2e Plus Wandel4Daagse Alkmaar 2008 (2)

Dag 2 donderdag 19 juni – Schermerroute
De 2e dag startten we vanuit Sportcomplex De Hoornse Vaart in Alkmaar-Noord.
De feestelijke middelpunten voor vandaag waren het museum Broeker Veiling in Broek op Langedijk en Park van Luna in Heerhugowaard, waar alle wandelaars samenkomen.

Vanaf de start liepen we door Oudorp naar de karakteristieke bruggen over de Hoornse Vaart , de Kerkbrug en de Kippenbrug . Hoe ze aan de naam kippenbrug kwamen ? “Omdat de loopbrug smal was, konden slechts 2 personen naast elkaar lopen. Men liep dus meestal als ‘kippen’ achter elkaar. Zo was de ‘bijnaam’ Kippenbrug ontstaan.
Reeds bij de Kerkbrug ontstond er een file. Honderden lopers wilden allemaal zo snel mogelijk het mooie molengebied van Oudorperhout in. Ik nam even de tijd om van het mooie uitzicht te genieten. Een prachtig uitzicht: molens met op de achtergrond de opkomende zon.


De Kerkbrug over de Hoornse Vaart

Helaas was het maar voor even, een half uur later voelden we de eerste druppels op onze gezichten. Intussen liepen we al over de Westfriese Omringdijk naar Oterleek. Het regende steeds harder, net nog geen tropische regenbui. Dus hier viel dan de 60% regen, die Piet Paulusma gisteren voorspelde, de 40% droog moest nog komen. Gisteren op het strand, was de wind nog onze bondgenoot. Nu, nu werkte zij ons flink tegen.
Leger van wapperende regencapes, in verschillende kleuren, slingerden over de dijk en landweggetjes naar onze eerste stempelplaats in Oterleek. De aandacht aan de bekende Molen De Otter in Oterleek en het karakteristieke centrum van dit dorp was er nauwelijks.

De Stad van de Zon

‘We wilden naar de Stad van de Zon’  in Heerhugowaard, misschien was het daar die ‘missing’ 40%. Een valse hoop, in de Stad van de Zon was het even nat als elders in de Schermer.
De Stad van de Zon is een nieuwe wijk aan de zuidkant van Heerhugowaard, grenzend aan Alkmaar en Langedijk.  Op ca. 120 hectare grond worden 2900 woningen en voorzieningen gebouwd. De locatie wordt vervlochten in een recreatiegebied Park van Luna van ruim 177 hectare groot.
Heerhugowaard, de Stad van de Zon wilden we snel achter ons hebben en stapten stug door naar de volgende stempelpost. Blik, naar strak vooruit; we hoorden slechts onze voetstappen op het natte wegdek en geritsel van de regencapes.


Twee leden van de Trio Buena Vista

Park van Luna
Aan deze ‘mentale dip’ komt al heel snel een einde.
Plotseling hoorden we in de verte, vrolijke tropische Caribische klanken, wat betekende dat daar de stempelpost moest zijn. Feestplaats Park van Luna, behalve tropische muziek werden we getrakteerd op heerlijke zoete watermeloen.  De Trio Buena Vista, zweepte de wandelaars op met hun muziek en daagde de wandelaars uit tot een dansje. Wat een sfeer ! Het was heel erg gezellig, maar we moeten toch nog verder.

We wandelden eerst richting Heerhugowaard Noord, toen namen we de onverharde Westdijk naar Broek op Langedijk. Inmiddels was de voorspelling van Piet Paulusma uitgekomen: “In de middag opklaringen”. ‘Heerlijk, de regencape kon opgeborgen worden’.


Het Museum Broeker Veiling in Broek op Langedijk

Museum Broeker Veiling
In Broek op Langedijk, was de stempelpost in het Museum Broeker Veiling. We mochten door het museum lopen en bij de uitgang werden de wandelaars lunchpakket aangeboden door de heer de Boer en zijn medewerkers. Als je dan ‘dank u wel’ zei, was gelijk hun antwoord: “Graag gedaan Super de Boer”. Het was erg druk om in het museum te komen. Daarom namen we een alternatieve route naar de uitgang van het museum om onze stempel en lunchpakket te  halen.

