2e Plus Wandel4Daagse Alkmaar 2008 (1)

Dinsdag, 17 juni 2008 16.00 uur.
Het Waagplein zag er uit als op elk doordeweekse middag bij mooi weer. De terrassen van de Alkmaarse uitbaters waren druk bevolkt. Mensen, die na hun werk nog even van het mooie weer wilden genieten, wat gebruiken voordat ze naar huis gingen.

Het was aan niets te merken, dat er hier vanaf 17.00 uur ruim 4000 wandelaars zich moesten aanmelden voor de 2e PlusWandel4Daagse 2008 – Alkmaar.


Het Waagplein

Het Waagplein werd naarmate het 17.00 uur naderde voller en voller, deze keer waren het wandelaars, die zich lieten zien. Binnen een half uur had de organisatie, Le Champion, 5-tal kraampjes neergezet en de wandelaars konden zich aanmelden en kregen hun stempelkaart voor de 1e dag van 2e PlusWandel4Daagse 2008 – Alkmaar. Ook wij kregen onze stempelkaart en gingen terug naar onze tijdelijke verblijfplaats in Noord-Scharwoude. Deze 4-Daagse hadden we gepland als trainingstocht voor de Walk Challenge China 2008. We hadden ons ingeschreven voor de afstand van 25 km per dag.

Le Champion
Le Champion, is de organisatie, die ook  verantwoord is voor: de Dam tot Damwandeltocht, Egmond Wandel Marathon en Wandel 4-daagse in Ubud Bali  (i.s.m. The Advanced Travel Partner.)
Jaarlijks organiseert LC meer dan tweehonderd evenementen op fiets-, hardloop- en wandelgebied. M.a.w. een organisatie met veel ervaringen.

Dag 1 woensdag 18 juni – Duinen- en Strandroute
Sportpark de Meent was onze startplaats voor de 1e dag.  Elke dag starten we van een andere locatie in Alkmaar. Zo konden we veel meer van Alkmaar en omgeving zien. Vandaag liepen we de Duinen- en Strandroute.

Stipt 08.30 uur gaf gedeputeerde van provincie Noord Holland, de heer Jaap Bond het startschot en verklaarde de 2e Wandel4Daagse, voor de 25 km wandelaars, voor geopend.


Gedeputeerde Jaap Bond gaf het startschot

Heerlijk Noord Holland
Jaap Bond:” Ik wens u een prettige wandeling door het mooie Noord-Hollandse landschap”. Uiteraard promootte hij de provincie Noord Holland.”  Jaap Bond verder: “Het thema van onze provinciale promotiecampagne, ‘Heerlijk Noord-Holland’, sluit heel mooi aan bij wat de wandelaar wil: gewoon een lekker gezond drankje om de dorst te lessen. En als je dan weet dat, dat lekkers ook nog uit je eigen provincie komt, dan is dat des te mooier.” Hiermee doelde hij de  biologische en streekproducten, die we bij de promotiestand in Bergen konden proeven en de aardbeien, die de wandelaars op de 4e dag aangeboden kregen van de provincie Noord-Holland.

Kleine 2000 wandelaars  bewogen zich als een lange slang door het polderlandschap van Egmondermeer naar Egmond aan den Hoef.
Het Egmondermeer werd in1564-1565 drooggelegd door Lamoraal, de graaf van Egmond. In Egmond aan den Hoef wandelden we langs de Slotruïne, waar het standbeeld van de graaf van Egmond staat.

Karmel-Klooster
Voor de ingang van Noord-Hollands Duinreservaat zagen we Karmel-klooster. Het karmelietessenklooster was sinds 1997, niet meer in gebruik door de nonnen. Het is daarna verbouwd tot huisartsenpraktijk en woningen voor particulieren. Een muur schermt het gebouw de tuin en de oorspronkelijke zusterbegraafplaats van de buitenwereld af.

Het Noord-Hollands Duinreservaat is zo’n 5.300 hectare groot en daarmee één van de grootste natuurgebieden van Nederland. Het gebied is 20 kilometer lang, gemiddeld  2,5 km breed en strekt zich uit van het dorp Wijk aan Zee tot aan de Schoorlse Duinen. Elke kilometer in het gebied is weer anders, met specifieke planten- en diersoorten. Door deze bijzondere mooie duinen, via de ‘Bloedweg’ wandelden we naar Egmond aan Zee.  Overal waar we langs liepen was de sfeer erg goed.

Jaepie-Jaepie
Op de boulevaard trok een indrukwekkend beeld mijn aandacht. Zo te zien een zeeman, met een pijp in de mond, kurken zwemvest aan en touwen in beide handen. Het beeld straalde kracht, doorzettingsvermogen en liefde uit. Het was Jacob Glas (1832-1910) beter bekend als Jaepie-Jaepie, de held van Egmond. Eén van de belangrijke mannen van de Egmondse Reddingsstation. Vanaf 1860 heeft hij, als roeier later als bootsman met primitieve middelen van toen maar liefst 170 mensenlevens gered.

Strandwandeling
We liepen langs de vuurtoren, via de Noord-Boulevard en bij de Boulevard afgang Bellevue kwamen we op het Noordzeestrand.

Hier begon onze 5 km lange strandwandeling naar Bergen aan Zee. De strand-wandeling viel ons wel mee. Gelukkig was het mooi weer, de lucht zag er mooi blauw uit met hier en daar wat wolken. De Zuidwesten wind was onze goede bondgenoot, omdat we in de Noordelijke richting wandelden, liepen we met de wind mee.

In Bergen aan Zee vervolgden we onze wandeling over  de wandelpaden door het Noord-Hollands Duinreservaat en het Bergerbos naar het Centrum van Bergen. Het centrum was vandaag het feestelijke middelpunt waar alle wandelaars samenkomen. Het  was erg gezellig. Zonnige terrassen met muziek, uitdeelpost, wat betekende dat de wandelaars verwend werden door de sponsoren,  stempelpost, en natuurlijk de promotiestand van ‘Heerlijk Noord Holland’.

Hiervandaan  wandelden we  terug door het poldergebied van Egmondermeer naar sportpark de Meent in Alkmaar.


Biefstukpaddestoel

Foto’s © Ahiolo
Alkmaar – Alcmaria tijdens de 2e Plus Wandel4Daagse 2008
2e Plus Wandel4Daagse Alkmaar 2008 (1e dag)

Naar Startpagina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s