Vijf dagen New York (1)

Ma. 23 oktober t/m za. 28 oktober 2006

De ochtendvlucht uit Washington Dulles op maandag 23 oktober 2006, verliep voorspoedig. Roel en Aryatti brachten ons met de auto naar de luchthaven.
De reis van Washington DC naar  New York JFK duurde ongeveer anderhalf uur.
Een Indiër als bestuurder van de yellow cap reed ons naar het hotel. De Indiër vertelde dat hij met zijn gezin al zestien jaar in New York woont  en al vijftien jaar als taxichauffeur werkt. Als een echte New Yorker weet hij met zijn auto de weg te vinden langs de vele sluiproutes, waardoor wij nauwelijks in de ochtendfile hoeven te staan.

Times Square

De ochtend en middag hebben wij de buurtwinkels bezocht, o.a. Macy’s, die over twee hele stadsblokken beslaat. Wonderbaarlijk te zien hoe de dames onvermoeidbaar de winkels in en uit lopen. Te bedenken, dat Ineke  een dag geleden nog de 5th US FreedomWalk Festival (een 2-daagse) had gelopen. Ik heb de meeste tijd besteed aan bestuderen of beter gezegd observeren van de voorbijgangers.
Wat een mensen massa, in New York bevinden zich overdag ongeveer 8,5 miljoen mensen. Mensen, die onderweg zijn, ergens heen of ergens vandaan, naar huis / werk of juist weer weg. Velen lopen met de rechterhand tegen hun rechter oor en in de linkerhand een bruin papieren Starbuckszakje met koffie of thee erin. Thuis ontbijten, wordt hier weinig gedaan. Sommigen zien er gespannen en kijken recht voor zich uit en..het is nog zo vroeg in de ochtend.

Alle rassen van de wereld zijn hier vertegenwoordigd.
Men hoeft geen Engels te kunnen spreken om in New York thuis te voelen. De tweede taal is: Spaans, daar na de blanken, de Latino’s de 2e grootste bevolkingsgroep is in New York. De Chinezen, Italianen en de afstammelingen van de slaven uit Afrika, die door de Nederlanders hier naar toe zijn gebracht wonen in aparte wijken: Chinatown, Little Italy en Harlem. New York was een Nederlandse nederzetting geweest en heette Nieuw Amsterdam. De nederzetting is in 1625 gesticht door de West-Indische Compagnie, door het bouwen van Fort Amsterdam.
Deze was gelegen op de strategische zuidelijke punt van het eiland Manhattan en was bedoeld om de bonthandel van de compagnie in de Hudson-vallei te beschermen.

De neonreclames en de billboards van Times Square

Wat zou Nieuw Amsterdam, een stad in Nieuw-Nedeland, nu zijn, als Nederland in 1664 Nieuw Amsterdam niet definitief aan de Engelsen overdroeg.
Deze Nederlandse kolonie lag tussen de Zuidrivier (de huidige Delaware rivier) en de “Versche rivier” (de tegenwoordige Connecticut-rivier), met in het midden de Noordrivier of Grote rivier (de Hudson). Het gebied bevindt zich in de hedendaagse staten New York, Delaware, Connecticut en New Jersey.
New York heeft letterlijk een ‘bumper-aan-bumper’ levensstijl. Om niet te spreken over het verkeer, de verkeerslawaai, de sirenes van de politie, ambulance en brandweer. Als je je ogen sluit en al deze geluiden over je heen laat gaan dan waan je midden in een film te zijn.

Central Park

Wij logeren in hotel Carter (*) aan de 43ste street, vijftig meter van waar, de Times Square en de Broadway elkaar kruisen, in het Theater District. Theater District staat beroemd om de vele shows en musicals. Voor ons een goede gelegenheid om de wereldbroemde Musical Beauty & The Beast te bezoeken. Een echte klassieker, die genomineerd werd voor 9 Tony Awards waaronder die van de Beste Musical. Op loopafstand bevindt zich de Grand Central Terminal aan de 42ste street. Van de Grand Central Terminal zijn vooral het gewelf van de grote hal met de tekens van de dierenriemen en de voedselhal beneden, bijzonder uniek.
De volgende dag wandelen wij over de Broadway naar Central Park. Wat eens een moerasgebied was met steengroeven en varkensfokkerijen is nu een schitterend park met heuvels, meren, weiden, struiken en veel bomen, het recreatiegebied van de New Yorkers. In het weekend wordt dit park van 340 ha. afgesloten voor het gemotoriseerd verkeer. The Dairy, het Victoriaanse gebouw waarin de Visitor Center is gevestigd en Strawberry Fields moet u zeker bezoeken. Strawberry Fields is een stuk park dat een monument is ter nagedachtenis  aan John Lennon (Beatles) en een eerbetoon aan de vrede.

Deze dag sluiten wij af door bezoek te brengen aan de Frick Collection.
De Frick Collection is één van ‘s-werelds belangrijkste privé-collecties. De collectie bestaat uit schilderijen, sculpturen en decoratieve kunsten. De kunstwerken, daterend uit de periode vanaf de 14de tot aan de 19de eeuw, zijn ondergebracht in een neoklassiek landhuis dat is ontworpen door Thomas Hastings en dat is gebouwd in 1913 – 1914.

VN-hoofdkwartier

De Big Apple, zoals New York ook genoemd wordt, heeft zoveel te bieden aan bezienswaardigheden en musea, dat wij keuze moeten maken, wat wij in deze paar dagen willen zien. Slenteren door de 42ste straat, naar VN-hoofdkwartier komen wij langs de Bryant Park, die veel heeft van de parken in Parijs (Jardin du Luxembourg). Dit park is aangelegd boven de ondergrondse boekenopslag van New York Public Library. Op deze plaats, heeft in het verleden een begraafplaats voor de armen gelegen.

Een van  de meesterwerken uit de 20e eeuw, is de Chrysler Building. Boven op de 30ste verdieping loopt rondom een bakstenen fries met wieldoppen en er zijn 3 m hoge ananassen en enorme roestvrijstalen radiateurdeksels.
Bij de ingang van de VN-kwartier worden de strenge controle gehouden, net als bij de luchthavens. De tassen moeten door de scanmachines en wij door de detectiepoort. Eenmaal binnen ben je helemaal vrij om te gaan en staan waar je wilt. Om een goede uitleg te krijgen, hebben wij een tour genomen. De meest bekende vergaderruimtes, waar de belangrijke beslissingen worden genomen worden aangedaan.

Onze derde dag in New York beëindigen wij met een Nachttour door New York. De kou trotserend gaat iedereen boven in de openbus zitten om niets te missen van de duizenden lichten van de neonreclames en de billboards. Vooral bij de Broadway en Times Square. De Nachttour brengt ons van Uppertown naar Downtown over de Brooklyn Bridge naar Brooklyn. Vanaf Brooklyn is het geweldig om de in het licht gehulde Manhattan’s skyline van The City that never sleep te aanschouwen.

Foto’s © Ahiolo
Vijf dagen New York (1)
Vijf dagen New York (2)

Naar Startpagina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s