2e dag Walk Challenge China 2008.

18-daagse Groepsreis China  –  van 23 juli t/m 9 augustus 2008.
Georganiseerd door ‘Stichting Jubileum 3 Daagse China 2008’ in samenwerking met OAD Reizen. Verblijf in Dalian van 24 tot en met 28 juli 2008.  In Beijing van 29 juli tot en met 8 augustus 2008.
Groepsgrootte: 626 personen.

De dag van de ‘muur’
Aanpassing wandeldatum en parkoers
31 juli 2008. Op deze dag staat een wandeling in de tuinen van de zomer- en winterpaleizen gepland. Tijdens een ingelaste info-avond zei Henk van Amstel, de marsleider: “”de wandeltocht van morgen, in de tuinen van de zomer- en winterpaleizen, gaat niet door””.
Het wordt opeens muisstil….. Iedereen is teleurgesteld.
““In plaats daarvan”” gaat hij verder “”gaan we morgen de Chinese Muur bedwingen””.
Wat een opluchting….. “Om veiligheidsreden mogen we op 6 augustus  (zoals gepland) niet in Simatai en op de muur wandelen.”
De Olympische fakkel komt op deze dag langs dit deel van de muur voorbij, waardoor de wegen dan moeten worden afgezet.
Na onderhandelingen van de wandelorganisaties en Nederlandse ambassade met de Chinese overheid, krijgen we toch de toestemming om vandaag, de 31e juli het Simatai gedeelte van de Chinese Muur te bedwingen.


Het Simatai gedeelte van de Chinese Muur

Parkoers
Naast een aanpassing van de datum is op verzoek eveneens het middagparkoers van de oorspronkelijke tocht aangepast. Na de beklimming van de Muur zal de tocht in de middag worden voortgezet over de Muren van het Grand Epoch City.
Het oorspronkelijke parkoers is, dat na de beklimming van de Muur, de tocht voortgezet wordt door twee authentieke Chinese dorpjes, Simatai Castle en Shalingghou, naar de finish aan de ‘provinciale’ weg nummer 101.
Door deze parkoerswijziging  is de te lopen afstand ingekort van 20 km naar ca. 16 km.

EmmyEven voorstellen: Zij heet Emmy. Emmy is mijn zus en vrouw van Tjak.
Trouwe Ahiolo bezoekers kennen Tjak natuurlijk allemaal van zijn uitstekende wandelprestaties.
Tjak is anno 2008, goed voor 26 keren Nijmeegse 4-daagse en IML Worldwalker.
Met deze reis mocht in de eerste instantie alleen wandelaars mee. Later mogen ook de partners (niet wandelaars) zich aanmelden. Zo, meldt Emmy zich aan,  om het land China te leren kennen.

Haar wandelprestaties beperken zich tot de laatste paar kilometers meelopen met Tjak op de laatste dag van de Nijmeegse 4 daagse.  Menige pogingen zijn er geweest om haar mee te laten doen met wandeltochten zoals de Airbornmars, Pegasus wandeltocht enz..  Emmy: ““Jullie zijn wandelaars, gaan jullie maar, ik niet, ik ga wel de stad in””.
In Dalian toen we de  1e wandeldag van WCC 2008 liepen, was ze al vroeg het hotel uit gegaan en genoten van de activiteiten in het park. Elke ochtend doen de Chinezen aan lichamelijke oefeningen in het park. Tai Chi, pluimbal omhooghouden, aerobic, zwaard dansen zelfs stijldans wordt in de vroege ochtend beoefend.

Als zij het kunnen, dan kan ik het ook.
Nu op de vooravond van onze 2e dag WCC 2008, zit ze in een dilemma. “ De hele dag alleen in de buurt van het hotel blijven? of alleen naar Beijing gaan?
Neen, dat is geen optie…of ….. meegaan naar Simatai en mee gaan wandelen over de Muur…
Ja maar, maar ik ben geen wandelaar en heb niet ervoor getraind, misschien krijg ik wel blaren, en ik heb geen wandelschoenen….. De paar schoenen die ik nu heb, gebruik ik altijd als ik in de tuin werk. ‘Reden genoeg om niet mee te gaan wandelen’. Maar … als ik om me heen kijk en de ‘oudere’ mensen zie…. dan denk ik:  “Als zij het kunnen, dan kan ik het ook.” “


De secretaris van de Nederlandse Ambassadeur aan het woord

Vol zelfvertrouwen stapt ze met ons in de bus, die de wandelaars naar het bezoekerscentrum van de Simatai Great Wall brengt, waar de 2e wandeldag WCC van start zal gaan.

