Terug naar de jungle (boek)

Sabine“Als een verloren ziel dwaal ik rond, altijd op zoek naar innerlijke vrede en naar een antwoord op de vraag waar ik thuishoor.
En hier, in mijn vaderland, zal ik die vrede vinden. Want ik ben geen Duitse. Mijn huid is blank en mijn ogen zijn blauw, maar ik heb een hart van een Papoea.

 
Ik bracht mijn kinderjaren en een groot deel van mijn jeugd door in het afgelegen Verloren Dal (Centraal West Papoea – Voormalig Ned. Nw-Guinea) , midden in het gebied van de Fayu.
Ik heb nog altijd heimwee naar de jungle van West Papoea, hoewel ik ondertussen vele jaren in de westerse beschaving heb doorgebracht.
Het is mijn diepste wens eindelijk naar huis te keren

 
Ik ben Sabine Kuegler. Geboren in Nepal en groeide op in de jungle van West Papoea. Op mijn 17e verhuisde ik naar Zwitserland. Studeerde economie en heb een eigen mediabedrijf. Met mijn vier kinderen woon ik in de buurt van Hamburg”.
 
Van Sabine verscheen eerder het boek: Dochter van de jungle, dat een internationale bestseller werd.
(ISBN 978 90 5831 431 4)
 
Recentie: Op nuchtere en eenvoudige toon geeft Sabine Kuegler een verslag van haar jeugd bij de Fayu. Haar verhaal is eerlijk, ontroerend, soms vreselijk grappig en natuurlijk uniek. Een leuk extraatje zijn de foto’s waarmee het boek geïllustreerd is, zodat je ook gezichten bij het verhaal ziet. Haar liefde voor de jungle en de Fayu stralen van het hele boek af. Maar ook de problemen die ze krijgt als ze ouder wordt, en de vervreemding van beide culturen zijn begrijpelijk en goed beschreven.
Het verhaal heeft me van begin tot eind geboeid.

Tuare, Bare en Sabine toen

Haar 2e boek Terug naar de jungle is een echte aanrader.
(ISBN 978 90 5831 442 0)
 
Na meer dan vijftien jaar keert ze terug naar de magische plek uit haar jeugd.
Al snel blijkt dat het paradijs van haar kindertijd niet meer bestaat: de natuurlijke harmonie is verstoord en het geïsoleerde bestaan van de Fayu wordt bedreigd door de oprukkende westerse beschaving. De regering van Indonesië onderdrukt elke vorm van weerstand door de onafhankelijkheidsbeweging met geweld.
Sabine Kuegler ziet zichzelf als Europeaan, als vreemdeling, gedwongen een kant te kiezen in dit conflict.
 
Oude gewoonten en gebruiken verdwijnen langzaam. Tegelijkertijd maakt ze van de gelegenheid gebruik om de politieke situatie  in West-Papoea te schetsen.
Na een korte uiteenzetting van de geschiedenis van de machtsverhoudingen, vraagt ze aandacht voor de situatie Papoea’s die in vrede en vrijheid willen leven, terwijl door de Indonesische regering iedere strijd voor onafhankelijkheid met geweld de kop in wordt gedrukt…

Tuare, Bare en Sabine nu

Was het eerste boek nog bijna een naief sprookje van een blank meisje dat opgroeit in de jungle, dit boek is niet meer zo licht en luchtig. Het weerzien en haar liefde voor de Fayu zijn nog steeds ontroerend, maar door haar volwassen kijk op zowel de algemene als politieke omstandigheden van de stam krijgt het verhaal toch zijn donkere kanten. Ondanks dat blijft het een boeiend en uniek verhaal dat ze vertelt.
De schrijfstijl van Sabine is prettig en het verhaal is geïllustreerd aan de hand van zowel zwart-wit als kleurenfoto’s.
 
Info’s: Boeken rubriek en het boek Terug naar de jungle.
Foto’s: Sabine Kuegler
 
Naar Startpagina

3 Reacties op “Terug naar de jungle (boek)

 1. als je de foto ziet van Sabine en de papua’s,
  zie je dat ze een van hen is, waarom nu niet meer?
  teveel aan westerse cultuur(?) gedaan?!
  jammer

 2. Ik zou het boek eens lezen, dan worden jullie vragen opgelost.
  Het eerste deel heb ik al uit en ben nu met hetvolgende begonnnen.
  Zeer indrukwekkend boek en heel boeiend verteld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s