Het verdriet van Ambon (boek)

Een kroniek over de geschiedenis van de Molukken die leest als een spannend reisverslag. Geschreven door Tjitske Lingsma.
Tjitske Lingsma (1960) is freelancer. Vanaf 2000 bezocht ze vele malen de Molukken. Ze schreef artikelen en reportages voor o.a. Elsevier, VN, Trouw, AD, het FD, VNG en berichtte voor CNN.

‘Een grijs ochtendlicht hangt over het eiland als het passagiersschip de baai van Ambon binnen vaart. Het is 3 mei 2000. Ik ben op weg naar de Molukken voor reportages over de broederstrijd tussen christenen en moslims die bijna anderhalf jaar duurt. ‘Dit is de dodenweg’, zegt de militair, die mij na aankomst een lift geeft, als we door een gebied met karkassen van verwoeste huizen rijden. Welkom op Ambon. Op dat moment kan ik niet bevroeden dat dit het begin is van een avontuur dat acht jaar zal duren.

‘Nee, u kunt beter niet komen. Het is veel te gespannen’, zegt Abdullah Soulisa (80) via de telefoon. Ik dring aan. Een dag later ontmoet ik de moslimleider om de islamitische kant van het verhaal te horen. Hij en zijn vrouw sloegen al op de eerste dag van de burgeroorlog, 19 januari 1999, op de vlucht. Nu wonen ze in het islamitische deel van de stad, waar moslims en christenen sinds de religieuze zuiveringen volledig gescheiden van elkaar leven.

Aan de andere kant van de front-linie tref ik de christelijke Nelly Gaspersz (74). Als ze me meeneemt naar de plek waar ooit haar huis stond, zie ik een Davidster op een muur gekalkt. ‘Wij zijn Israël. De moslims zijn de Palestijnen. De weg die hier vlakbij loopt, is de Gazalijn’, proest ze.
Maar enkele dagen later barsten de gevechten in alle hevigheid los. Overal ontploffen bommen en ratelen machinegeweren. Alles wat ik zie roept vragen op: wie draait hier aan de knoppen, wie is slachtoffer, wie is dader. Zo begint mijn speurtocht naar de wortels van het conflict, die mij terugvoert naar het verre verleden. Ik ontdek hoe de VOC hele eilanden heeft uitgemoord om het monopolie op de specerijhandel te verkrijgen. Tot mijn verbijstering hoor ik premier Balkenende pleiten voor een terugkeer van de VOC-mentaliteit.

Op mijn ontdekkingsreis laat ik me gidsen door manuscripten, studies en vele Molukkers. De echtparen Soulisa en Gaspersz blijken perfect voor een hoofdrol. Mijn onderzoek wordt lastiger als de Indonesische autoriteiten in 2001 besluiten dat buitenlandse journalisten geen ambtenaren op de Molukken mogen interviewen. In 2002 wordt het gebied zelfs afgesloten. Als ik toch binnen weet te glippen, kan ik eindelijk de Molukse families opzoeken met wie ik vertrouwd ben geraakt. Opgelucht haalt Nelly adem als ik heelhuids terugkeer van helse glibbertochten door de bergen op zoek naar historische locaties.

Inmiddels tekent zich een broze vrede af. Als buitenstaander krijg ik van mensen te horen wat ze hebben uitgespookt tijdens de burgeroorlog. Maar onderling zwijgen moslims en christenen over hun daden. De toekomst zal uitwijzen of verzoening zonder waarheidsvinding mogelijk is.’

Tekst: Tjitske Lingsma

‘Het verdriet van Ambon’ verschijnt bij Balans (ISBN 9789050189286)

Lees ook:  Herinneringen Molukse Christenen zijn weggewist  (ook van Tjitske Lingsma)
Intervieuw met Tjitske Lingsma

Tjitske Lingsma wint Dick Scherpenzeel Prijs 2008
De Dick Scherpenzeel Prijs 2008 is gewonnen door Tjitske Lingsma met het boek Het verdriet
van Ambon – Een geschiedenis van de Molukken.
“Op de eerste bladzijde heb je het al in de gaten: hier is iemand aan het woord die kan schrijven. Zelden zien we zo’n gaaf voorbeeld van betekenis gevende reisjournalistiek,” oordeelde de jury. De Dick Scherpenzeel Prijs bedraagt 10.000 euro.
Tjitske Lingsma reageerde enthousiast: “Deze prijs betekent erkenning. Het is een soort super-
recensie. Geweldig om lof te krijgen van een vakjury van zeven deskundigen.”

Naar Startpagina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s