Maleisië (2) Malaka & KL Tower

17-daagse Groepsrondreis Maleisië
Route: Kuala Lumpur – Malaka –  Taman Negara – Cameron Highlands – Penang  – Langkawi.
Groepsgroote: 18 personen      Reisorganisatie: FOX-reizen

Klikken voor de Reisschema 

Bezoek aan Malakka.
Als u in Maleisië bent, is een bezoek aan Malakka een aanrader.
Malakka was in het jaar 1400 een kleine nederzetting van zee-zigeuners.
Tegen het einde van  de 15e eeuw, was Malakka uitgegroeid tot het middelpunt van een groot handelsimperium.
Een ontmoetingspunt voor zeevaarders uit alle windstreken. Allemaal waren ze op uit om het maken van winst  door middel van handel, zeeroverij of plundering.
Dat bleef natuurlijk niet onopgemerkt in Europa. In 1511 viel Malakka in handen van de Portugezen en bleef ruim 100 jaar een Portugees steunpunt.
In 1641 werden de Portugezen door de Nederlanders verdreven. De Nederlanders moesten na ruim 150 jaar Malakka aan de Engelsen afstaan.
Een stad met veel historisch verleden.

‘s Morgens vroeg om 08.00 uur stond de bus gereed om ons er naar toe te rijden. Deze keer ging Marie-José niet mee. Onze lokale gids Sharon vertelde ons gedurende  de reis naar Malakka enthousiast en trots over haar land. Over de regering, onderwijssystemen, economie, allemaal interessante wetenswaardigheden over Maleisië. De rit van KL naar Malakka duurde ongeveer 2 1/2 uur, op een afstand van 147 km.
Aangekomen in Malakka stopte de bus op het oude marktplein. Dit plein wordt nu ook genoemd de Dutch Square of ook wel ‘Rode Plein’, vanwege de rode kleur van de gebouwen, binnen de Stadsmuren.
De Portugese, Nederlandse en Engelse invloeden waren duidelijk te zien.

Dutch Square of de ‘Rode Plein’

Stadthuys
Aan de Dutch Square is het voormalig Stadthuys uit 1650 te zien. Stadthuys was de officiële residentie van de Hollandse gouverneurs tot het begin van de 18e eeuw.
De oorspronkelijke kleur van het gebouw was wit, de rode kleur dateert van omstreeks 1820. Het Stadthuys is het oudste Nederlandse gebouw in Azië.
Hierin is nu Musium Sejarah (Historisch Museum) ingericht.

Nederlands Hervormde Kerk
Indrukwekkend is de uit 1753 gedateerde Nederlands Hervormde Kerk of Geraja Kristus Melaka, uiteraard aan de Jalan Geraja (Kerkstraat). Kunt u dan voorstellen, dat de bakstenen helemaal uit Nederland werden aangevoerd ?
De boten, die naar Nederland voeren met specerijen, namen op de terugweg bakstenen mee.
De enorme dakspanten in het schip van de kerk, zijn elk uit één boom gehouwen.
Aan de ijzeren bogen aan de muur, boven het altaar, hangt een houten kruisbeeld.
Er stond echter geen preekstoel in de kerk. De dominee zat in een stoel waarvan touwen naar de ijzeren bogen liepen. Wanneer het tijd voor de preek was, hesen de kosters de dominee met de stoel en al tot halverwege de muur omhoog.

Nederlands Hervormde Kerk of Geraja Kristus Melaka

Tegenover de kerk staat de 100 jaar oude Tan Beng Swee klokkentoren. Deze klokkentoren, is aan de stad geschonken door de rijke familie Tan.

St Paul’s Church
Via het voormalige Stadthuys, beklommen we de St Paul’s Hill en bezochten we  de ruïnes van de St Paul’s Church. Hier zijn veel Nederlandse grafstenen uit de 17e eeuw te zien.
Het lichaam van de Heilige Franciscus Xaverius  (Spaanse jezuïeten-missionaris) werd hier 9 maanden bewaard voordat het naar Goa in India werd gebracht.
Heilige Franciscus Xaverius stierf op 3 december 1553. Het lege en open graf is nog steeds te zien in de kerk. De Nederlandse begraafplaats, ligt aan de achterkant van de heuvel.

