Speciale dank aan dr. Mariëtte van Selm

Mijn speciale dank aan dr. Mariëtte van Selm voor het beschikbaar stellen van het artikel: “De nieuwe adat” aan Ahiolo-Weblog.
Een heel belangrijke aanvulling op de TNS-geschiedenis.

Dr. Mariëtte van Selm studeerde geschiedenis aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Op onderstaande bronnenpublicatie promoveerde Mariëtte van Selm in 2003.

Protestantse kerk op de Banda-eilanden
Deze bronnenstudie vormt een onderdeel van een reeks van 5 delen over de Molukse kerk: twee delen over de kerk in de periode van de VOC, twee delen over kerk en zending in de 19de eeuw en dit deel over een specifieke kerk: die van Banda in de 19de eeuw.
Daarnaast zullen nog kleinere studies verschijnen over de Molukse kerk op afzonderlijke eilanden als Ternate, Halmaheira, Buru, etc. Door de oorlog in de Molukken liep het onderzoek vertraging op, maar des te verheugender is het dat deze bronnenuitgave over de Molukse kerk in de 19de eeuw gepubliceerd is.

Protestantse kerk op Bandaneira

De documenten die in deze delen zijn opgenomen zijn uniek, zij zijn afkomstig uit het Nationaal Archief te Den Haag, het Nationaal Archief te Jakarta, verschillende overheids- en zendingsarchieven in Engeland, en uit de zendingsarchieven van de vroegere Raad voor de zending van de Nederlandse Hervormde Kerk te Oegstgeest.

De uitgaven betreffende de Molukken in de Grote Reeks van de Werkgroep geschieden onder eindredactie van prof. P.N. Holtrop, prof. dr G.J. Schutte en dr Th. van den End.

Protestantse kerk op de banda-eilanden
Auteur: Dr. Mariëtte van Selm
Uitgever: Boekencentrum Uitgevers, Zoetermeer
Medium: Boek
EAN: 9789023917823
ISBN: 9023917820 / 90-239-1782-0

Hieronder het E-mail bericht van  Dr. Mariëtte van Selm op 27 februari 2008

Onderwerp: TNS

Geachte mijnheer Lekransy,

Bij toeval kwam ik deze week op uw weblog Welcome to Ahiolo terecht, waar ik las wat u in 2005 allemaal uit boeken en websites heeft weten op te duiken over de geschiedenis van Teun, Nila en Serua. Ik neem mijn petje voor u af, want ik weet uit ervaring dat het moeilijk is om iets over de geschiedenis van deze eilanden en hun bevolking te vinden.
Ik was er namelijk, notabene omstreeks dezelfde tijd dat u erover schreef op uw weblog, ook naar op zoek voor een artikel in een boek.
Ik heb dat artikel vooral gebaseerd op informatie die ik in archieven over Banda vond tijdens het onderzoek voor mijn proefschrift over de Protestantse Kerk op de Banda-eilanden in de 19de eeuw. Misschien vindt u het aardig om mijn artikel over TNS te lezen, ik stuur het u hierbij als pdf-bestand toe.

Met vriendelijke groet,

dr.Mariëtte van Selm
Projectmedewerker Indisch Knooppunt
http://www.hetindischknooppunt.nl
Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV)
Postbus 9515
2300 RA Leiden
071 5274822

De nieuwe adat (1)

Naar Startpagina

2 Reacties op “Speciale dank aan dr. Mariëtte van Selm

 1. Beste Bung Anis,

  wat goed van u dat u tijd neemt om stuk over TNS op uw web te zetten, zo kan ik mijn kids laten lezen, over kerk/geloof in TNS.
  trouwens u hele site zijn ook mooi en interresant om te lezen en foto’s van u te bewonderen.

  vriendelijke groeten uit Apeldoorn, Ria

 2. Beste Lezers,

  Ik ben een oud-inwoonster van Capelle aan den IJssel en was op de lagere school dik bevriend met een aantal molukse meiden. Ik weet dat er een fotoboek bestaat over voormalig woonoord ijsseloord. ik weet dat ik ook op een aantal foto’s sta in dat boek, met o.a. Nona en Marijke en Josje.
  Wie kan mij aan titel helpen en/of een besteladres?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s