2e Plus Wandel4Daagse Alkmaar 2008 (4)

Dag 4  zaterdag 21 juni – Geestmerambachtroute
De laatste dag van de tot nu toe schitterende wandeldagen. Op de, op 2e dag na, hadden we steeds goed wandelweer gehad. Le Champion had wederom haar organisatorische-prestaties overtroffen.  Op het terrein van het startbureau ‘Sportcentrum Oosterhout’ aan de Vondelstraat in Alkmaar, stonden de wandelaars te trappelen om te vertrekken. In tegenstelling tot de andere 3 dagen, finishten we vandaag op het Waagplein.

Oranje
Heel veel wandelaars hadden zich uitgedost in het Oranje. Vanavond kwam immers het Nederlandse Team in de halve finale  ‘EK voetbal 2008’ uit, tegen Rusland het team van Guus Hiddink. Men was er van overtuigd dat de Russen vanavond slechts een bijrol kregen. Elk negatief woord over Oranje, was er één teveel. Opmerking zoals: “vanavond na 23.00 uur kan je, je ‘oranje spullen’ opbergen” leidde tot oeverloze discussies. Eindelijk klonk het startschot….

Alcmaria Feesten en historie
De route ging eerst door de wijk Oosterhout en bracht ons al gauw in het oude historierijke binnenstad van Alkmaar. In het kader van Alcmaria Feesten, werd een deel van de binnenstad omgetoverd tot ‘Kaaskoppenstad’ uit de middeleeuwen,  om precies te zijn, het jaar1573.


Oude historierijke binnenstad van Alkmaar

1573?, Ja in 1573 was Alkmaar de eerste Hollandse stad, die de langdurige Spaanse belegering wist te weerstaan.  De militaire leiding was in handen van Jacob Cabeliau, een echte watergeus. Cabeliau was een edelman afkomstig uit de Vlaamse hoofdstad Gent of uit Oudenaarde. Hij was kapitein (hopman) bij de verovering van Den Briel op 1 april 1572.

CabeliauGedurende het beleg van Alkmaar toonde Cabeliau zijn moed en standvastigheid. Maar zijn lichaam was verzwakt toen de Spanjaarden de strijd opgaven. Na de aftocht van Don Frederik op 8 oktober 1573 werd Cabeliau gouverneur van Alkmaar. Op 22 februari 1574 overleed Jacob Cabeliau in het ‘Hoge Huys’ ofwel ‘Prinsenhof’ te Alkmaar.

De uitdrukking: ‘Bij Alkmaar begint de victorie’ stamde uit deze tijd.  Kosten noch moeite hadden de organisatoren gespaard om de bezoekers een reis door de historie  te laten maken. Meer dan 400 figuranten werden ingehuurd.
Gestoken in kleding uit  de middeleeuwen, zorgden ze voor demonstraties van oude ambachten, theater en acrobatiek etc…  Door deze wetenswaardigheden, liet ik mij in gedachten helemaal meeslepen, terug in de tijd van de middeleeuwen, de 80 jarige oorlog (1568-1648) tegen Spanje onder aanvoering van hertog van Alva (sp. Alba).

Tot één conclusie was ik gekomen: “Spanje verloor Alkmaar en heeft de EK voetbal beker, (Willem van) Oranje de victorie maar had ‘Oranje’ virus en hield kater ervan over”.


Standbeeld Landmeter van John Bier

Ongemerkt wandelden we d’Oude binnenstad uit en via de voetgangersbrug kwamen we in ‘huidige’ Alkmaar.  De tocht ging verder over de befaamde kasseienweg Munnikenweg  in de Noordelijke richting, via Oudorp naar het recreatiegebied Geestmerambacht..

Munnikenweg
Waarom Munnikenweg zo befaamd was, kwam omdat het wegdek uit kinderhoofdjes of kasseien bestaat en heeft daarom de status van beschermd cultureel erfgoed. Kinderkopjes zijn kleine ronde (zwerf)stenen die vroeger gebruikt werden voor de aanleg van verharde wegen. De naam geeft de grootte van de stenen aan: “zo groot als het hoofd van een kind”. Wegen van kinderkopjes zijn nog nauwelijks intact, omdat ze voor het moderne verkeer hinderlijk zijn en veel geluidsoverlast veroorzaken.
Soms wordt een dergelijke straat als curiosum gebruikt, zoals gebeurd is met de Munnikenweg.

Maar de Munnikenweg is ook een heel bijzondere weg. De Munnikenweg ligt over de uitvalsdijk, die Floris V ooit liet aanleggen bij het begin van zijn offensief tegen de West-Friezen in ongeveer 1270. Om de dijk te beschermen liet Floris V omstreeks 1282 twee dwangburchten bouwen langs het aangelegde dijk naar Oudorp, de huidige Munnikenweg. De twee kastelen, de Nieuwburg en de Middelburg, beheersten zo de weg vanuit Alkmaar naar het opstandige West-Friesland. Slechts de funderingen zijn nu te zien.
De Middelburg en de Nieuwburg werden verwoest door de ‘Zwarte Hoop’, een bende Friezen en Geldersen onder leiding van Grote Pier.

Indian Summer Festival 2008
Recreatiegebied Geestmerambacht, stond op deze zaterdag in het teken van Indian Summer Festival 2008 .   Voor  de 8ste editie, werden er  22.500 kaarten verkocht.
Het festival kenmerkte zich door een diverse mix aan artiesten. Pop, rock, dance en 80’s 90’s.  Onder andere Anouk, Golden Earrings, Alain Clark, ze waren allemaal aanwezig.


