Impressie van TNS Visie Dag – 29 maart 2008

Als vervolg op het succesvol TNS-weekend in mei 2006, organiseert de Visiegroep ‘TNS naar de Toekomst’ deze TNS-dag.

De Visiegroep ‘TNS naar de Toekomst’ is ontstaan uit de bespreking tijdens dit TNS-weekend.
In deze groep zitten de volgende personen:
Terence Schreurs (moeder is Tine Wonmaly), Miriam Bakker (moeder is Nora Wonmaly), Harry Lekranty, Noes Sarioa, Max Liptiay, Scato Leunura en Nanny Pormes.

TNS (Teon-Nila-Serua)-eilanden, zijn drie kleine eilanden in de Zuid-West Molukken. In Nederland vormen de TNS’ers een kleine Molukse minderheid.

De Teoneze families in Nederland zijn : Kurmasela en Nuniary.
De Nilanezen in Nederland dragen de volgende namen : Marantika, Letwory, Tanate, Sarioa, Korlefura, Serpara, Lekrans(t)y, Leunura, Liptiay en Tuakora.
De Seruanezen in Nederland zijn herkenbaar aan de familienamen: Resley, Wonmaly, Pormes, Kunu, Tutkey, Luturkey, Pelmelay, Talaksoru, Rittiauw, Jasso, Workala en Kilay.
Als ik iemand vergeet, stuur mij even een mail.

Dag programma
De TNS Visiedag, verdient de kwalificatie: ‘zeer geslaagd’. De opkomst was geweldig. De aanwezigheid van de vele TNS’ers uit de 3e generatie gaf aan hoe belangrijk zij deze dag vonden. Alle beschikbare zitplaatsen van het Moluks Cultureel Centrum ‘Stichting Gosepa’ in Huizen waren bezet.

Deze dag werd geopend met een kort gebed, waarin bung Eki Liptiay om Gods leiding en zegen vroeg.
Het gaf een apart gevoel, een ‘wij’ gevoel, toen iedereen na het gebed, staande het TNS lied zong.

Lagu TNS – (TNS lied)
Sioh TNS tanah airku,
jang ku pudji pada siang dan malam
Karna engkau ‘ku sengsara
Meninggal ibu,bapak, saudara

Refrein: Biar di rantau di bunuh
Beta tak lupah sedjarahmu
Ku serahkan tenagaku
Untuk membela nusa dan bangsaku

“TNS op weg naar de toekomst”
In deze middagsessie, presenteerde de TNS Visiegroep haar Intentie verklaring, die de TNS-ers in Nederland op weg moesten gaan leiden naar de toekomst. In een zeer openhartige discussie, soms ook emotioneel, werden de gestelde punten behandeld. De TNS-ers uit de 3e generatie lieten hierin duidelijk hun stem horen.
De dagvoorzitter, John Wattimena verdiende voor zijn voortreffelijke leiding een ‘jempol’ (pluimpje).
De vergadering denkt mee, praat mee en neemt aan het eind van de middag dan ook een positief besluit.

Na de vergadering werden onze TNS ouders uit de 1e generatie, die gekomen waren, in het zonnetje gezet. Ze kregen ieder een bosje bloemen. Heel goed dat we niet alleen naar de toekomst kijken, maar ook onze TNS-ouders koesteren.

De 1e generatie TNS-ers, die op deze dag waren

Reactie van één van de Visiegroepleden:
“Wij als TNS visiegroep hebben genoten van de opkomst, meepraten meedenken en meebeslissen. Het deed ons erg goed dat er veel jongeren(3e generatie) aanwezig waren. Hier deden wij het ook voor. Trouwens de opkomst onder de TNS was erg groot. Dit geeft al aan dat de TNS in Nederland niet dood is. Wij hebben ons doel bereikt met deze dag en hopen dat dit een motivatie is voor de jongeren om dit op te pakken. Wij zullen hiervoor onze steun geven”.

De ontmoetingen waren hartverwarmend. Het leek veel op een reünie. Ontmoetingen van mensen, die elkaar jaren niet hebben gezien. Onder het genot van hapje, drankje en lekkere portie nasi ramas ging het dagprogramma ongemerkt over naar avondprogramma.

