Pelgrimstocht in Israël 7

1 mei 2007 tot en met 10 mei 2007 –
Georganiseerd vanuit de N.H. wijkgemeente Schollevaar – Capelle a/d IJssel

De ‘Oude stad’ Jeruzalem
Deze dag deden we ons excursie te voet. Door de Damascuspoort liepen wij het ‘oude’ Jeruzalem binnen. Een wir war van steegjes in de soukh leidden ons naar het tempelplein.
Het Tempelplein met de Dome of The Rock en de Al Aqsa Moskee en de Klaagmuur.

De Klaagmuur
De Klaagmuur is het enige overblijfsel van de tweede tempel, die Herodes bouwde in 20 v. Chr. Tijdens de Romeinse tijd was het voor de Joden verboden in Jeruzalem te komen. In de Byzantijnse tijd mochten zij één keer per jaar op de herdenkingsdag van de verwoesting van de Tempel komen, om te treuren over deze verwoesting. Zo kwam de Westelijke Muur aan de naam de “Klaagmuur”.


De viering van Bar Mitsvah

Bar-Mitsvah
Bij de Klaagmuur was de viering van Bar Mitsvah in volle gang.
Wanneer een jongen 13 jaar is, wordt hij Bar-Misvah ‘Zoon van het gebod’
Hij is dan verplicht om de joodse wetten te volgen en is zelf verantwoordelijk voor zijn doen en laten. Hij draagt de gebedsriem (de Tephilin) ’s morgens bij het gebed.
Hij moet de Tallith dragen en telt mee voor het vereiste gebedsquorum van 10 man (minjan). Hij mag voor de Torah worden geroepen en daarbij de lofzeggingen uitspreken.

De Dome of The Rock en de Al Aqsa Moskee hadden wij vanaf het plein mogen bewonderen. Deze zijn helaas slechts toegankelijk voor de moslims, wat eerst niet was.
In de Dome of The Rock  of de Gouden Koepel bevindt zich een rots, vanwaar volgens de islam-traditie Mohammed ten hemel voer.
Naast Mekka en Medina is deze plek de derde heilige plaats voor de moslims.


The Dome of The Rock

Betesda
Via de Via Dolorosa liepen wij naar Betesda, waar de genezing in het bad van Betesda plaats vond. Jezus genas hier een man, die al 38 jaar verlamd was. Lees Joh. 5: 1-18.
De resten van het Romeinse badhuis zijn nog te zien.  Hier staat ook de St Annakerk, een middeleeuwse kerk, bekend om haar mooie akoestiek. Een goede reden om eerst enkele liederen te zingen voordat we onze weg vervolgden.

De burcht Antonia
In het klooster, dat op de plaats van de burcht Antonia, bevindt zich een vloertegel, uit de tijd van de Heer Jezus, waarop een ‘koningsspel’ is gekrast. Een spel dat de soldaten graag speelden als zij zich verveelden.
Ook een ‘stuk’ straat uit dezelfde tijd, zo’n 2000 jaar geleden is hier te zien.

Heilige Grafkerk
We vervolgden onze wandeling op de Via Dolorosa langs  de staties naar de Heilige Grafkerk.
Deze staties waren door de Rooms Katholieke kerk aangebracht om de gebeurtenissen op de lijdensweg van Jezus te herinneren.  In totaal zijn er 14 staties tot aan de Graafkerk. De laatste vier bevinden zich in de kerk zelf.
De Grafkerk was in opdracht van keizer Constantijn de Grote gebouwd op de plek waar zijn moeder, Helena, volgens de legende het kruis van de Here Jezus had ontdekt.
De Romeinse keizer Constantijn de Grote, was de man die het kruis in de wolken zag: In hoc signo vinces, in dit teken zul je overwinnen.
En hij overwon inderdaad en maakte het christendom tot officiële godsdienst van het Romeinse rijk.

‘Nog voor er vannacht een haan heeft gekraaid zul je mij driemaal verloochenen.’

St Petrus kerk in Galicantu
Door de joodse wijk en de Sionspoort liepen we de Oude Stad uit.

De St Petrus kerk in Galicantu (kerk van het hanengekraai) is een ‘must’.
‘Nog voor er vannacht een haan heeft gekraaid zul je mij driemaal verloochenen.’ Petrus ging naar buiten en huilde bitter.
Een beeldengroep van Petrus en wat bewakers bij het kolenvuurtje gaf  aan waar het verraad van Petrus plaats vond. Toen wij daar waren, kon de haan helaas niet kraaien. ‘Excuses,  het bandje was kapot’ werd ons gezegd.
De kerk werd door de paters Assumptionisten in 1931, in een berg gebouwd. Zeer waarschijnlijk op de plaats van het huis van Kajafas.
Onder de eerste kerk is er weer een kerk, we komen lager op een binnenplaats.
Hier is nog te zien hoe mensen werden vastgebonden voor ze de 40 min één stokslagen kregen.
Nog lager is een kerker. Eigenlijk alleen een put met een gat bovenin.
Misschien had de Here Jezus hier een nacht doorgebracht. Psalm 88: 7 ,…. “U hebt mij onder in de kuil gelegd, in het duister van de diepte. ..”

Enkele meters van de kerk vandaan had men een zeer oude weg, van ca.2000 jaar oud, blootgelegd. Had de Heer Jezus daar gelopen?  Had men de Heer Jezus over deze weg naar boven gesleurd…… Heel goed mogelijk.


Een zeer oude weg, van ca.2000 jaar oud

De Heilige Graftuin
Voor vandaag eindigde onze wandeling in de Heilige Graftuin, die op nog geen 500 meter van ons hotel ligt.
De Britse generaal Gordon ontdekte in 1883 een rotsachtige heuvel, die heel erg lijkt op een menselijke schedel. Hij veronderstelde dat die heuvel de echte plaats van Golgotha zou zijn geweest.
Dit idee werd nog versterkt doordat men dichtbij een oud graf gevonden heeft, uitgehouwen in de rots en vermoedelijk daterend uit de eerste eeuw.
Ook de sterke overeenkomst met het terrein zoals dat in het Evangelie beschreven wordt, maakte dat vele vooraanstaande christenen van die tijd inderdaad aangenomen hebben dat hier de plaats is van het echte Calvarie.

Er werd een organisatie gevormd om geld in te zamelen voor de aankoop van het oude graf en het terrein. In 1892 beschikte men over voldoende middelen om het gebied te kopen en er een beheerder aan te stellen.

De Graftuin geeft een duidelijk beeld hoe de plaats van de kruisiging en het graf van Christus er moet hebben uitgezien. De eenvoud en de vredige sfeer maken de Graftuin tot een goede plaats voor gebed en overdenking.
Persoonlijk spreekt de Heilige Graftuin mij meer aan dan de Heilige Grafkerk.

Bekijk hier de foto’s   Foto’s: © Ahiolo

Naar Startpagina  |  Pelgrimstocht in Israël 8

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s