Airborne Wandeltocht 2006

Airborne Wandeltocht is een herdenkingstocht in het kader van de Slag om Arnhem
in september 1944. Een eerbetoon aan de ruim 1700 Engelse en Poolse militairen die in de Slag om Arnhem het leven lieten en begraven liggen op de Airborne Begraafplaats te Oosterbeek. Een wandeltocht, die ons meeneemt en in onze gedachten laat meebeleven, wat hier in deze omgeving in September 1944 gebeurde.

Slag om Arnhem
De Slag om Arnhem, was de veldslag die van 17 tot 25 september 1944 in en rond Arnhem plaatsvond, als onderdeel van Operatie Market Garden
“Op zondag 17 september 1944 werden we vanuit Engeland overgevlogen en landden we per parachute of zweefvliegtuig tamelijk ver van Arnhem bij het dorpje Wolfheze.
De Duitsers waren volkomen verrast en bijna slaagden we er in veldmaarschalk Model, de commandant van alle Duitse strijdkrachten in deze streken, gevangen te nemen” aldus het relaas van een Airborne veteraan.

Met deze luchtlandingsoperatie wilde de Britse generaal Bernard Montgomery bij Arnhem of de schipbrug, of de spoorbrug, of de verkeersbrug over de Rijn laten veroveren.
Gelijktijdig zou een grondoffensief het Britse 2e Leger, met in de voorhoede eenheden van het 30e Legerkorps, via eveneens door luchtlandingsoperaties veroverde bruggen bij Son, Grave en Nijmegen tot in Arnhem brengen.

Market Garden
De luchtlandingsoperaties kregen de codenaam Market, het offensief van de grondtroepen de codenaam Garden.
Het plan van Market Garden was, in korte tijd door oostelijk Nederland door te stoten tot het IJsselmeer.
Hiermee zouden twee doelen bereikt worden. Ten eerste zouden de Duitse troepen in Nederland afgesneden worden. Na hun capitulatie zou de voor de aanvoer essentiële haven van Antwerpen voor de Geallieerden bereikbaar zijn. (Op dat moment was de noordelijke oever van de Westerschelde nog in Duitse handen, en verliep de gehele aanvoer van materieel en voorraden via havens in Frankrijk.) Ten tweede zou het Ruhrgebied binnengevallen kunnen worden vanuit het noorden, waarmee de Siegfriedlinie omzeild zou kunnen worden. Tevens zou de route naar Berlijn open liggen.

De Politie Sport Vereniging Renkum weet een mooie wandelparcours uit te zetten door de bosrijke omgeving van Renkum en Wolfheze, waar de slag om Arnhem werd geleverd.

Duiker
Wij wandelen op de duiker onder de spoorlijn September 1944.
(Duiker is een doorlaat onder een weg, voor het afvoeren of inlaten van water.)
Dit is de grootste duiker in de spoorlijn Utrecht-Arnhem op dit trace, oorspronkelijk bedoeld voor afvoer van hemelwater. De bewoners uit de omgeving schuilden hier in September 1944 voor het oorlogsgeweld.
Op 19 september werd deze ‘tunnel’ gebruikt door de Britse en Poolse troepen.
Via deze verbinding met het terrein ten zuiden van de spoorlijn bereikten zij met voertuigen (jeeps) en kanonnen hun kameraden in de Wolfhezer- en Bilderbergbossen.

Aan deze 60e editie van het grootste ééndaagse wandelevenement ter wereld nemen 31.109 wandelaars aan deel.
Een geslaagde jubileumviering. Het weer speelt hierbij een doorslaggevende factor.
Bij de start van het officiële defilé zorgt de showband Jubal uit Dordrecht voor een spetterend optreden.

De 61e editie van de Airborne Wandeltocht wordt gehouden op: zaterdag 1 september 2007

Foto’s © Ahiolo
Airborne Wandeltocht 2006

Naar Startpagina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s