Avondprogramma
Het avondprogramma was erg divers. De DJ’s Jordan en Marlon waren verantwoordelijk voor de beat, waarbij de jongeren constant op de dansvloer te vinden waren.
De band SABOR verzorgde de gehele muzikale omlijsting van de avond. Sabor staat voor “smaak, pit en geestigheid”. Vanaf het begin tot het einde wist Sabor het publiek mee te slepen met hun muziek. Dat de TNS-ers van feesten houden, is algemeen bekend. Vele TNS-ers zijn ook erg bekend in de muzikale wereld.

Workshop streetdancing
“Weekend was echt tof !! leuke spelletjes ! Echt heel erg gezellig ! Lekker gefeest ! En te laat naar bed”.
Dat was de reactie van Yaël Sarioa 2 jaren geleden over het TNS weekend.
Nu staat hij op het podium als een zeer talentvolle ‘danser’ de danslustige TNS-ers een workshop streetdance te geven. Geconcentreerd volgden de toekomstige dansers alle passen en snelle bewegingen van Yaël.
De bewegingen zijn vrij losjes en komen luchtig over. Geweldig te kijken naar deze jonge TNS-ers “, die op de ‘beat bouncen’.

'meet the streetdancers'

Papeda wedstrijd
Op de Molukken en Papua, dient papeda als basisvoeding en is voor velen de vervanger van rijst. Papeda wordt gemaakt van sagomeel. Met koud water wordt de sagomeel aangelengd tot een glad papje. Door al roerend, kokend water toe te voegen, wordt het papje glazig en stijf. Dan is de papeda klaar. Omdat papeda nagenoeg geen smaak heeft wordt papeda gegeten met groenten en of met ‘pittige’ vis.
Papeda eet men niet met vork en lepel, maar men slurpt dit naar binnen.

Acht kandidaten hadden zich gemeld om aan deze papeda-slurp wedstrijd deel te nemen. Met plastic schort om zaten ze om de tafel, waarop bord met papeda in kecapsaus voor elke kandidaat werd neergezet. Op startsein bogen de kandidaten zich over hun borden en probeerden het sagopapje zo snel mogelijk naar binnen te slurpen. Binnen 10 seconden was de winnaar bekend. Richard mag zich vanaf nu, TNS kampioen papeda-slurper noemen.

Papeda-slurp wedstrijd

Salsa demonstratie en workshop
. 1, 2, 3 … 5, 6, 7 … 1, 2, 3 … 5, 6, 7 … klonk door de boxen. De dansvloer was overvol. Niet alleen met de oudjes, ook de danslustige streetdancers wilden de salsakunst leren. Compliment, hoe snel zij het oppakten. Mister Salsa Raimond: de heren beginnen met linkervoet naar voren….. Eerst de stappen naar voren en naar achter, dan zijwaarts en tot slot de draai…. Vooraf aan de workshop gaven Raimond en Penny demonstratie salsa dansen. Gratieus bewogen ze op de dansvloer, bovenlichaam recht en de bewegingen van uit de heupen…. Het leek allemaal zo gemakkelijk. Nu, nu je het zelf moest doen, was het toch even pffff …. 1, 2, 3 … 5, 6, 7…

TNS Visie dag, was een succesvolle dag. Dat aan het einde van de avond, niemand aanstalten deed om naar huis te gaan, was een duidelijk bewijs….. “TNS Visiegroep bedankt……”

Hier enkele reacties uit Anak2 TNS hyves ( 3e generatie TNS’ers ):
TNS dag, groot succes…. Tns-dag was super!!…. Volgende TNS dag ben ik wel aanwezig! …… ik was ook bij de tns dag,was wel een succes …… TNS dag was gwoon de SHET,snel snel snel weer ….. TNS-DAG helemaal top. TNQ TNQ ……. TNSDAG WAS AWESOME…. echt leuk om iedereen weer te zien…snel weer?!!

Bekijk hier de TNS-foto’s

Naar Startpagina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s