Voor 1887 verkochten de tuinders zelf hun groenten. Schippers, handelaren en tuinders komen dan samen, maar was men veel tijd kwijt aan het onderhandelen over de prijzen. Op 29 juli 1887, was de aanvoer van tuinbouwproducten gering.
De bloemkool was schaars en prijzig maar er was veel vraag naar. Dirk Jongeling uit Zuid-Scharwoude was één van de tuinders, die naar de Bakkersbrug (naast het huidige veilinggebouw) kwam om daar de schippers te ontmoeten. Veel schippers boden hem een goede prijs, maar Dirk wilde de hoogste prijs voor zijn waar.
Eén schipper J. Dirkmaat, gaf hem een tip. Hij zei: ”Je moet ze veilen, dan geef je ze aan de hoogste bieder”. En zo werd er in Broek op Langedijk voor het eerst in Nederland geveild per afslag.


Het mooie molengebied van Oudorperpolder

Sint Pancras
Op de terugweg liepen we door het landelijke dorp Sint Pancras. Een ‘vreemde’ naam voor een Westfriese dorp. Dorp Sint Pancras is genoemd naar de heilige Pancratius. Pancratius (290-304) was een christelijke heilige. De legende vertelde dat Pancratius, een jongen uit Phrygië was, die op 14-jarige leeftijd in Rome martelaar werd.
In een poging om het christendom voorgoed te vernietigen eisten de keizers Diocletianus en Maximianus dat iedereen verplicht was om te offeren aan de Romeinse goden, bij weigering hiervan volgde de doodstraf.  Pancratius weigerde.

VSM

Een wandeling door de VSM-kruidentuin was een’must’ ten opzichte van één van de vele sponsoren van de Plus Wandel4Daagse. Jammer genoeg waren niet alle planten in bloei.  In de tuin was een hulppost ingericht, waar de wandelaars de blaren konden laten prikken of zich laten masseren.

VSM is een afkorting van vena saphena magna. De ‘vena saphena magna’ is een grote oppervlakkige ader die aan de binnenzijde van het been verloopt. De meeste spataders aan het been betreffen de VSM of haar zijtakken. VSM staat voor een natuurlijke weg naar genezing en herstel. VSM zorgt daarom voor de ontwikkeling, productie en het beschikbaar stellen van natuurlijke geneesmiddelen en gezondheidsproducten.
Van oudsher is VSM specialist in homeopathische en fytotherapeutische (plantaardige) geneesmiddelen.

Na het boezoek aan VSM-kruidentuin liepen we door het mooie molengebied van Oudorperpolder terug naar het Sportcomplex De Hoornse Vaart.

Foto’s © Ahiolo
2e Plus Wandel4Daagse Alkmaar 2008 (2e dag)

Naar Startpagina

3 Reacties op “2e Plus Wandel4Daagse Alkmaar 2008 (2)

 1. Dag Annis,

  Ik ben van de organisatie van de Plus Wandel4Daagse Alkmaar. Is het eventueel mogelijk om een paar van je mooie to’s te gebruiken voor allerlei doeleinden om ons evenement te promoten. Natuurlijk hebben we ook zelf foto’s gemaakt. maar afgelopen jaar heeft geleerd, dat je al gauw overal steeds dezelfde foto’s weer tegenkomt. Door wat van jouw foto’s eventueel te gebruiken, kunnen we meer varieren. Ik hoor graag je reactie.

  Truus J. van Amstel
  Promotie, marketing en PR
  Plus Wandel4Daagse Alkmaar

 2. Klinkt leuk!!! Zelf uit Zeeland afkomstig en met name mijn moeder heeft nogal eens meegedaan aan de Zeeuwse 3-daagse!!! Net zoiets!!!

 3. André …. het klinkt niet alleen leuk, maar het is ook leuk. De 3 Daagse van Goes of de 3 Zeeuwse Wandeldagen in Goes is erg leuk om mee te doen. We hadden helaas alleen maar 1 keer gelopen. Wie weet misschien komen we je nog tegen……

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s