Vierdaagselopers krijgen herinnering

NIJMEGEN – De ruim 45.000 wandelaars die in juli gestart zijn op de eerste dag van de Vierdaagse van Nijmegen, krijgen een herinnering aan deze tocht, die na één dag werd afgelast.
De herinnering heeft de vorm van een draagspeldje. Dat schrijft voorzitter Wim Jansen van stichting De 4Daagse in een brief die de lopers dinsdag ontvangen.

De wandelaars van 2006 hoeven bovendien volgend jaar niet te loten voor een startbewijs. Zij zijn gegarandeerd van deelname, aldus Jansen. Het bestuur heeft overwogen het inschrijfgeld voor dit jaar terug te storten, maar uiteindelijk besloten dat niet te doen.

Moeilijke beslissing
Het besluit de Vierdaagse af te gelasten, was “een zeer moeilijke beslissing”, schrijft Jansen aan de wandelaars. De ervaringen van de eerste dag, in combinatie met de wetenschap dat de grenzen van de capaciteit van de hulpverlening waren bereikt en het vooruitzicht dat de weersomstandigheden de volgende dagen nog ongunstiger zouden worden, hebben de doorslag gegeven.

Op de eerste, extreem warme wandeldag kwamen twee lopers om het leven, terwijl tientallen mensen opgenomen moesten worden in ziekenhuizen. Hoewel de Vierdaagse daarna stopte, waren alle kosten al gemaakt. Jansen: “Dat financieren we voor een belangrijk deel uit de inschrijfgelden en daarom is besloten niet te restitueren.
Degenen die extra hebben betaald voor een certificaat, krijgen dat geld wel terug.” Volgens Jansen zijn allerlei andere maatregelen, zoals inkorten van de routes, eerder starten of een dag niet lopen, overwogen. “Maar geen enkele oplossing kon het bestuur de zekerheid geven dat de veiligheid van de wandelaars gegarandeerd was.”.

Steun
Veel wandelaars hebben achteraf hun steun betuigd aan het bestuur. Ook op allerlei fora op internet blijkt dat de meeste wandelaars het Vierdaagsebestuur steunen. Daarentegen is er wel veel kritiek op de beslissing de Vierdaagsefeesten in de stad gewoon door te laten gaan. “Dat is een verantwoordelijkheid die ligt bij het Actief Comité Binnenstad Nijmegen en de burgemeester”, aldus Jansen.

Foto’s van 4-Daagse Nijmegen 2006

Naar Startpagina

Een Reactie op “Vierdaagselopers krijgen herinnering

  1. Fred,

    Jammer dat je knie niet meer meewerk aan je zo geliefde sport.Je was een wezenlijk onderdeel desondanks neem ik aan dat je de rest van de groep blijft ondersteunen tijdens de wandeltochten. Een waterdrager hebben zij ook nodig. Wellicht heb je nu meer tijd om de voetbalwedstrijden van Sparta te volgen. Wandelen blijf je toch doen tijdens de vakantie uitstapjes met de groep. Veel plezier de komende tijd.

    J.Souhoka

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s