Maleisië (1) Kuala Lumpur stadstour

17-daagse Groepsrondreis Maleisië
Route: Kuala Lumpur – Malaka – Taman Negara – Cameron Highlands – Penang – Langkawi.
Groepsgroote: 18 personen      Reisorganisatie: FOX-reizen

Klikken voor de Reisschema

‘Best Cabin Staff Award’ 2007
Het cabinepersoneel van Malaysia Airlines heeft de ‘Best Cabin Staff Award’ 2007 gewonnen. Meer dan drie miljoen passagiers deden mee aan het jaarlijkse onderzoek  naar ‘Best Cabin Staff’ door ‘Skytrax Research, ‘the world airline site’.
De boekingen met de MA is hierdoor heel sterk toegenomen.  Jammer genoeg heeft het grondpersoneel van Schiphol, minder rekening mee gehouden.  Op 10 november 2007  stonden lange rijen voor de 4 incheckloketten met een wachttijd van ca. 2 uur. Met een kleine vertraging vertrokken we naar Kuala Lumpur International Airport (KLIA).
De vlucht verliep voorspoedig, de services aan boord waren zoals verwacht uitstekend.

M_liem_klEen beroemdheid aan boord
In een rij van 3 stoelen, op nummer  50A, aan de raamkant zat naast ons een klein vrouwtje. Bril op, haar haren strak gekamd in een knotje, met een scheidinkje in het midden.
Achteraf bleek dat ze een beroemdheid was. Margaret Lim, Maleisiche schrijfster van Chinees komaf, op weg naar Kuching, Serawak. Sinds enkele jaren woonde zij in Duitsland.
Op 18 november 2007 om 10.00 uur lokale tijd,werd haar nieuwste boek ‘Precious Jade and Turnip Head’ gepresenteerd in het Jambu Restaurant in Kuching.
Uit haar pen, waren er reeds 3 kinderboeken verschenen.
Ze is ook genomineerd voor de Astrid Lindgren Memorial Award  (ALMA) 2008 (’s werelds grootste kinderliteratuurprijs). Astrid Lindgren, geboren als Astrid Anna Emilia Ericsson (Vimberby, 14 nov. 1947 – Stockholm 28 jan. 2002) was een Zweedse schrijfster, die wereldberoemd werd met haar kinderverhalen, die ook door veel volwassen werden gelezen.

Afgelopen woensdag, 12 maart 2008 werd de winnaar van Astrid Lindgren Memorial Award bekend gemaakt. Onze schrijfster  Margaret Lim uit Maleisië was helaas niet de gelukkige. Winnaar is de Australische schrijfster Sonya Hartnett. “Lees hier het volledige verslag”

Aankomst in KLIA of KUL
Bij aankomst in KLIA of  KUL werden we geleid naar de domestic airport, waar onze gidsen op ons wachtten. De Fox-gidse MarieJosé en haar locale collegae Sharon Tan en onze chauffeur Razman brachten ons naar hotel Swiss Garden in het centrum van KL.
Eén uurtje, kregen we om wat te gebruiken, totdat we met onze Stadstour beginnen. Het was pas 10.00 uur in de ochtend, maar de hitte drong al door onze kleren naar binnen. Maleisië heeft immers een tropisch klimaat met een hoge vochtigheidsgraad. De temperaturen liggen gemiddeld tussen 21? en 31? Celcius.
Onze groep bestond uit 18 personen uit verschillende delen van Nederland.  Een heel leuke groep.

KL-Stadstour.
Marie-José gaf ons tijdens de stadstour algemene informaties over Maleisië.
Een multicultureel land met verschillende godsdiensten zoals: islam, boeddhisme, hindoeïsme en christendom, verschillende culturen, gewoonten en talen.
De officiële taal is Maleis (Bahasa Malaysia of BM), maar de meeste mensen spreken  Engels. Daarnaast worden er ook Chinese en Indiase talen en plaatselijke dialecten gesproken.
Maleisië, een land, waar het eten erg lekker is. De Maleise keuken wordt namelijk sterk beïnvloed door de Chinese en Indiase keuken. Traditionele Chinese gerechten,  hebben hier extra aroma’s meegekregen met kerrie en chillies. Daarbij komen ook nog de invloeden van de Portugese en Engelse keuken, daterend uit de tijd van de koloniale overheersing.
Dat Maleisië een ex- Engelse kolonie is, ziet men aan de ‘oude’ mooie huizen uit de Engelse periode en dat er hier links wordt gereden. De wegennet is modern met goede bewijzering.
Lokale munt is hier de Ringgit, 1 Ringgit is ongeveer  € 0,20.

