Van Dalian naar Beijing – 29 juli 2008

18-daagse Groepsreis China  –  van 23 juli t/m 9 augustus 2008.
Georganiseerd door ‘Stichting Jubileum 3 Daagse China 2008’ in samenwerking met OAD Reizen. Verblijf in Dalian van 24 tot en met 28 juli 2008.  In Beijing van 29 juli tot en met 8 augustus 2008.
Groepsgrootte: 626 personen

klik hier voor de kaart

Dinsdag 29 juli 2008.  De hal van Sweetland hotel Dalian was helemaal vol met koffers. Ze staan per groep apart. De bussen vertrekken in 3 shiften naar Beijing, met een kwartier tijdsmarge. Om beurten worden de (groep-)busnummers genoemd, de passagiers kunnen dan met hun koffers naar de bussen  gaan. Wat een organisatie, kleine 600 man en koffers die allemaal met de bussen mee moeten. Het land waar dicipline hoog in hun vaandel staat, heeft toch goede invloed op ons gehad. Want slechts een kwartier later dan gepland, voor ons 07.00 uur,  vertrekt onze bus. Om uit Dalian te komen valt het gelukkig wel mee. Het verkeer in de tegengestelde richting heeft meer moeite om de stad in te komen.

Wegrestaurant langs de snelweg
Naar Beijing is het ongeveer 844 km rijden. Selma (onze reisleidster) verwacht dat we tegen 19.00 uur in ons hotel zullen zijn. We rijden over de langste rijksweg in Noord China.
Een heel mooie 8-baansweg. Onze eerste pi(s)tsstop is na 2 en een half uur. Heel ruim opgezette stopplaats met een supermarkt, restaurantje en zeer ruime toiletten. “A real five stars toilets”  Vijf sterren toiletten, volgens onze Chinese gids Mody. En met recht draagt de sanitaire voorziening hier deze gradatie. Er loopt  iemand rond die als het ware je voetstappen wegveegt.

Wegrestaurant langs de snelweg

Inmiddels begint het hard te regenen. In de supermarkt nog snel wat versnaperingen kopen om de ‘lange’ busreis te overbruggen. Gelukkig regent hier maar vaak korter dan in Nederland.

Terug in de bus krijgen we onze lunchpakket uitgereikt. De volgende stop wordt onze lunch-stop. Het lunchpakket bestaat uit witbrood zonder korstjes met gebakken ei en een stuk ‘een soort’ Groninger koek. Niet te eten!

Controles
Als we bij de provinciale grensovergang komen, verandert onze min of meer eentonige busreis opeens in een spannend avontuur. Met het naderen van de Olympische spelen op 08-08 (8 is een geluksgetal voor de Chinezen), worden de persoonscontroles strenger en strenger. Vooral voor de buitenlanders.

Onze bussen moeten allemaal aan een strenge controle onderwerpen. Kunnen jullie dat voorstellen? 16 bussen, ongeveer 600 personen, heleboel mannen in uniform, die alles in de gaten houden….. wauw …. Per bus worden de paspoorten ingezameld en vergeleken met de namenlijst. Sommige wandelaars staan wel op de namenlijst maar zijn niet in de bussen dus ook geen paspoorten, ze zijn met 2-daagse excursie naar Xi’an. Vanuit Xi’an vliegen ze rechtstreeks naar Beijing.

Bij de controles, moet alles geregistreerd worden en natuurlijk gaat het allemaal op z’n Aziatisch, zoveel keren checken, zoveel keren tellen m.a.w. het duurt allemaal erg lang…….

Zowel de Nederlandse als de Chinese medewerkers van Oad lopen heen en weer te stressen. Men weet niet hoe lang dit allemaal gaat duren…. De plaatselijke fruitventers, die vinden het allemaal wel goed zo.. met hun beste Engels proberen ze hun fruit aan ons te verkopen … ‘good price’….. ‘good price’.
Eindelijk  …… na meer dan een uur vertraging, mogen we dan verder rijden. Dat hebben we te danken aan de ‘hoge baas’ van de Chinese OAD vertegenwoordiger. Met 3 man sterk moeten ze met de  politie mee om een verklaring te ondertekenen.

Onder politie begeleiding, rijden we in een kolonne de laatste 100 km naar ons hotel: Fu An Palace in The Grand Epoch City (Beijing).

’s Avonds na ons diner hebben we genoten van de spetterende buitenlucht- welkomstshow.
Behalve Chinese dansers en muzikanten, zijn ook Spaanse en Braziliaanse dansers van de partij ………. het avontuur van enkele uren geleden zijn we dan heel snel vergeten !

Foto’s: © Ahiolo
Foto’s Dalian – Beijing 29 juli 2008
Foto’s Welkomstshow – Grand Epoch City

Naar Startpagina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s