 A Famosa
Van de St. Paul’s-Church liepen we naar A Famosa, het grote fort dat in 1511 door de Portugezen werd gebouwd.
Tijdens de schermutselingen tussen de Portugezen en de Hollanders in 1641 werd een groot deel van het gebouw beschadigd, maar de Hollanders herstelden het in 1670.
Toen Malakka werd overgedragen aan de Engelsen, begonnen die met het afbreken van het fort, totdat Sir Stamford Raffles, de stichter van Singapore, daar een stokje voor stak.
Hij slaagde er echter slechts in de toegangspoort te redden. De Porta de Santiago is zodoende het enige bouwwerk dat nog herinnert aan het Portugese tijdperk.

Porta de Santiago

Het verhaal van Nyonya’s en Baba’s
Toen de sultan Mansur Shah trouwde met de Chinese prinses Hang Li Poh, nam zij een gevolg van 500 vooraanstaande Chinezen met zich mee.
Uit hun huwelijken met lokale Maleiers zijn de Peranakan voortgekomen, die Baba’s (m) en Nyonya’s (v) worden genoemd. Vervolgens vestigde zich een groot aantal Chinese kooplieden langs de Straat Malakka; ook zij trouwden met Maleise vrouwen. De klederdrachten van de Peranakan is altijd een mix van Chinees en Maleis geweest.
Heel vroeger werden bij de Chinese meisjes op jonge leeftijd de tenen onder de voetzool gebonden, zodat de voeten niet meer verder groeiden.
Grote voeten vonden ze lelijk, maar de Maleisische moeders wilden dat nooit, dus hadden de Peranakan meisjes nooit gebonden voeten.

Schoenen voor de gebonden voeten

Op culinair gebied zijn ze zeer vaardig: ze combineren de Maleise specerijen met Zuid-Chinese kooktechnieken en hebben zo een kookkunst ontwikkeld die één van de beroemdste van Maleisië is. Om van deze kookkunst te genieten, bracht Sharon Tan (zelf een nyonya) ons naar een ‘echte’ Nyonya’s restaurant, waar we onze lunch gebruikten.
Het restaurant bevindt zich aan de Jalan Tun Tan Cheng Lock, de oude Heerestraat.  Het eten was zoals verwacht erg lekker.

Na de lunch wandelden we door de straten, waar oude koopmanshuizen staan, die de rijke Baba Nonya-gemeenschap in herinnering roepen. Straten met kleurrijke winkeltjes, huizen, waarvan de gevels verzierd zijn met fraaie tegelmotieven en houtsnijwerk dat bloemen en vogels voorstellen.
Ook bezochten we de Cheng Hoon Teng tempel, die in 1673 was gebouwd.
De oudste tempel in Maleisië, die nog in gebruik is. De tempel is ingericht voor 3 boeddhistische leer: Taoïsme, Chinese- Boeddhisme en Confucianisme.
Aan de Jalan Tukang Emas ook wel bekend als Jalan Harmoni  staat Masjid Kampung Kling. Een heel bijzonder moskee, gebouwd in 1748, volgens Sumatraanse architectuur met sterke hindoeïstische invloeden.
De minaret lijkt op een pagode. In de moskee hangen kroonluchters uit de Victoriaanse tijd, de houten kansel (mimbar) is gegraveerd met hindoeïstische en Chinese motieven.

Terug in KL, hadden we ’s avonds gedineerd in Restoran Berputar Seri Angkasa.
U raadt het al: draaiend Restaurant boven in de KL-Tower of de Menara Kuala Lumpur.
“Geweldig … genieten van het panoramisch uitzicht terwijl je zit te eten”
Een leuk gezicht, vanaf 421 m hoog keek je naar de lichten van KL. De Petronas Twin Towers, die langzaam van je weg draaide.
Van ver lijkt het of de Menara KL hoger is dan de Petronas Twin Towers, maar dat komt omdat de Menara KL op een heuvel staat, de Bukit Nanas-park.

Bekijk hier de foto’s
Malaka & KL Tower

Naar Startpagina  |    Maleisië (3) Taman Negara en Cameron Highlands

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s