Televisiefilm over treinkaping bij Wijster

Donderdag, 29 mei 2008 om 20.25 uur op Nederland 3

Het is 2 december 1975. De zestienjarige Susan houdt haar vader te lang aan de praat waardoor hij de sneltrein naar zijn werk mist. Later die dag komt ze erachter dat hij in de stoptrein van Groningen naar Zwolle zit die door een groep jonge Molukkers is gekaapt.
Zij eisen dat de Nederlandse regering zich eindelijk inzet voor hun streven naar een Vrije Republiek de Zuid Molukken. Er vallen doden en ook Rob dreigt geëxecuteerd te worden als de eisen van de kapers niet ingewilligd worden.
Hij heeft zijn gezin verwaarloosd en het niet zo nauw genomen met de huwelijkse trouw. Rob heeft hier spijt van, maar krijgt hij de kans om zijn leven te beteren? …….

Bron: EO Visie

De film
De film krijgt de naam ‘Wijster’ en wordt op 29 mei 2008 door de Vara uitgezonden. De regie is in handen van Paula van der Oest en het scenario is van Nicolette Steggerda. Zij is de dochter van de toenmalige hoofdredacteur van het Nieuwsblad van het Noorden (nu: Dagblad v/h Noorden), Ger Vaders. Hij was een van de gegijzelde passagiers. De heer Vaders hield een dagboek bij en schreef later het boek ‘IJsbloemen en witte velden’ over zijn ervaringen. De hoofdrol in de film is voor Jaap Spijkers, recentelijk nog te zien in de film ‘Nachtrit’ en de komedie ‘Ober’. Spijkers vertolkt de rol van Vaders.
Veder spelen mee: Roos Netjes, Anniek Pheifer, Gerson Oratmangoen, Ambonwhena Aratuaman, Joshua Timisela, Ayala P.F. Telehala, Dave de Fretes, Marlies Heuer, Lore Dijkman.

De kaping
Op 2 december 1975 vond de treinkaping bij Wijster plaats. Om 10.07 uur die ochtend werd de stoptrein Groningen-Zwolle tot stilstand gebracht tussen de weilanden bij het dorp Wijster. Zeven Zuid-Molukse jongeren hadden de trein gekaapt in hun streven naar een vrije Republiek der Zuid-Molukken. De actie duurde twaalf dagen en er vielen drie doden.

Achtergrond
De Zuid-Molukse KNIL-militairen in Nederland, kwamen in 1951 met 12.000 personen voor een tijdelijk verblijf. Zij stonden na de Japanse capitulatie in Nederlands-Indië in 1945 vooraan in de strijd met het Nederlandse leger tegen de troepen van de Indonesische Republiek. De laatsten wilden soevereiniteit over het eilandenrijk en duldden het Nederlandse gezag niet langer. De Zuid-Molukkers, voornamelijk protestant, hebben zich tijdens de koloniale overheersing door Nederland altijd gezagsgetrouw getoond aan het Nederlandse gezag.

Onder druk van de VS, die dreigden Nederland geen Marshallhulp te geven, werd in 1949 de Republiek Indonesië« een feit. De Zuid-Molukkers wilden een eigen republiek stichten met als belangrijkste eiland Ambon. De overmacht van het Indonesische leger was echter te groot om hun ideaal te verwezenlijken. Ook vreesden zij achtergesteld te worden in een voornamelijk Islamitische staat. De toenmalige Nederlandse regering beloofde hen te helpen t.z.t. hun droom van een vrije Republiek der Zuid-Molukken te verwezenlijken.

De treinkapingen (in 1977 werd een trein bij De Punt gekaapt en een school in Bovensmilde gegijzeld) hadden hun oorsprong in de frustratie van de jonge generatie die meende dat Nederland te weinig deed om hun doel te bereiken.

De afloop
Bij aanvang van de kaping werd de machinist doodgeschoten. Toen bleek dat de Nederlandse overheid (kabinet Den Uyl) de eisen niet snel wilde inwilligen, werd een dienstplichtig militair gedood. Op 4 december werd een derde gijzelaar doodgeschoten. De lichamen van de gedode gegijzelden werden uit de trein gegooid en bleven daar enkele dagen liggen, voordat toestemming werd gegeven om ze weg te halen. Op 14 december gaven de kapers zich over, waarbij meespeelde dat er berichten waren over represailles op de Molukken. Bovendien was het intussen flink gaan vriezen, waardoor het verblijf in de trein ook voor de kapers onaangenaam werd. Tijdens hun berechting in 1976 werden ze tot langdurige gevangenisstraffen veroordeeld.

Naar Startpagina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s