Dam tot Dam Wandeltocht

“Wegens werkzaamheden, worden de passagiers naar Amsterdam CS verzocht via Utrecht CS te reizen” klonk door de luidsprekers van het station Rotterdam CS. “De trein van 07.42 uur naar Amsterdam CS zal met een omleiding naar Amsterdam rijden.” Op station Rotterdam CS staan tientallen passagiers.  Aan hun outfit is te zien dat zij wandelaars zijn. Vandaag, zaterdag 17 september  2006, vindt de Dam tot Dam Wandeltocht plaats.

De start is op de Dam in Amsterdam en de finish is in Zaandam. Ondanks de treinomleiding zijn wij binnen een uur in Amsterdam. De stad is nog maar net wakker, de duiven, die de Dam normaal bezetten, zijn nog in hun ‘slaapplaatsen’.  Wij kunnen daarom ongestoord naar de stempelplaats lopen. Vanaf acht uur kunnen de wandelaars hun eerste stempel halen en zich richting Zaandam begeven.

Wij hebben ons via het internet ingeschreven en twee weken geleden hebben wij onze stempelkaarten, trein- en buskaarten thuis toegestuurd gekregen.

De Dam tot Dam wandeltocht  wordt nu voor de 4de keer georganiseerd.
22 jaar geleden was men begonnen met de Dam tot Damloop (hardlopen). Dit hardloopfestijn is inmiddels uitgegroeid tot het grootste hardloopevenement van Nederland en zelfs de grootste bedrijvenloop ter wereld (meer dan 17.000 deelnemers). Honderduizenden toeschouwers zorgen voor een unieke sfeer langs de parcours van 10 Engelse mijl, 4 Engelse mijl en bij de Mini Dam tot Damlopen (0,6 en 2,2 km).

Le Champion, die dit hardloopevenement organiseert heeft 4 jaar geleden de Dam tot Dam wandeltocht aan toegevoegd. Een goede beslissing, dit jaar doen er 9.158 deelnemers aan mee.

De wandelaars kunnen kiezen uit vier te lopen afstanden n.l.:  9, 18, 26 en 40 km.  Onze keuze valt deze keer op 26 km. Het weer was erg goed, dus een succesvolle wandeltocht is in wording.


Japanse touristen

De eerste 5 km lopen wij door het centrum van Amsterdam. De Japanse touristen waren er heel vroeg bij, om de mooie zeventiende-eeuwse herenhuizen langs de grachten vast te leggen. De route gaat verder langs de Oude Schans.
Le Champion heeft gezorgd dat wij bij de 1e rust, na 5,1 km voorzien worden van zuiver bronwater van AH.

Wij vervolgen onze tocht op de Zuider IJ-dijk naar Schellingwoude.  Het dorp Schellingwoude ligt aan de Noorder IJdijk tussen Nieuwendam en Durgerdam.

Aan de Noordkant van het IJ staan de Oudhollandse dijkwoningen, die het dorp een intieme sfeer geven. De route is nagenoeg verkeervrij, wat voor de wandelaars een pré is.
Bij de tweede verzorgingspost worden wij verwend met allerlei lekkere producten van Bolletje.
De andere verzorgingsposten voorzien ons van diverse fruit en dranken.
Overal bij de rustplaatsen zijn toiletten geplaatst. Andere activiteiten, zoals stijldansen en live muziek helpen de wandelaars om voor even, hun vermoeidheid te vergeten.


de molukse wandelaars uit….Assen

Le Champion heeft  hiermee wederom haar naam als organisator van massale sportevenementen bevestigd.
De sfeer langs de route is vanouds feestelijk, café’s zijn open, de straten versierd en de live-muziek maakt het ambiance helemaal compleet.

Bij de finish in de sporthal De Vang halen wij onze laatste stempel. De band op het podium speelt  muziek, die het publiek stimuleert om een dansje te wagen.
Vrolijke, feestvierende wandelaars, die volgend jaar  de Dam tot Dam wandeltocht  beslist niet zullen overslaan.

Foto’s van Dam tot Dam Wandeltocht 2006

De 5e Dam tot Dam Wandeltocht  vindt plaats op: za. 22 september 2007

Naar Startpagina

Een Reactie op “Dam tot Dam Wandeltocht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s