Q & A met Marion Bloem – Ver van familie (film)

Lees ook: Ver van familie

Donderdagavond 30 oktober 2008, organiseert Springhaver Theater in het Louis Hartlooper Complex te Utrecht een Question en Answer over Ver van familie, die na afloop van de filmvertoning van 18.30 uur begint. Marion Bloem, de schrijfster – regisseur van de film en haar cameraman Danny Elsen zijn aanwezig om de vragen te beantwoorden.

Het verhaal in de film begint in USA, waar Barbie König woont en  haar brood verdient als straatmuziekante. Barbie woont daar met haar stiefmoeder, haar vader was is reeds overleden. Na de dood van haar stiefmoeder, verlaat Barbie USA en gaat naar Nederland om haar oma terug te zien. Haar vader en stiefmoeder verlieten toen hun hechte Indische familie in Nederland om in USA een nieuw leven te beginnen. Met hun nemen ze hun ‘geheimen’ mee. Ook Barbie heeft haar eigen ‘geheim’ als ze naar Nederland gaat.

In Nederland komt ze terecht in haar Indische familie, ook zij hebben hun eigen ‘geheimen’..
De film weergeeft perfect de sfeer, cultuur en gewoontes, die specifiek  Indisch is.. Je kunt de sfeer als het ware ruiken…proeven… horen… Voor veel Indische mensen een herkenning en voor de anderen, kennismaking met het Indisch cultuur.. in de loop en aan het einde van de film, worden alle ‘geheimen’ stuk voor stuk duidelijker….
Het hoogtepunt in de film is voor mij, de ontmoeting van Barbie met haar Oma Em, wat tevens het afscheid is…..

Verder schrijf ik in dit stuk niets meer over deze film. Ver van familie moet je niet lezen,  maar zelf beleven….

In de Q & A na de voorstelling beantwoorden Marion en Danny de vragen van het publiek. Ook vertellen ze over de opnames, de artiesten, de audities enz…
Over de hoofdrolspeelster, Terence Schreurs, zei Marion:
,,Ik wist bij de audities meteen: daar komt mijn Barbie binnen. Ze zong een zelfgeschreven liedje over haar oma en iedereen was geraakt, had kippenvel. Ze had ook een grondige studie gemaakt van het karakter en kwam daardoor echt als Barbie binnen. Ik was erg gecharmeerd van die houding. Ze was zelfs met een gitaar door de stad gaan lopen om te weten hoe dat voelt. Terence is echt een rasactrice. Ze heeft een fantastische Barbie neergezet.”

Enkele reacties over de film (uit:Ver van familie)
“Heb net ‘Ver van familie’ gezien in het Ketelhuis. Vond het een schitterende film! Wel erg emotioneel. De film is net zo prachtig als het boek. De Indische gemeenschap kan trots zijn op deze aanwinst.
Er zaten vanmiddag ruim 40 mensen in de zaal, niet slecht voor door de weeks. Hoorde veel goede geluiden na afloop. Uiteraard raad ik ‘m iedereen aan om te gaan zien. Hoop dat de film veel geprogrammeerd gaat worden de komende tijd en vooral ook in de weekenden. Vond ‘m trouwens absoluut niet te lang, had van mij nog uitgebreider gemogen. De acteurs waren fantastisch. Van harte gefeliciteerd dus.”
Carol Burgemeester

“Afgelopen donderdag naar de film geweest. Top! Wat een pakkende film: 2,5 uur was zo voorbij. Een zeer mooie rol van Anneke Grönloh. Ik was samen met mijn ouders gegaan, mijn moeder herkende een aantal dingen in Oma Em van haar eigen moeder. Ik hoop dat de film net zo’n drukke opkomst krijgt als op de filmfestivals. Nogmaals top!”
Lothar de Graaff

“Prachtige film; tears in my eyes; ik voel me Indischer dan ooit. Komt de muziek met de fantastische songs op cd?”
Robert Scheepe

“Vanmiddag naar de voorstelling in Enschede geweest. Geweldig. 2,5 uur lang gefacineerd zitten kijken. Goede actrices/acteurs, muziek. En uiteraard met traantjes in m’n ogen de zaal verlaten. Kortom voor mij zeker een film die ik nog een keer zou willen zien.”
Gwenny Keizer

“Voor de film niets dan lof, alleen was het af en toe moeilijk te onthouden wie nou wie was, de kinderen, neven, nichten, tantes, ooms, aangetrouwden, alles tjampoer door elkaar. Maar ja, het was ook een grote familie. De hoofdrolspeelster vond ik in een woord hartstikke goed, terwijl ook Riem van zich liet horen en zien.”
Ruud Hoemakers

Vanaf 23 oktober 2008 in de filmtheaters        Klikken: Waar u de film kunt bekijken

Naar Startpagina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s