Live-muziek (Lonesome cowboy)….. aan de overkant van de Plas, het Indian Summer Festival

Geestmerambacht
We moesten daarom om het afgezette gebied van het park lopen naar het westelijke deel van de plas De Zomerdel. Aan de overkant van de Plas vond alle activiteiten van het Indian Summer Festival plaats.
Aan de waterkant was een uitdeelpost ingericht, kompleet met banken, tafels  en natuurlijk live-muziek. De aardbeien, waarover de gedeputeerde Jaap Bond op de 1e dag had, werden hier uitgedeeld.  Zittend aan de kant van De Zomerdel, genoten we van de muziek en lekkere aardbeien uit Noord Holland.

De grote plas ‘De Zomerdel’ was ontstaan, doordat voor de uitvoering van de ruilverkaveling in het Geestmerambacht, zand werden gegraven voor wegen, woonwijken (o.a. in Alkmaar). Het recreatiegebied is ongeveer 215 hectare groot en daarvan neemt de plas ongeveer 85 hectare in beslag. Het biedt allerlei mogelijkheden voor recreatie in een natuurlijke omgeving. Er zijn fiets- en wandelpaden, een plas met stranden, bos, rietoevers en een natuurgebied. Erg aantrekkelijk voor fietsers, wandelaars, gezinnen met jonge kinderen, trimmers, natuurliefhebbers en watersporters.


Interview met RTV-N-H (Noord Holland)

Café De Bonte Koe
Op het noordelijkste punt van de plas De Zomerdel, in het restaurant Paars, lieten we onze kaart stempelen en liepen in de westelijke richting naar Koedijk.
Koedijk een dorp van ca. 4 km, lintbebouwing langs het Noord- Hollands kanaal.
Aan de achterkant van Café de Bonte Koe, op straat, ja op straat, was voor ons een ware intocht.

Een volkszanger met een zwaar Amsterdams accent, zong ons toe. Zijn repertoire was van mee-zingers uit de Jordaan tot polonaise muziek van Vader Abraham.
Het was heel moeilijk om stil te blijven zitten. Ondanks hun vermoeide benen gingen de wandelaars aan de polonaise. Lopend op zijn knieën .. ging de zanger voor  met de polonaise …wauw….Veel wandelaars namen dan ook de tijd om hier lekker uitgebreid uit te rusten.

Langs Noord-Hollands kanaal, dwars door Koedijk, liepen we terug naar Alkmaar. Onderweg kwamen we veel fietsers tegen, die in grote getale, op weg waren naar de Indian Summer Festival.
Ook de bij de volgende stempelpost, Danscentrum Verbiest aan de Kanaaldijk was de sfeer erg goed. Het deed mij denken aan de Nijmeegse 4-Daagse, alleen ‘ietsje’ kleiner.

De intocht (of géén intocht)
Toen we bij de Molen van Piet in Alkmaar aankwamen, stonden er géén drumbands géén  wachtende wandelaars… Waren we  misschien te laat voor de gezamenlijke intocht? “Nee, dat kan toch niet waar zijn ?  Het is pas twintig over twee.”

Bij de Molen van Piet begon namelijk, vanaf 12.45 tot 15.00 uur, de intocht achter drumbands langs de Grote Kerk en Langestraat naar het Waagplein. Helaas, maar … het was o, zo gezellig bij de Bonte Koe in Koedijk.

Wel,  kregen we hier, ieder een ‘zonnebloem’. Zonnebloem staat in diverse culturen symbool voor vrolijkheid, energie, kracht, toewijding, een lang leven, bewondering en loyaliteit (*).   Waauw.. moet u voorstellen: “4200 zonnebloemen, dat moet een groot zonnebloemen veld zijn”.
In het park waren de leden van de (big) band bezig met hun instrumenten op te bergen.  In de Langestraat en de Mient, liepen we tussen de winkelende mensen. Het feest van de wandelaars ging ongemerkt over in Alcmaria Feesten.

Bij de finish op het Waagplein, werden we  gehuldigd. Na het afhalen van de laatste stempel ontvingen we uit handen van de vele vrijwilligers van Le Champion de herinneringsmedaille 2008. Van de vrijwilligers van Beemster, natuurlijk stukken Beemsterkaas.

Lof en dank aan Le Champion voor deze vier leuke, gezellige, sportieve en ontspannende dagen en zeker ook niet te vergeten aan het publiek en de wandelaars.

(*) Mythe:  “Clytia of Clytie was één van de drieduizend Oceaniden (**) uit de Griekse mythologie, een dochter van Tethys en Okeanus. De god Apollon werd verliefd op haar, maar liet haar in de steek voor de nimf Leucothea. In haar woede bracht ze de vader van Leucothea, Orchamus, op de hoogte van de affaire, die zijn dochter levend liet begraven omdat ze geen maagd meer was. Clytia zat daarna negen dagen lang op een rots, Apollon – die de zon personifieerde – volgend langs de hemel, totdat ze veranderd werd in een zonnebloem.”

(**) De oceaniden waren de drieduizend dochters van Tethys en Okeanos in de Griekse mythologie.

Foto’s © Ahiolo
2e Plus Wandel4Daagse Alkmaar 2008 (4e dag)

Naar Startpagina

Een Reactie op “2e Plus Wandel4Daagse Alkmaar 2008 (4)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s