Flags of our fathers

US Marine Corps Memorial (Slag om Iwo Jima – Japan) in Arlington

23 Februari 1945, Tweede Wereld oorlog. Ook al ligt de overwinning in Europa binnen handbereik, in de Stille Zuidzee woedt de oorlog ongenadig verder.
Een doorslaggevende maar bijzonder bloedig veldslag is de strijd om het eiland Iwo Jima, die in de wereld geschiedenis schrijft: vijf mariniers en een hospitaalsoldaat van de Marine planten de Amerikaanse vlag op Mount Suribachi. Een AP-fotograaf vereeuwigde het moment.
Deze befaamde foto groeit uit tot een symbool van overwinning voor een natie die oorlogsmoe is. Zonder dat ze het weten, worden de zes soldaten thuis uitgeroepen tot volkshelden.
De slag van Iwo Jima, een omslagpunt van de Tweede Wereldoorlog.

De film: Flags of our fathers, weergeeft de levensverhalen van deze zes ‘helden’.
Omdat de Japanse overheid geen opnames toestond op Iwo Jima. werd de film gedeeltelijk opgenomen op IJsland, de enige andere plek met zwarte zandstranden.
Iwo Jima ligt  ruim 1000 km ten zuiden van Tokio. Het eiland is slechts 8 km lang en heeft een oppervlakte van minder dan 13 vierkante kilometer.
De slag on dit vulkanisch eiland, dat tot de Bonin eilanden behoort, heeft zowel aan de Japanse als de Amerikaanse zijde, duizenden slachtoffers gekost.

Regie: Clint Eastwood en Steven Spielberg
Met: Michael Ahl, Joey Allen, Allison Appleby, Grace Baine, Patrick Dolloghan, James E. Ash, Jon Kellam, Adri Sigurðsson.

Naar Startpagina

Een Reactie op “Flags of our fathers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s