4e Seuterwandelvierdaagse 2009 (2)

Het decor voor deze wandel 4-daagse was Hoeksche Waard in de provincie Zuid Holland. De wandelaars starten en finishen in het clubgebouw van de IJsclub Sportpark De Trekdam, Schenkeltje 7 in  s-Gravendeel.
Van dinsdag 2 juni tot en met vrijdag 5 juni 2009 konden de wandelaars kiezen uit de twee afstanden 15 en 30 km.
Op dinsdag en donderdag konden de liefhebbers 40 km lopen.

Opkomende zon boven de Kil

4e dag van de 4e Seuterwandelvierdaagse (5 juni 2009)
De dorpen Heinenoord en Puttershoek stonden voor vandaag op het programma.
Na de start, liepen we gelijk de Kildijk op en wandelden langs de Dordtse Kil richting Puttershoek.
Schitterend uitzicht over de Dordse Kil tijdens de opgaande zon.
Evenals de 3e dag was het weer verantwoordelijk voor de bijzonder mooie wolkenpartij, die bij opgaande zon een mooi schouwspel gaven.
Ook dijken speelden vandaag de hoofdrol.  Na de wandeling op de dijk, liepen we op een pad aan de binnendijkse kant.

Groot Koninkrijk
Het industriegebied  van ’s-Gravendeel achtergelaten, gingen we het Groot Koninkrijk binnen. Hier leidde het pad ons aan de buitendijkse kant.
Groot Koninkrijk, een van de weinige buitendijkse grasgorspolders van de Hoeksche Waard die niet is volgespoten met (verontreinigd) Rotterdams havenslib.
Ook de vuile bagger die vrijkwam bij de aanleg van de Kil-tunnel, is – dankzij actievoerders – aan de polder voorbij gegaan, evenals dat idee van ‘s-Gravendeels burgemeester voor een kerncentrale in Groot Koninkrijk.

Van ver zagen we de korenmolen “De Lelie” uit 1836 in Puttershoek, al staan. Met op haar achtergrond de donkere wolken, zag zij er zeer indrukwekkend uit.
Een typisch Hollands landschap.

Puttershoek
Een dorp aan de Oude Maas. Al vóór de Sint Elisabethsvloed van 1421 lag op de plaats van het huidige Puttershoek een dorpje, Hoecke geheten.
Deze naam was waarschijnlijk afgeleid van de vrij scherpe bocht (de hoek) die de dijk rond de Groote of Hollandsche Waard hier maakte.
Na de Sint Elisabethsvloed kwam het land in de handen van de heren van Putten, die het in leen gaven aan een ambachtsheer. De eerste vier ambachtsheren van Hoecke heetten allen Pieter. Het is niet duidelijk of de naam Puttershoek is afgeleid van Pietershoeck of dat het een verwijzing naar de heren van Putten is.

Hoeksche Waardse polderlandschap

De bekendste Puttershoeker is natuurlijk Kees Verkerk, Keesie, wie kent hem niet!
In 1968 won Kees goud bij het schaatsen op de Olympische Spelen.
Kees woont tegenwoordig in Noorwegen, maar in het huis waar hij opgegroeide is nog steeds het Cafe ’t Veerhuys gevestigd.
Een andere bekende uitgaansgelegenheid in het dorp is de grote discotheek Alcazar.

Onze stempelplaats in Puttershoek is, hoe kan het ook anders, in het Clubhuis “Kees Verkerk” van het ijs & skeelersclub Puttershoek.
Voor het clubhuis staat een standbeeld van Kees Verkerk, die de ijs- & skeelersbaan ‘in de gaten’ houdt.

Verschillende paden
Tot nu toe liepen we veel over de  fietspaden, grasdijken, langs akkerranden.
Maar toen we richting Heinenoord gingen, zag ik opeens aan de Zuidelijke oever van de Oude Maas een heuse bos. Maar ….. dat past toch niet in Hoeksche Waardse polderlandschap ?
“Inderdaad,  het doet er niet toe, het maakt de wandelroute alleen maar diverser en mooier.”

Alsof het nog niet mooi genoeg was, ten Zuiden van de korenmolen “De Lelie wandelden we over een natuurpad.
Wat een rust ! Geen mens voor en achter mij te bekennen. Helemaal alleen in dit mooi stuk natuur !. Ik hoorde slechts het geluid van mijn eigen voetstappen op het gras en de geluiden van de rietvogels….

De wandelroute bracht ons langs mooie kreken, die karakteristiek zijn voor de Hoeksche Waard. Kreken zijn niet door de mensen gegraven maar dateren uit de tijd voor de bedijkingen, toen de zee nog vrij spel had.

De korenmolen ‘De Lelie’

3e stempelplaats
Onze laatste stempelplaats was erg uniek. In de tuin van het dijkhuis onder de schaduw van de korenmolen ‘De Lelie’. Deze  mooie tuin is speciaal ingericht als vertrek- of aankomstpunt van wandelaars. Deze koffie- & theetuin ‘De Koffiemolen’ is alleen open in de zomermaanden, bij mooi weer in de weekenden.

Finish
En dan … dan kwam de finish….. een grote ‘luchtpoort’ was van ver al te zien. Vrienden, families en de kinderen van een basisschool stonden te trappelen om hun helden in te halen.
De wandelaars kregen van de kinderen ieder een gladiool. Een voorproefje op de Via Gladiola op de 4e dag van de Nijmeegse wandel 4-daagse….

‘Mijn dank aan het Bestuur van Seuterwandelvierdaagse’

De 5e Seuterwandelvierdaagse is van 1 t/m 4 juni 2010


Hier klikken om de foto’s te bekijken   
Foto’s © Ahiolo

Hoeksche Tweedaagse op komst

Naar Startpagina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s