Batu Caves

Batu Caves
Met onze AC-bus reden we langs en naar de toeristische bezienswaardigheden van KL.
Als eerste bezochten we de Batu Caves  (Stenen grotten). Via een trap met 272 treden kwamen we in de enorme grot, die men kathedraalsgrot noemt.
Hierin zijn twee tempels ingericht. Het is een hindoeïstisch heiligdom.
In de Batu Caves wordt jaarlijks het  beroemde Taipusam-feest gehouden.
Dit feest wordt bezocht door zo’n 800.000  toegewijden (devoten) en bezoekers.  De mensen komen overal vandaan. Zelfs vanuit India en Singapore.
Het is een feest, waarbij de toegewijden (devotees) zichzelf kastijden door haken of
speren in en door hun lichaam te steken. Ze bewegen zich voort met een metalen
constructie (karvadi) om zich heen. Zodoende probeert men de goden een gunst
af te dwingen.
Van Batu Caves reden we naar Istana Negara (het Koninklijk Paleis).

Istana Negara
Dit is het paleis waar Yang Di-Pertuan Agong  (de gekozen koning) van Maleisië, woont.
De koningen van Maleisië worden gekozen uit de negen sultans van de staten van het Maleisische schiereiland, voor termijnen van vijf jaren.
De koning van 2006 – 2011 is: Mizan Zainal Abidin, sultan van Terengganu

De Istana Negara werd in 1928 gebouwd door een Chinese miljonair Chan Wing. Sindsdien is het een aantal keer van eigenaar gewisseld (mede door de bezettingen). Tot 1957 woonde de sultan van Selangor in het paleis, daarna besloot de overheid om het gebouw om te dopen tot het koninklijk paleis.
Het gehele complex is ruim 11 hectare groot, binnen in het paleis heb je onder andere een enorm zwembad en een indoor sportzaal.

Het is een prachtig paleis, helaas konden we het gebouw alleen vanaf de ingang door het hek bekijken, je mag er niet in. In de verte zagen we het paleis, omgeven door prachtige tuinen. Jammer genoeg waren we net te laat om de Change Guards (wissel van de wacht) mee te maken. De wachters konden we van ver,  alleen maar weg zien marcheren.

Museum Negara
Hier vandaan brachten we een kort bezoek aan het Museum Negara. In dit museum werd het ontstaan van de Federatie Maleisië uitvoerig uitgebeeld. 50 jaren geleden was Maleisië zelfstandig geworden na jarenlange kolonie te zijn van Engeland.

Als laatste bezienswaardigheid van onze eerste dag in KL, is de Petronas Twin Towers in het Maleis Menara Berkembar Petronas.

De Petronas Twin Towers  (Petronas is de oliemaatschappij van Maleisië)
Voorlopig nog het hoogste gebouw in de wereld (452m).
Bovenop de torens staan masten met knipperende lichten om vliegtuigen van zich af te houden.
Verder is er een hotel in gevestigd en er bevinden zich ook een bioscoop, een concertzaal, conferentiezaal, petroleum museum en gebedsruimtes voor Moslims.
Het gebouw heeft 88 verdiepingen en is op de 42e verdieping met elkaar verbonden door een luchtbrug.
Het gebouw heeft 32.000 ramen, die een totale oppervlakte hebben van 77.000 m2. De ramen moeten natuurlijk gewassen worden. Ze zijn niet zelfreinigend, zoals veel andere hoge gebouwen. Het zemen wordt gedaan met een kraan, die vanuit de top naar beneden wordt gelaten.
De bakken van waaruit de mensen de ramen zemen, worden ” gondolas ” genoemd. De twee torens hebben in totaal 11 gondolas. Elke dag doen de glazenwassers acht verdiepingen.
Het duurt 5 maanden om de hele toren te zemen. Dus de toren wordt 2x per jaar gedaan. In elke toren bevinden zich 29 liften.

Onderin de Petronas Twin Towers is een groot warenhuis met zes verdiepingen.
Meest belangrijk voor ons was de 6e verdieping,  de Food Court area. Hier gebruikten we dan ook onze lunch.

Dataran Merdeka - Sultan Abdul Samadgebouw

Spoorwegstation en Dataran Merdeka
Na onze lunch reden we terug naar ons hotel, maar niet voordat we foto-stops deden in het koloniale hart.
1e stop was het oude Spoorwegstation van KL, een blijvende herinnering aan het Britse koloniale verleden.
De 2e stop : Dataran Merdeka of het plein van de Onafhankelijkheid.
De padang, groot (sport)grasveld van de Royal Selangor Cricket Club is een  historische plaats. Hier werd op 31 augustus 1957, de Britse Union Jack gestreken.

Aan de ene kant van de padang staan de bijzonder mooie gebouwen van de Royal Selangor Club en aan de andere, het in Moorse en Victoriaanse stijl opgetrokken Sultan Abdul Samad gebouw.
In de koloniale tijd was dit gebouw de plaats, waar het Secretariaat van de Britse Administratie was gevestigd. Tegenwoordig huist hier het hooggerechtshof.

’s Avonds werden we op welkomstdiner met traditionele dans, getrakteerd door Fox reizen. Daarna gingen we naar Petronas Towers voor een ‘Petronas Towers by night’.

Bekijk hier de foto’s
Kuala Lumpur – Stadstour

Naar Startpagina  |    Maleisië (2) Malaka & KL Tower

 

2 Reacties op “Maleisië (1) Kuala Lumpur stadstour

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s