Nationale Rode Kruis Bloesem-wandeltocht – 19 april 2008

De Stichting Nationale Rode Kruis Bloesem-wandeltocht, organiseert jaarlijks deze ééndaags evenement. Het doel is geld inzamelen voor de nationale sociale hulp van het Rode Kruis ten behoeve van de zwakste mensen in de samenleving.
De opbrengsten van deze 16e editie komen ten goede aan de zieke, vereenzaamde en bejaarde mensen.
Met haar record aantal deelnemers van 27.353, behoort de Nationale Rode Kruis Bloesem-wandeltocht tot de grootste ééndaagse mars van Nederland. 10.000 parkeerplaatsen werd door gemeente Geldermalsen gereserveerd voor de bezoekers van dit evenement.

Wandelgroep
Onze ‘wandelgroep’,  bestond uit 7 fanatieke wandelaars. Tjak en Ar uit Eibergen, Muriel uit Amsterdam, Fred, Mieke, Ineke en ik kwamen uit het Rijnmondgebied.
Toen we bij de start kwamen, schrokken we van de drukte. Zoveel wandelaars hadden we niet verwacht.
De start was op het terrein van de Koninklijke Fruitmasters, aan de Deilseweg 7 in Geldermalsen.

Twee veilinghallen werden ervoor gebruikt, een hal werd speciaal gereserveerd als inschrijfbureau. De andere hal werd gebruikt als ‘meetingpoint’, restauratie, commercials, muziekpodium en alle andere activiteiten.
Honderden mensen stonden voor de inschrijfdesks om zich aan te melden.
Het mooie weer was daaraan debet, dat men op het laatste moment nog, besloot om aan deze tocht deel te nemen.
Wij uit ‘t Rijnmondgebied, hadden ons niet van te voren ingeschreven. Niet zo slim…. Gelukkig, na drie kwartier in de rij staan, werden we geholpen.  Ar, Tjak en Muriel hadden het goed gedaan door zich van te voren  via internet aan te melden.

Wandelroutes
Ondanks onze late start was het erg druk op de smalle dijken waarover we wandelden.
Doorstappen was niet altijd mogelijk, zeker in het eerste uur van onze tocht.
We wandelden langs de oevers van de Linge en de Korne.
Door de boomgaarden (sommige stonden nog niet helemaal in bloei), over dijken en terreinen die normaal niet toegankelijk zijn voor publiek.
De eigenaren hadden die speciaal voor deze tocht opengesteld.

De Koninklijke Landmacht bouwde op een aantal plaatsen over de rivier de Linge, noodbruggen, zodat we door de mooiste delen van de Betuwe konden wandelen.
We wandelden in de westelijke richting over het landgoed Heerlijkheid  Mariënwaerdt. De 25 km route, die we voor vandaag gekozen hadden, ging via Beesd en Rhenoy en de terugweg langs de zuidelijke Lingeoever via Rumpt, Enspijk en Deil.

Rustposten
Acht rustposten waren ingericht tussen de start en de finish. Op alle posten was live muziek te beluisteren  en in de pauzes zorgt een DJ voor de muziek. En niet alleen op de rustposten, maar ook langs de dijk werden we begeleid door vrolijke klanken.

De ‘posten’ droegen de namen van de locatie, waar de posten zich bevonden.
Post ‘Veerdam’ bijvoorbeeld, werd ingericht op het Landgoed Mariënwaerdt, aan de Linge, waar vroeger de veerpont overstak.

Bij de ‘Post Kiviet’ aan de rivier de Linge, stonden een grote tent en de wervingsbus van de Landmacht, die op deze manier wat aan het tekort aan militairen willen doen. De regering denkt er zelfs aan herinvoering van de dienstplicht.
De dienstplicht (opkomstplicht) was op 22 augustus 1996 afgeschaft.

De Heerlijkheid Mariënwaerdt
De geschiedenis van Mariënwaerdt gaat terug tot 1129 toen er een Norbertijner abdij werd gesticht. De hoofdgebouwen van deze abdij waren te vinden aan ’t Klooster, op de plaats waar nu het Huis Mariënwaerdt staat.
De grond voor deze abdij werd geschonken door de familie van Cuyk. Zij schonken het landgoed tevens hun familiewapen met ‘eendenkuikens’ (merletten).

Het klooster was een strenge Norbertijner orde. Het lag op een kwetsbare plek; op de grens van vier provincies: Utrecht, Holland , Gelre en Brabant en hier werd vaak gevochten en geplunderd. Het klooster werd meerdere malen verwoest en weer opgebouwd.
In 1567 kwam er een einde aan de kloostertijd met de verwoesting en plunderingen door de bendes van Brederode. Vervolgens heeft het landgoed honderd jaar te koop gestaan, voordat het in 1734 gekocht werd door O.W.A. graaf van Bijlandt, de voorvader van de huidige eigenaren.

WK Vierspan Paarden 2008
De internationale paardensportfederatie FEI (Fédération Equestre Internationale) heeft tijdens haar General Assembly in Kuala Lumpur op 3 mei 2006,
het Wereldkampioenschap Vierspan Paarden 2008 toegewezen aan Nederland.
De Stichting WK 4-span 2008 organiseert dit grootse evenement op de terreinen van landgoed de Heerlijkheid Mariënwaerdt in Beesd.
Het WK vindt plaats tijdens de Landgoedfair 2008, van woensdag 3 september tot zondag 7 september 2008.

Het was een heel mooie tocht, we hadden genoten van het begin van de lente. Van de natuur, die uit haar winterslaap ontwaakte in een mooie stuk Betuwe. De bloesems, de schapen en lammetjes, die op de weide ronddartelden….. en daarbij hielpen we ook mee, om de zieke, vereenzaamde en bejaarde mensen een onvergetelijke vakantie te bezorgen.

Foto’s Bloesemtocht 2008 (1)                     Foto’s Bloesemtocht 2008 (2)

Naar Startpagina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s