4e Seuterwandelvierdaagse 2009 (1)

Het decor voor deze wandel 4-daagse was Hoeksche Waard in de provincie Zuid Holland. De wandelaars starten en finishen in het clubgebouw van de IJsclub Sportpark De Trekdam, Schenkeltje 7 in s-Gravendeel.
Van dinsdag 2 juni tot en met vrijdag 5 juni 2009 konden de wandelaars kiezen uit de twee afstanden 15 en 30 km.
Op dinsdag en donderdag konden de liefhebbers 40 km lopen.

Wat is een seuter ?
Een seuter is een in reuzel gebakken kleine aardappel. Het is ook een bijnaam voor de inwoners van ‘s-Gravendeel. In het dorp ‘s-Gravendeel worden met festiviteiten, zoals Koninginnedag, nog regelmatig seuters gebakken en ook ter verkoop aangeboden.

Het recept voor de bereiding van seuters is als volgt:
Voor seuters worden heel kleine aardappeltjes gebruikt. Dit was meestal het restant dat op het land achterbleef. Ze zijn meestal 2 tot 4 centimeter groot. De aardappeltjes worden niet geschild, maar enkel goed geboend. Na kort bakken worden de aardappelen minimaal 3 uur “geseuterd”.

Omdat ik niet vaak in Hoeksche Waard wandel, is het een goede reden om deze 4-daagse op te nemen in mijn voorbereiding voor de Nijmeegse 4-daagse. Ik besloot om op de 3e en de 4e dag mee te lopen met de 30 km wandelaars.

NH kerk in Maasdam

De 1e dag liepen de wandelaars een Rondje Strijensas (32 km) en de 2e dag Rondje Strijen. Deze 2 gemeenten zijn zelfstandige gemeenten, die wel in Hoeksche Waard liggen maar niet tot de gemeente Binnenmaas behoren.

3e dag van de 4e Seuterwandelvierdaagse
Donderdag 4 juni 2009, vandaag wordt het: Rondje Binnenmaas.
Even voor zeven uur in de ochtend was het clubhuis nagenoeg vol, met zo te zien, allemaal wandelaars met heel veel wandelervaring. Nog snel een beker warme koffie genomen, voordat  ik aan ‘mijn rondje’ begon.

Gemeente Binnenmaas
De nieuwe gemeente Binnenmaas is op 1 januari 2007 ontstaan door samenvoeging van de gemeente Binnenmaas (die op 1 januari 1984 ontstond door samenvoeging van de voorheen zelfstandige gemeenten Heinenoord, Maasdam, Mijnsheerenland, Puttershoek en Westmaas) met de gemeente ‘s-Gravendeel.

De wandelroute op deze 3e wandeldag gaat door de gemeenten ‘s-Gravendeel, Maasdam – Westmaas en Mijnsheerenland.
Vanaf de start in -s-Gravendeel, die sinds 1 januari 2007 tot de gemeente Maasdam behoort, liepen we richting en naar Maasdam.
De ‘oude’ vebindingswegen tussen de Binnenmaas-dorpen, zijn over het algemeen de dijkswegen. Anno 2009, gaat de N217 (de enige tolweg in Nederland) door de Hoeksche Waard en verbindt de A16 met de A29.

Hoeksche Waardse polderlandschap

Dingen van de klei
ik vind
het geluid van een tractor
niet hinderlijk
het is een geluid met veel klanken
het piept, het rammelt, het bromt,
langzaam sterft het weg
een akker met evenwijdige
vorens achterlatend
(van: Petra Schoenmakers-Goudswaard)

Vergezichten
Wandelend over deze slingerende dijkswegen genoot ik van het prachtige Hoeksche Waardse polderlandschap met even prachtige vergezichten.
Het open polderlandschap gaf mij een ongekend gevoel van ruimte.
Deze vergezichten kregen extra dimensie door de vele stapelwolken. De stapelwolken werden steeds groter, wat betreft omvang en aantal. De lucht begon steeds dreigender en grijzer uit te zien. Gelukkig, even later liet de zon weer snel haar glimlach achter de wolken zien.
Het polderlandschap is zo bijzonder, dat de Hoeksche Waard tot één van de twintig Nationale Landschappen van Nederland behoort.

Rust van het Platteland
De dorpen waar we doorheen liepen, ademt nog steeds hoofdzakelijk de rust van het platteland.
Natuurlijk is de dynamiek van de stad niet aan de Hoeksche Waardse dorpen voorbij gegaan. Dat is te zien aan vele nieuwbouw wijken aan de rand van de dorpen.

Gezien onderweg
Aan de Ritselaersdijk tussen Maasdam en Westmaas, staan nog enkele ‘eeuwenoude’ knotwilgen. Uiteraard moeten deze wilgen regelmatig worden geknot. Aan de geplaatste advertentieborden van de Knotploeg de Ritselaer kon men zien dat zij nog meer knotters kunnen gebruiken.
Het dunnere hout en wilgentakken werden namelijk afgevoerd naar diergaarde Blijdorp. De olifanten in Blijdorp eten zo’n 600 kg per dag.
Dus.. ook blije olifanten in Blijdorp. U kunt via deze link u aanmelden.

Eeuwenoude knotwilgen

Sint Anthony molen
Schuin aan de overkant staat de Sint Anthonymolen. Op deze plaats stond de oudste Poldersche Molen in Hoeksche Waard. De huidige schepradmolen kwam in de plaats van de vorige molen die in 1749 gesloopt werd. Tot ongeveer 1956 bemaalde deze schepradmolen de St Anthonypolder (370 ha). In dat jaar werd de bemaling overgenomen door een mechanisch gemaal.

Kunst onderweg
Heel apart zijn ook de geschreven teksten op de fietspaden . Teksten zoals: “Ik ben het vliegen verleerd” en “zoek houvast in de lucht”
Langs sommige fietspaden en wegen kwam ik borden met gedichten tegen.

Hoeksche Waard
scherend balancerend
het rijke koren toppend
gedragen door westenwind
een gevleugeld engelenkind
hoe starende ogen speuren
scharrelende snorharen
gegrepen door het leven
van mijn vlakke land
(van: Stephan van der Sluijs)

De (wandel)pijlen waren zo goed geplaatst, dat ik mijn papieren routeschema nauwelijks nodig had.
Na de 2e stempelpost (3 in totaal) in Mijnsherenland, liepen we naar en door het recreatieoord Binnenmaas.
Langs de (educatieve) wandelpaden in dit uitgestrekte recreatieoord waren verschillende soorten bomen geplant. Bij elke boom, is een bord geplaatst met complete beschrijving van de boom.
Behalve een regenbuitje in de ochtend, was de hele dag droog gebleven…

De 5e Seuterwandelvierdaagse is van 1 t/m 4 juni 2010


Hier klikken om de foto’s te bekijken     
Foto’s © Ahiolo

Hoeksche Tweedaagse op komst

Naar Startpagina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s