Vijf dagen New York (2)

Ma. 23 oktober t/m za. 28 oktober 2006

Om een totale indruk van New York te krijgen nemen wij voor de laatste twee dagen een Gray Line Hop on Hop off Pass. De sightseeing tour-ticket is 48 uur geldig. Deze rode dubbeldekkers, waarvan de bovengedeeltes geheel open zijn, rijden om de kwartier langs en stoppen bij de interessante bezienswaardigheden. Je kan uitstappen en met de volgende bus weer verder meerijden (Hop on Hop off).

We stappen uit bij de Empire State Building. Helaas zijn we niet naar de observatiedekken geweest omdat we anders te veel tijd verliezen aan in de rij staan (wachttijd 1 tot 2 uur).
Om naar de observatiedekken te komen, ga je eerst met een lift naar de 80e verdieping, vandaar met de Towerlift naar de 86e.  Schuin tegenover de ESB staat het beroemdste warenhuis van New York : Macy’s. Het beslaat twee hele stadsblokken en is zo groot dat je er een hele dag in kan doorbrengen.

Wandelend door Chinatown, geef je het gevoel terug te zijn in Azië. De mensen, winkels, restaurants, de geuren.  Ja, zelfs durians zijn te koop. Meer dan 150 jaar is Chinatown het domein van de immigranten uit China, Hongkong, Taiwan, Korea, Vietnam en andere Aziatische landen. De buurt beslaat 8 km2 en heeft vrijwel de buren Little Italy en Lower East Side opgeslokt. Chinatown, the place to be, voor goedkope restaurants, kleding, souveniers en exotische kruiden.
En natuurlijk..moet je afdingen , het zijn en blijven immers Aziaten….

Bezoek aan Trinity Church is voor ons een ‘must’. De eerste kerk in Manhattan, gebouwd door Richard Upjohn en James Renwick jr. Met haar 85m hoge achthoekige toren, was het in 1846 het hoogste gebouw in New York. Nu wordt de kerk (letterlijk) overschaduwd door de wolkenkrabbers. Op het kerkhof van deze neogotische kerk, liggen beroemdheden: staatsman Alexander Hamilton, Robert Fulton, uitvinder van de stoomboot.

The Bull of Wallstreet
Na twee minuten lopen van Trinity Church, zien we hem van ver al staan. Ja, daar staat hij, stoer, dreigend de neusgaten wijd open, de poten gebogen startklaar voor de aanval.
Zijn gespierde poten, schouder en nek stralen kracht uit. Maar de ogen kijken je met veel liefde aan. De toeristen, kinderen kunnen niet nalaten hem aan te raken en samen met hem op de foto te staan.. The bull of Wall street. Symbool van de financiële kracht van Wall street. Dit imposante standbeeld staat in het begin van de Wall street, in het Financieel district. Wall Street (“Walstraat”) is genoemd naar de wal die Peter Stuyvesant, de Nederlandse gouverneur van Nieuw-Amsterdam, in 1656 liet bouwen tegen aanvallen van Indianen.

De Ferry, die dagelijks de Staten Island (vernoemd naar de Nederlandse Staten Generaal) en Manhattan op en af varen is voor de toeristen één van de belangrijke New Yorkse attracties. Vanaf deze Gratis Ferry heeft men mooi uitzicht op de Manhattan Skyline en The Statue of Liberty, het symbool van Amerikaanse vrijheidsdroom. De Statue of Liberty, ook genoemd miss Amerika, staat op het Liberty Island en is een geschenk van het Franse aan het Amerikaanse volk. De Dame weegt 225 ton, heeft een constructie van 1700 ijzeren en stalen balken en is gebouwd door Gustave Eiffel.


The Statue of Liberty, het symbool van Amerikaanse vrijheidsdroom

Vanuit de sightseeing bus hebben wij de Brooklyn Bridge en Manhattan Bridge kunnen bewonderen. Over deze bruggen zullen de dertien duizend marathonlopers zondag 5 november 2006, hun kilometers moeten maken. De Upperloop van de Gray Line brengt ons door Harlem, de zwarte wijk van New York. Harlem ziet er anders uit dan wat ik me had voorgesteld. Mijn voorstelling is natuurlijk sterk beïnvloed door de vele Amerikaanse zwarte detective- en actiefilms.

Harlem
Harlem is wijk van muziek, jazzclubs en nachtleven.  De architectuur van Harlem doet veel aan Nederland denken. Ons bezoek aan New York sluiten we cultureel af in het MoMa, Museum of Modern Art. Sommige musea in New York zijn op vrijdag van 16.00 – 20.00 uur gratis te bezoeken.

Foto’s © Ahiolo
Vijf dagen New York (1)
Vijf dagen New York (2)

Naar Startpagina

Een Reactie op “Vijf dagen New York (2)

  1. Oom Annis, ik heb genoten van uw New Yorkse verslag & foto’s!!! Zo heb ik het idee dat ik toch nog wat meer gezien heb dan alleen JFK airport 🙂
    Maakt u ook nog zo’n mooi verhaal over Washington?

    xxx Ar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s