Gezichten (verslag ‘ML-Solidariteitsloop’ van 4 oktober 2008)

Verslag: Mozes Soumokil loper van Maluku Lari

Het eerste wat opvalt bij binnenkomst in de sporthal  De Zuidplas in Moordrecht op 4 oktober  2008 , zijn de vele gezichten links en rechts naast het grote podium. Het zijn fotoâ’s  van mensen die op dit moment vast zitten op de Molukken omdat ze opkomen voor hun recht van vrije meningsuiting.

Terug in de ochtend te Capelle aan den IJssel in het stichtingsgebouw Nunu Mahua. De sfeer is ontspannen en druppelen de hardlopers en vrijwilligers  één voor één binnen.
Je ziet lachende gezichten, maar ook gespannen gezichten. Even later komen twee ˜bekende gezichten binnen.
Het zijn twee talentvolle altetes van Molukse afkomst: Loreanne Kuhurima (4x Nederlands Kampioen bij de junioren, dit jaar op de 200 m) en Esther Akihary (Nederlands Kampioen 200 m).

Beiden zijn enthousiast en willen graag hun bijdrage leveren om de solidariteitsactie van Maluku Lari te ondersteunen. Na een openingswoord door de heer Jaco Metekohy van PAK (Perintis Aktie Kilat), volgt een heuse work-out met tv-beelden als warming up.

De heer A. Kappuw gaat voor in gebed gevolgd door een korte toespraak door de burgemeester van Capelle aan den IJssel mevrouw van Doorne.

Ondanks de ligging Noorderbreedte 101, is er even verwarring voor het startsein, welke kant de lopers op moeten!
Meteen na het startsein, dat door de burgemeester wordt gegeven, zit de sfeer goed in onder de lopers. Er worden onderweg traditionele Molukse liederen gezongen en worden de lopers vergezeld door fietsers, motorrijders, volgauto’s, een filmploeg en de politie. Op diverse punten langs de route worden de twee topatleten aangemoedigd.

Bij de 5 km-punt vlak bij Van der Valk hotel in Nieuwerkerk aan den IJssel is het niet alleen tijd voor drank en fruit, maar ook ‘verse’ lopers, zij kunnen zich aansluiten bij de groep.

In Moordrecht aangekomen, bij het 1 km-punt, staan mensen te wachten met RMS-vlaggen.
De lopers zetten vol trots hun route voort richting de Molukse wijk.
Onderweg, bekende gezichten van vrijwilligers en verkeersregelaars zodat de lopers veilig kunnen finishen.


Foto: Weblog Harry van Bommel (Molukse cheque)

In de Molukse wijk wordt een ererondje gemaakt en daarna door naar de Zuidplas om daar te finishen. .De lopers worden binnen gehaald met tifatrommels . De organisatie is goed te noemen en wordt er goed voor de hardlopers gezorgd. Na een fotosessie met o.a. de burgemeester en wethouder van Moordrecht, volgt de officiele openingsceremonie, nadat de drie solidariteitsgroepen te weten Maluku Lari, Kawan2 Jalan (wandelaars) en Satu Darah motor club. gearriveerd zijn.

Met een korte toespraak wordt in vogelvlucht de acties van ML in de loop der jaren toegelicht en na een korte introductie, wordt een statement door Esther Akihary namens ML aan 2e kamerlid de heer drs. H. van Bommel overhandigd.

Zaterdag 4 oktober – Benefiet Mensenrechten Maluku – opgezet door PAK (Perintis Aktie Kilat) en FKMCPR (Foundation for Keeping Moluccan Civil- and Political Rights) is een dag met vele gezichten. Blijheid, trots, voldaan, vrijheid, herkenning maar ook verdriet, pijn bitterheid en teleurstelling.

Naar Startpagina                 Lees ook de Solidariteitsoproep ‘Maluku Lari’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s