Pelgrimstocht in Israël 8

1 mei 2007 tot en met 10 mei 2007 –
Georganiseerd vanuit de N.H. wijkgemeente Schollevaar – Capelle a/d IJssel

Menora en Yad Vashem
Een korte rondrit door  West Jeruzalem bracht ons naar o.a. de menora voor de Knesset en het museum van de holocaust ‘Yad Vashem’.

Menora
Een menora is een zevenarmige kandelaar. Het was het oude symbool voor het Hebreeuwse volk en één van de oudste symbolen voor het jodendom in het algemeen. De menora symboliseert het brandende braambos dat Mozes zag op de berg Sinaï. (Zacharia 4)

De traditionele menora heeft zeven armen. Tijdens het chanoeka feest gebruikt men een kandelaar met negen armen, de chanoekia.
Mozes moest van God volgens precieze voorschriften een zevenarmige kandelaar laten maken en plaatsen in de Tabernakel bij de Ark van het Verbond, waarin de stenen platen met de Tien Geboden lagen (Exodus 25).
In de Eerste Tempel, gebouwd door koning Salomo, brandden er tien menora’s.

Yad Vashem
Het holocaust museum  Yad Vashem. De naam is ontleend aan Jesaja 56: 5, “ik geef hun in mijn huis en binnen mijn muren een gedenkteken ( Yad) en een naam ( Vashem).
Yad Vashem ligt op de Har Hazikaron, betekent letterlijk de Berg van herinnering in Jeruzalem.
Yad Vashem is gewijd aan het documenteren van de geschiedenis van de Joodse mensen tijdens de Holocaust periode. Het is de herinnering, het verhaal van elk van de zes miljoen slachtoffers.

De Driehoek
Het museum, dat veertig miljoen dollar heeft gekost en meer dan 4200 vierkante meter groot is, is ontworpen door de beroemde architect Moshe Safdie. Het heeft de vorm van betonnen driehoek, die dwars door de ‘Berg van de Herinnering’ loopt en waarvan het begin en het einde uit de berg steken.
Door het dak valt licht naar binnen, zodat de bezoekers overal, zo lang ze zich in driehoek bevinden, het daglicht  kunnen zien.
Onder de grond, aan de zijden van de driehoekige corridor bevinden zich de galerijen waarin Yad Vashem aspecten van de Holocaust presenteert. De corridor wordt onderbroken door kloven, zodat de bezoekers via de galerijen door het museum zigzaggen. De kloven kondigen een keerpunt in de geschiedenis van de Holocaust aan.

In het begin van het museum maakten we kennis met het leven van de Joden in Europa en de discriminerende maatregelen die de Duitse nazi’s en hun collaborateurs tegen de Joden troffen. Als wij verder door het museum liepen, werd de sfeer grimmig: de Joden werden weggevoerd uit alle delen van Europa of gedood op de plaatsen waar de nazi’s hen vonden. In het volgende deel van het museum staan de gruwelijke vernietigingskampen centraal.

Het Childrens’ Memorial
De diepste indruk maakt op ons allemaal de ruimte van het Childrens’ Memorial, daar kwamen de meesten stil en met natte ogen  weer uit.
In de donkere ruimte branden er 5 kaarsen, die nooit gedoofd mogen worden.  Door de reflectie in de spiegels, lijkt het alsof men in het heelal met duizenden sterren bevindt.
Langzaam liepen wij achter elkaar in het donker door de ruimte heen. De namen, geboorteland en leeftijd van de 16000 in de oorlog vermoorde kinderen, wordt  onafgebroken genoemd…telkens weer…

Hal van namen
In de joodse religie is het heel belangrijk dat het lichaam na de dood begraven wordt, en dat het graf ongeschonden blijft.
Van vele holocaustslachtoffers zijn geen stoffelijke resten overgebleven. Daarom is de “Hal van de Namen” bedoeld om niet alleen te laten zien welke kinderen zijn omgebracht, maar ook in de plaats te komen van een graf.

Het museum terrein
Aan de Laan der Rechtvaardigen, worden mensen die veel voor het joodse volk hebben gedaan in de 2de wereldoorlog geëerd met een eigen boom. Zo ook de ons bekende Corrie  ten Boom.
Er staan veel beeldengroepen en een oude wagon van een trein die joden vervoerde naar de concentratiekampen.

Na een indrukwekkend bezoek aan Yad Vashem, verlieten wij Jeruzalem in de westelijke richting en reden langs Tel Aviv naar het Oude Jaffa.
Het was duidelijk te merken dat het bezoek aan Yad Vashem diepe indruk had achtergelaten bij de groep. In de bus  was het erg rustig, er werd niet veel gepraat. Iedereen was bezig met verwerken van ieders emotionele indrukken.

Joppe of Jaffa
Jaffa is een oude havenplaats, men zegt wel de oudste ter wereld. Jona zou hier vandaan vertrokken zijn, een walvis bij de fontein herinnert hieraan.
Hier maakten we een stadswandelingetje naar het huis van Simon de Leerlooier.
“Stuur daarom een paar van je mannen naar Joppe om Simon te halen, die ook wel Petrus wordt genoemd. Hij verblijft bij een leerlooier die eveneens Simon heet en in een huis aan zee woont.” In Handelingen 10  kunt u over de doop van Cornelius lezen.

“Big Sister” met op de achtergrond ons hotel: de King Solomon hotel in Netanya.

Netanya
Totdat we naar huis gingen, overnachtten we in hotel King Solomon – Netanya.
Een mooie (militaire-)badplaats met mooie zandstrand, die veel binnenlandse als buitenlandse toeristen aantrekken. In juli en augustus vinden om de week elke avond op het centrale plein Kikar Haatzmaut grote manifestaties plaats. ’s Zondags disco, ’s maandags folkloristische voorstellingen, dinsdags poppentheater en goochelaars, ’s woensdags, dansen voor iedereen en donderdags gezamenlijk zingen.
Netanya is gesticht in 1928 door joodse kolonisten en is genoemd naar de Amerikaanse miljonair: Nathan  Straus.

Bekijk hier de foto’s   Foto’s: © Ahiolo

Naar Startpagina  |  Pelgrimstocht in Israël 9 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s