2e Plus Wandel4Daagse Alkmaar 2008 (3)

Dag 3 vrijdag 20 juni – Limmerroute.
Winkelcentrum ’t Loo in Heiloo is deze dag het feestelijke middelpunt waar alle wandelaars van de 7,5 km, 15 km en 25 km samen komen. Het DSB-Stadion stond op de 3e wandeldag centraal voor de wandelaars, immers de start en finish vonden hier plaats.

DSB-Stadion & AZ
Het DSB-Stadion is het nieuwe voetbal-stadion van AZ Alkmaar, het stadion heeft een capaciteit van 17.000 toeschouwers.  In 2006 werd het stadion opgeleverd, maar er liggen nu alweer plannen klaar om het stadion te gaan uitbreiden naar 40.000 en nog verder in de toekomst naar 60.000 toeschouwers.


‘het heilige gras’ van AZ Alkmaar

Parkeerplaatsen genoeg, zo kon ik de auto ‘voor de deur’ parkeren. We waren vrij vroeg, waardoor we nog snel in het stadion op onderzoek konden gaan. Ontvangstruimte (receptie) op de 1e etage, restaurants, VIP ruimtes. Vanuit de VIP ruimte even een blik geworpen op ‘het heilige gras’ van AZ Alkmaar.

AZ staat voor Alkmaar ’54 en FC Zaanstreek. Omdat de beide clubs, in 1967 gezamenlijk meer toekomst zagen in het betaalde voetbal, fuseerden de twee profclubs dat jaar tot AZ’67.
In 1972 zorgden de broers Klaas en Cees Molenaar voor de financiële injectie.
De miljonairs speelden ooit zelf voor KFC (voorloper van FC Zaanstreek) en hadden in korte tijd een florerend bedrijf in huishoudelijke artikelen uit de grond gestampt, Wastora. Ze wilden maar een ding: met AZ’67 naar de top.

AZ Alkmaar  acteert in de Nederlandse Eredivisie onder leiding van coach Louis van Gaal. 

Warming Up
Buiten het stadion naast de startplaats,  stond een wagenpodium. Op het podium stond een jonge dame van Sport- en Health Center Body Action uit Alkmaar. Ze nodigde de wandelaars uit om voor de wandeling een ‘goede’ Warming Up te doen. Immers, na twee dagen wandelen waren de spieren natuurlijk stijf en stram geworden.
De wandelaars reageerden positief hierop. Op het ritme van bijpassende muziek begon ze met de warming up……acht..zeven.. zes.. vijf … vier …drie ..twee…een…. De warming up duurde ongeveer tien minuten…. startklaar voor de 3e dag……

Een knal klonk uit het startpistool en de massa zette zich langzaam in beweging.
Over het terrein van het stadion, onder de viaduct door, over het bedrijventerrein Boekelermeer-Zuid naar Akersloot. We wandelden door het mooie polderlandschap van Groot-Limmerpolder. Het slechte weer van gisteren was men al lang vergeten. Vandaag is het goed wandelweer, de wandelaars zagen er vrolijker uit, men had meer tijd voor elkaar en genoot meer van de wandeling en omgeving.
Polderlandschap van Groot-Limmerpolder

Na onze ‘stempelstop’ in Akersloot, volgden we het Noord-Hollandpad, die ons leidde langs het Alkmaarder- en Uitgeestermeer.  Wat een fraaie uitzicht over het water.

Gemaal 1879
Aan de Fielkerweg, buiten het dorpskern van Akersloot bezochten we het (Polder) Gemaal uit 1879. Hier had in de 19e eeuw de Zuidermolen gestaan. Samen met de Noordermolen dienden ze om de waterpeil in de Groot-Limmerpolder op peil te brengen en houden.
Het overtollige water werd in de Alkmaardermeer uitgeslagen.

(Voor de techneuten) In het begin werd de pompinstallatie (vijzel) door een stoommachine aangedreven, maar na 40 jaar dienst werd de stoommachine vervangen door elektrische aandrijving. In 1990 is het gebouw en de installatie vervangen door een automatisch werkend en eventueel op afstand aangestuurd poldergemaal.

Het 111 jaar oude gebouw was toen rijp voor de sloop. Vanaf dat moment was aan de restauratie van Gemaal 1879 begonnen met het doel om er een museum van te maken.
Het in ‘romantisch classicisme’ stijl opgetrokken gebouw is nu te bezoeken, waar men de 3 à 4 maal wisselende expositie van beroeps- of amateur kunstenaars kan bekijken.

We vervolgden onze wandeling naar Limmen. In Limmen werden we wederom ‘verwend’ door de dames van de uitdeelpost. Le Champion krijgt hiervoor alle lof toe.

Kapel Onze Lieve Vrouwen Ter Nood

Toen we Limmen uit liepen en in Heiloo kwamen zagen we aan de kant van de weg een bescheiden kraampje. Op een klein stuk papier stond geschreven: ‘gratis gewijd water’.
Tegenover het kraampje, aan de overkant van de weg zag ik een kapel. Op een bord van Gemeente Heiloo las ik dat hier ‘Het bedevaartscomplex  van Onze Lieve Vrouwen Ter Nood’ is.  Het complex bestaat uit een Calvarieberg, een Bedevaartskapel, een Kruiswegstaties, een Genadekapel met atrium en waterput en een Willibrordusbeeld.


Runxputte

De oorsprong van het Bedevaartscomplex ging terug tot in de Middeleeuwen, want al 1409 stond een Mariakapel en was er een put met geneeskrachtige water, de Runxputte. Runxputte was een van de 49 plaatsen in Nederland waarin Maria op  een bijzondere wijze werd vereerd.

In 1573, tijdens het beleg van Alkmaar, werd het vernield. In de 18e eeuw leefde de belangstelling voor het oord weer op, maar de overheid werkte tegen en in 1830 definitief verboden. Begin 20ste eeuw waren de waterput en de fundamenten van de kapel teruggevonden wat leidde tot een nieuwe bloei van het bedevaartsoord.

Het water, dat ons werd aangeboden kwam uit Runxputte. Hier klikken  als u het verhaal over deze bedevaartsplaats wilt lezen.

Zoals eerder aangekondigd, het ‘Winkel’centrum ’t Loo in Heiloo was inderdaad een feestelijke middelpunt.  Voor de wandelaars waren er tafels en banken klaar gezet, waar we onze rust konden ‘pakken.-  Er was natuurlijk ook muziek en uitdeelpost.
De dames hadden hier de kans waargenomen om toch nog even een kijkje te nemen in het Winkelcentrum.


Koetsierwoning op het Landgoed Nijenburg

Vanaf de stempelpost Heiloo tot de finish was het nog maar 5 km. We namen daarom de nodige tijd om uitgerust aan de laatste klus voor vandaag te beginnen. Eerst wandelden we  in het Heilooër Bos en door Landgoed Nijenburg. Het Landgoed bestaat uit een landhuis uit 1709 met een koetshuis, portierswoning, een tuin, bossen, stolp- boerderijen en weilanden. Dan, toen we het landgoed achter ons lieten, liepen we over de snelweg A9 en via het bedrijventerrein terug naar DSB-Stadion.
Portierswoning op het Landgoed Nijenburg

Foto’s © Ahiolo
2e Plus Wandel4Daagse Alkmaar 2008 (3e dag)

Naar Startpagina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s