Het heeft al een tijdje geregend als we bij de start zijn. Neen, we mogen nog niet beginnen, eerst wachten op de openingsceremonie met speeches van de belangrijke mensen inclusief de secretaris van de Nederlandse Ambassadeur.

De pers
De aandacht van de pers is overweldigend. Niet alleen de schrijvende pers (Xin Hua News Paper) maar ook van de televisie. CCTV1 en CCTV2 hebben in de avonduitzending een reportage van deze bijzondere wandeltocht uitgezonden.
Het is natuurlijk een unieke happening, honderden wandelaars, allemaal in Oranje, helemaal uit dat klein landje aan de Noordzee, die moeten wel erg ziek zijn. En dat zijn ze ook, besmet met Oranje wandel-virus.

De Muur bedwongen
Wat we er bang voor zijn is de regen, het kan erg glad zijn op de muur. En ja hoor, we starten in de regen. Vanaf de start in Samatai tot aan de muur is ongeveer  3 km klimmen.
Omdat we regelmatig stoppen om foto’’s te maken, loopt Emmy ons vooruit. Met zo’’n ruim 600 wandelaars, die dezelfde kant uit gaan en in oranje gekleed zijn, kan je niet gauw verdwalen. Na  een half uurtje is Emmy nergens meer te bekennen.
Ondanks de regen, is het op de muur  goed te lopen. Toch moet je goed uitkijken waar je je voeten neerzet. Sommige delen van de muur zijn de treden 30 tot 40 cm hoog.

Hoogte punt
Het hoogte punt van de dag is voor mij ook de hoogste toren op de muur. “Wat een adembenemend uitzicht”.
Op de bergruggen, over de bergkam, over vooruitspringende rotsen, langs ravijnen op een hoogte van 1000 m  zie je de muur als een draak met stekels op zijn rug (de wachttorens), die omhoog kruipt.

Beneden ons slingert ‘een oranje slang’ langzaam naar beneden.
Over de 100 m lange ‘hangbrug’ die de twee delen van de Muur met elkaar verbinden.  Aan de voet van de Muur ligt een meer dat gevoed wordt door 2 bronnen: de “Mandarijn eend bronnen”.
Deze zijn een warme en een koude bron, zodat de ene helft van het meer uit warm en de andere helft uit koud water bestaat.
Aan de andere kant van de hangbrug kruipt de ‘oranje slang’ de trappen, de muur omhoog en verdwijnt achter de heuvels, op weg naar de finish in het bezoekerscentrum van de Simatai Great Wall leidt.  Geweldig…..

Als we een uur later de finish bereiken, staat Emmy lachend op ons te wachten…. een nieuwe wandeltalent is geboren…. Probleemloos heeft zij de eerste ‘hobbel’ in haar wandel-carrière doorstaan…

2e deel van de wandeltocht
2e deel van de wandeltocht (8 km) doen we 2 uren later om en in de Grand Epoch City.
Buiten de GE-City wandelen we eerst langs de mooie golfbanen en de stadsmuur.
Over goed onderhouden weg en tuinen totdat we door een van de 22 torenpoorten naar binnen gaan.
Via een trap, wat lang niet zo zwaar klimmen is als die van de Chinese Muur, komen we op de Stadsmuur van Grand Epoch City.
Deze 5 km lange stadsmuur is een kopie van de muur van ‘Oude Beijing’ uit de Ming en Qing dynastie.
Vanaf deze muur hebben we een mooi overzicht van deze moderne conferentiecentrum, die volgens een unieke Chinese architectuur is gebouwd.

Aan het eind van deze WCC 2e wandeldag, worden we met muziek en veel ‘vocht’ verwelkomd op het plein voor ons hotel. Voor vandaag is het plein omgedoopt tot de ‘Chinese Wedren’ (start- en finishplaats van de Nijmeegse wandel 4 daagse)

Ja, ook Emmy heeft haar 1e officiële  (ze loopt eigenlijk illegaal, want ze heeft zich niet opgegeven) wandeltocht met succes afgesloten.

“De Chinese Wedren”

Foto’s: © Ahiolo
WCC Dag 2 – De dag van de Muur (1)
WCC Dag 2 – De dag van de Muur (2)
WCC Dag 2 – De dag van de Muur (3)

Naar Startpagina

Een Reactie op “2e dag Walk Challenge China 2008.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s