Tussen Adat en Integratie (boek & DVD film)

“Vijf generaties Molukkers worstelen en dansen op de Nederlandse aarde”

Molukkers wonen, werken en leven nu ruim 55 jaar in Nederland. Inmiddels zijn er naar schatting zo’n 50.000 Molukkers, verdeeld over vijf generaties.

Een deel van de Molukkers woont nog in de traditionele Molukse wijken, deel uit makend van een Nederlandse wijk of stadsdeel. Echter, meer dan 50% van de Molukkers woont verspreid tussen de Nederlanders in een saneringswijk of een hypothekenbuurt in kleine, grote en middelgrote steden en dorpen in Nederland.

Het traditionele cultuurpatroon van Molukkers in Nederland is in belangrijke mate gebaseerd op verwantschapsgroepen, ook wel de adat van de mata-rumah’s (clans) en de adat van de negeri’s (dorpen) genoemd. De adat, ook wel adat-istiadat verwijst naar het in acht nemen van gebruiken en gewoonten, die van geslacht tot geslacht mondeling worden overgedragen. Ook verwijst het naar de oorspronkelijke religie, waarin zijn opgenomen de houdingen, riten en opvattingen, die verband houden met de geesten van de voorouders en bovennatuurlijke krachten.

“Is de adat in de afgelopen jaren veranderd en hebben Molukkers een nieuwe adat gecreëerd ? of zijn Molukkers Nederlanders geworden en hebben zij de adat achter zich gelaten ?”.


© foto  Muhabbat

Boek
Tussen Adat en Integratie ‘Vijf generaties Molukkers worstelen en dansen op de Nederlandse aarde.’ Dr. Elias Rinsampessy (eindredactie) 328 pagina’s.
Verschillende auteurs hebben aan de totstandkoming van dit boek meegewerkt w.o. Drs. Hans Voutz, Drs.Francy Leatemia-Tomatala, Drs. Tijmen van ’t Foort, Fero Pentury, Erna Pfaff-Pesulima, Seraya Pattipeilohy etc….

Onderwerpen
De nadruk ligt op verandering in de hulpverlening, politiek, zorg en welzijn, binnen de Molukse gemeenschap in het algemeen, gemengde huwelijken, geloof, religie en het westers denken en etnisch, in het bijzonder Moluks ondernemerschap. Interviews met maatschappelijk succesvolle Molukkers w.o. ex-voetballer Simon Tahamata, tennisster Elise Tamaela .

DVD film
Tussen Adat en Integratie ‘Wie ben je om te zeggen dat ik Moluks ben.’ met de videoclip van Tanman en het liedje ‘Satu Darah’.
De families Sabandar, Kapel-Sabandar en Deelstra-Leuwol geven hun kijk op Adat, Opvoeding en Integratie in het dagelijks leven.
Interviews met drie generaties Molukkers in een proces van verandering.

Boek:     € 25,– (inclusief porto en administratiekosten)
DVD film :   € 15.– (inclusief porto en administratiekosten)
In verband met 35 jaar Muhabbat samen € 35.– (all in).

Te bestellen door het bedrag te storten op gironummer: 48 31 897 t.n.v. Muhabbat Dienstverlening te Nijmegen

HIER klikken voor meer informatie

Naar Startpagina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s