnen dat mensen onwel waren geworden.

Naar Startpagina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s