11 dagen in Peking (1)

18-daagse Groepsreis China  –  van 23 juli t/m 9 augustus 2008.
Georganiseerd door ‘Stichting Jubileum 3 Daagse China 2008’ in samenwerking met OAD Reizen. Verblijf in Dalian van 24 tot en met 28 juli 2008.  In Beijing van 29 juli tot en met 8 augustus 2008.
Groepsgrootte: 626 personen.

Foto’s: © Ahiolo

108 jaar na de Bokseropstand (*), is Peking een totaal een andere stad geworden. De anti-westerse stemming van de Chinezen toen, is veranderd in ‘China’s open policy’. De Chinezen zijn daarom erg blij met de komst van de Olympische spelen. Ze doen er alles aan om China op zijn best te presenteren. De stad heeft een facelift gekregen wat niet altijd in dank wordt genomen door de bewoners. Het centrum oogt erg westers, de ouderwetse kleding markt in de Silkstraat is omgetoverd in een 5 etage-megastore voor de toeristen. Hier is de verkoopmethode ‘agressief’ en afdingen een must.

(*) 55 dagen in Peking (Bokseropstand)
In de film ’55 dagen in Peking’ uit 1963, wordt de Bokseropstand tegen de bemoeienissen van de internationale gemeenschap (o.a. Russen, Amerikanen, Fransen, Japanners, Duitsers, Britten, Italianen en Oostenrijkers) verfilmd. De internationale gemeenschap wonen voornamelijk in een ommuurde kolonie binnen de stad Peking.  Niet alleen Peking heeft te maken gehad met de Bokseropstand, maar ook de stad Tianjing (Stad waar de Olympische voetbalwedstrijden worden gespeeld) .

Keizerin Tsu Xi

De Boksers waren een religieus genootschap die zeer bekwaam waren in eeuwenoude gevechtstechnieken en geweld niet schuwden. De Chinese Keizerin Tsu Xi liet alles gebeuren zonder in te grijpen, waardoor de ingesloten Internationale gemeenschap zich met hand en tand moest verdedigen tegen de gewelddadige Boksers totdat ze van buitenaf ontzet zouden worden en de keizerin uiteindelijk op de vlucht zou slaan.

De Britse ambassadeur Sir Arthur Robertson twijfelt of de internationale gemeenschap Peking moet verlaten voordat de strijd ontbrandt. Er volgt een stemming onder de aanwezige  vertegenwoordigers van de landen en de uitkomst is: blijven,volhouden en wachten op versterking. Het wachten op die versterking zou 55 dagen duren.

Peking of Beijing ?
De naam Peking vindt zijn oorsprong bij een groep Franse missionarissen van 400 jaar geleden en is de naam voor de hoofdstad in de taal Yue (Kantonees).
In lijn met de tradities die gelden in Oost-Azië, waar de naamgeving ‘hoofdstad’ expliciet in de naam van de stad voorkomt is Beijing als zodanig benoemd. Beijing betekent letterlijk “noordelijke hoofdstad” (bei = noorden; jing = grote stad). Nanjing, betekent “zuidelijke hoofdstad”.
In 1949 werd de naam weer teruggebracht naar Beijing door de Communistische Partij van China om aan te geven dat de stad weer de hoofdstad van China was geworden.  In Nederland wordt door veel mensen nog steeds de naam Peking gebruikt.


“Eet”straat of Chaoyangmennei Dajie – anno 2000

Onze vrije dagen in Beijing
Deze 11 dagen in Beijing zijn op 2 vrije dagen na, vol geprogrammeerd inclusief de twee WCC-wandeldagen.
Elke dag, behalve op de wandeldagen, vertrekken de bussen om 08.30 uur naar Beijing voor verschillende excursies en komen tegen het avondeten pas terug in het hotel.  En als je een vrije dag hebt, kan je met de pendelbussen mee naar de stad.
Van ons hotel in Grand Epoch City naar Beijing doet de bus er ongeveer anderhalf uur over.
Onze twee vrije dagen hebben we voornamelijk gebruikt om behalve te shoppen ook ‘oude’ bekende straten te zoeken, waar we in november 1999 nog geweest waren. ‘Sentimental walk’ dus.  Ondanks de vele veranderingen in de afgelopen jaren, kunnen we ze uiteindelijk toch nog vinden.


“Eet”straat of Chaoyangmennei Dajie nu.

“Eet”straat
De vroeger zo gezellige ‘eet’straat (Chaoyangmennei Dajie), waar men vanaf 16.00 uur terecht kan voor lekker hapje eten is er nog steeds. Op deze straat wordt in de middag ingericht met stalletjes waar druk wordt gekookt en gebarbequed. Van ver kan men het eten al goed ruiken.  Onze Chinese gids: “Het is nog steeds druk en gezellig, alleen de lokale Chinezen komen daar niet meer”. “Het is daar allemaal zo duur geworden, dat ze het niet meer kunnen betalen” gaat hij verder.

Silkstreet
Van de ‘oude’ Silkstreet (Zijdenstraat) zoals we meegemaakt hadden was er geen spoor meer te bekennen.  Door een poort kwam je  een paar nauwe steegjes binnen volgepropt met Chinese handelslui en toeristen.
Overal stands die niet alleen textiel  te koop aanboden , maar ook alles wat namaak was.  Imitatie artikelen van alle denkbare Westerse merken zijn hier te krijgen. Echter afdingen verplicht, men begon gelijk met “mister, mister, look look good price for you”

Nu op dezelfde straat staat een Megastore, die de naam Silkstreet draagt.
In deze 5 etage-Megastore kan je nog steeds alles kopen wat imitatie is. Soms zijn de kwaliteiten van de goederen best goed, met name de kleding. Mijn trainingspak ‘merk’ Nike , 9 jaar oud, gekocht in de Zijdenstraat is nog steeds niet versleten..

Foto’s  Days Off in Beijing (1)
Foto’s  Days Off in Beijing (2)

Naar Startpagina

Een Reactie op “11 dagen in Peking (1)

 1. Hallo Annis en Tineke,
  Wàt een verrassing!!!! Vrienden van me hebben gisteren de Pegasusloop gedaan en ze had even op internet gekeken naar foto’s van de tocht. Daar zag ze van alles over Walk Challenge China en vertelde me dat.
  Ik direct kijken en zag meteen je foto rechts in beeld!!! Ik zei tegen haar: ja, dat is Annis. Wat leuk! Heb alle foto’s al bekeken.
  Gaat alles goed met jullie? Met mij o.k. Heb nog wel kontakt (telefoon, sms en mailen met Paul en Co uit Zwolle. Heel leuk!
  Heb 11 en 12 oktober nog gelopen in Barcelona met de IML. Ook mooi! Was nog nooit in Barcelona geweest en we (m’n man was ook mee) hadden een appartementje in het centrum voor 5 dagen, dus ook nog heel wat van de stad gezien buiten de wandeldagen om.
  Ga beslist vaker op je site kijken!! Heb de foto’s van Alkmaar ook bekeken, want die heb ik ook gelopen vorig jaar en dit jaar.
  Heel veel groeten! Oh ja, voor het geval jullieniet meer weten wie ik ben, ik sta op de foto met Jack van Gelder vooraan rechts met een geel topje aan en m’n haar omhoog.
  Elly

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s