Pelgrimstocht in Israël 5

1 mei 2007 tot en met 10 mei 2007 –
Georganiseerd vanuit de N.H. wijkgemeente Schollevaar – Capelle a/d IJssel

De woestijn en  Dode zee
Vandaag hebben wij als gids: Krina Dukas. Krina ging met ons mee omdat Danja niet werkt op Sabbat.
De weg van Jeruzalem naar Jericho loopt steil naar beneden, vandaar het “opgaan” naar Jeruzalem. We reden door de woestijn, heuvelachtig, met hier en daar een kudde schapen met een herder(tje). Ook zagen wij de Bedoeinen; een volk dat leeft in hutjes van golfplaten en sinasappelkistjes. Sommigen hebben zelfs tv en koelkasten. Onderweg vertelde Krina dat door zoetwaterbronnen er toch wat kan groeien in de woestijn, zoals palmbomen.


Ein Gedi

En Gedi
Als eerste bezochten wij de oase En Gedi. En Gedi betekent bron van het bokje.
We maakten hier een prachtige wandeling naar de Shulamit waterval. Tijdens de wandeling zagen wij steenbokken en veel klipdassen . De klipdassen zijn gewend aan toeristen, waardoor ze erg tam zijn. Ook zijn er mooie vogels als de zwartstaarttapuit en de tristanspreeuw te bewonderen.
Er groeien  o.a. acacia’s, tamarindes en kapperbes.

Zo’n gebied verwacht je hier echt niet, midden in de woestijn.
Het verhaal van David en koning Saul komt hier tot leven. 1 Samuel 24, “David trok zich met zijn mannen terug in de rotsholen in de buurt van En Gedi” .
Er ontspringen zelfs 2 watervallen uit de rotsen, een mooi gezicht. De ‘bronnen’ van het leven in de oase. 

Een klipdas

Masada
De hypermoderne kabelbaan bracht ons omhoog, het slangenpad is wel erg ambitieus, maar we zagen toch wel enkele stoere lopers.
Herodes wist wel wat hij deed, om zo hoog liggend zijn zomerpaleis te bouwen, het kan daar erg heet zijn!
We zagen prachtige mozaïeken, de baden, voorraadzalen, de resten van de synagoge en nog heel veel meer.
Het verhaal van Masada is, dat hier de Zeloten zich verschansten tegen de Romeinen. De Joodse opstandelingen hielden hier drie jaren stand tegen de Romeinen.  De geschiedenis eindigde met hun massale zelfmoord, een heroïsche daad.
Dit standpunt wordt betwijfeld door geleerden die van mening zijn, dat dit enkel een antwoord was op een totaal uitzichtloze situatie.
Over het verzet bij Masada is een mythe ontstaan, de Masada mythe. De feiten worden zodanig gepresenteerd, dat de geschiedenis een heldenverhaal werd.
In de Talmoed (= mondelinge leer –  het 2e belangrijkste boek binnen het Jodendom) wordt het verzet bij Masada niet eens genoemd, en het is vooral sinds het begin van de twintigste eeuw dat Masada veel aandacht heeft gekregen.

prachtige mozaïeken

Qumran
We lunchten in Qumran. Na de lunch keken wij eerst naar een inleidende film over de Dode Zeerollen daarna volgde de rondleiding door Krina.
De Dode Zee rollen omvatten een collectie handschriften van circa 850 documenten, inclusief verschillende handschriften van de Tenach (= schriftelijke leer – is het voornaamste boek in het Jodendom).
Deze handschriften zijn ontdekt tussen 1947 en 1956 in elf-tal grotten in de buurt van Qumran.
De handschriften zijn in de Hebreeuwse, Aramese en Griekse taal geschreven, uit de periode van 200 voor Christus tot ongeveer 100 na Christus. De handschriften uit de 9e eeuw sluiten nauwkeurig aan bij deze handschriften.

Qumran

Volgens de overlevering zou Mohammed Ahmed el-Hamed (een bedoeïen bijgenaamd, “de wolf”) begin 1947 bij Qumran, op zoek zijn geweest naar een schaap dat van de kudde is afgedwaald.
Hij doorzocht ook de grotten in de heuvels en wierp een steen in één van de grotten in de hoop dat hij zijn schaap eruit zou jagen.
Hij vond het schaap niet, maar wel hoorde hij iets wat leek op het breken van aardewerk. Hij ging de grot binnen en vond oude potten met daarin de omwikkelde Dode Zee rollen.
In 1949 werd het gebied rond Qumran nauwkeurig onderzocht en vonden nog meer rollen.
De originele Dode Zee rollen bevinden zich nu in het Israël museum in Jeruzalem.

Dode Zee
Voor velen kwam het hoogtepunt van de dag: “drijven in het zoute water van de Dode Zee”. Dat was zeker een unieke ervaring !
De Dode zee ligt tussen de Jordaanvallei in het noorden, de bergen van Moab in het oosten, de Arava-vallei in het zuiden, en de bergen van Judea in het westen.
Het meer kreeg waarschijnlijk de naam Dode Zee omdat door de hoge concentratie van mineralen er geen direct zichtbare levende organismen in voorkomen (wel microscopisch).
In 2005 lag de waterspiegel van de Dode Zee 417,5 meter onder het zeeniveau.
Deze waterspiegel blijft dalen omdat men veel water van de Jordaan gebruikt en te weinig doorstroomt naar de Dode Zee. Het wateroppervlak is 1020 km².
Het instromende water verdampt grotendeels en daardoor wordt het meer een depot van mineralen. Het concentratiezout is met 33 procent zo hoog, dat een mens er zonder moeite in blijft drijven. Ook zou een kuur in de Dode zee heilzaam zijn voor bepaalde huidaandoeningen, met name Psoriasis.

Vreugde vuur aan het eind van de Shabbat

Om 20.30 uur staat Armon met de bus al weer klaar om ons Jeruzalem by night te laten zien. Een extra service van Armon en Danja. Aan het eind van de shabbat, is de gewoonte om er een groot vuur aan te steken. Overal zagen we jongens en mannen met oude kasten, deuren, zelfs pallets sjouwen om er een flinke ‘fik’ van te maken. Bij één van de vuurhaarden stopten we om met hen een praatje te maken. Het was erg gezellig, de mannen zongen en dansten om het vuur. Op de tafels staan frisdranken klaar voor de dorstigen.

Bekijk hier de foto’s   Foto’s: © Ahiolo

Naar Startpagina  |  Pelgrimstocht in Israël 6 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s