Ais Lawalata geridderd !

Uitreiking Koninklijke Onderscheiding aan de heer A. Lawalata tijdens
een informele bijeenkomst  ter gelegenheid van zijn 50-jarig artiestenjubileum.
Woensdag 3 juni 2009, vergaderkamer “Voorthuizen” op het gemeentehuis.
14.00 uur.

Ridder_ais_086_2Begin jaren ’60 was hij zanger/gitarist en leider van een 4-mansrockformatie “The Last Boys”. In de jaren zeventig en tachtig ging hij solo verder (ook wel onder de naam “Jamy Lloyd”) en hij trad in deze jaren ook op in theatervoorstellingen van Ramses Shaffy en Liesbeth List (met “the Shaffy’s”) en conferencier Nataschha Emanuels. Incidenteel trad hij op met de vermaarde Molukse formatie Massada.

Als zanger van (vooral) het Molukse lied heeft decorandus zich ingezet voor de in Nederland levende Molukse bevolking en hun families op de Molukken. De wijze waarop hij talloze Molukse en Indische volksliedjes voor het voetlicht wist te brengen, heeft geleid tot grote herkenning en waardering bij de eerste groepen naoorlogse migranten uit het voormalig Nederlands-Indië. Hij weet door zijn vertolkingen Molukkers en Indische Nederlanders het thuisgevoel te geven, ver van de plaats waar zij zijn geboren en opgegroeid.

Behalve Molukse liederen en popsongs zingt hij gospels. Hij schrijft zelf teksten en componeert er melodieën bij. Naast zijn vele eigen producties voorzag hij vele traditionele liederen van een hedendaags muzikaal jasje, zoals op zijn cd/dvd “Tanda Mata” (resp. 1996 en 2007) met daarop de, ook voor vele generaties Molukkers herkenbare, traditioneel kerkelijke liederen van Johannes de Heer die door decorandus van eigentijdse arrangementen werden voorzien. De populariteit van deze liederen is door de arrangementen van decorandus enorm toegenomen. Behalve als tekstschrijver en arrangeur is hij actief als producer van diverse projecten, onder andere van de compilatie-cd “Ambon Manisé” (diverse artiesten, 1993).

Hij zet zich ook in om muzikale bruggen te slaan door vele vormen van samenwerking met diverse Nederlandse musici en vocalisten.
Met zijn optredens in diverse televisieshows, waaronder de Late Late Lien Show (met Wieteke van Dort), op de Pasar Malam Besar (thans Tong Tong Fair) in Den Haag en talloze andere Pasars in het gehele land, trok hij de belangstelling van velen. Decorandus kreeg landelijke bekendheid door zijn samenwerking met Wieteke van Dort en zijn vier optredens in de Gala of the Year-shows van Lee Towers in 1993. De organisatie van het boekenbal vereerde decorandus met de opdracht een bewerking te maken van Jacques Brels “Ne me quitte pas”; (“Ga niet weg van mij”), op het boekenbal uitgevoerd door Willem Nijholt, Gerrie van der Klei en Erik Breij (jaartal onvermeld). Decorandus heeft eveneens een aantal malen opgetreden voor het Koninklijk Huis. Tot op heden wordt hij veel gevraagd voor optredens.

Decorandus heeft velen gelukkig gemaakt met zijn prachtige cd’s en recentelijk geproduceerde dvd’s (sinds 1999 maakte hij 12 cd’s/dvd’s). In zijn muziek neemt zijn diepgewortelde geloof een vooraanstaande plaats in. Hij treedt regelmatig belangeloos op, bijvoorbeeld ten bate van tsunamislachtoffers, de slachtoffers van een aardbeving in Thailand of voor hulp aan Indonesië.
In zijn muzikale loopbaan heeft decorandus diverse bijnamen gekregen: “the godfather of Moluccan soul” , “ambassadeur van het Molukse lied”, “de Molukse Frank Sinatra”, “de Molukse Lee Towers” en “de Molukse André Hazes”.


The Last Boys

Op de Pasar Malam Besar in Den Haag stelt hij de laatste jaren een speciaal programma samen, waarin hij oude en jonge artiesten samen laat musiceren in gewaagde en enthousiasmerende combinaties, met zichzelf als muzikale spil. Betrokkene deelt zijn ervaringen, netwerk en creativiteit op muzikaal gebied met jonge opkomende artiesten van Molukse origine, waarbij hij hen de gelegenheid biedt tot ontwikkeling te komen. Hij speelt een rol in de overdracht van het Molukse muzikale erfgoed aan de jongere generatie.

In interviews op radio en televisie kwam hij op voor de belangen van de Molukse bevolking, vooral toen deze werd getroffen door het nietsontziende geweld op de Molukken rond de jaarwisseling.

In 1982 heeft decorandus een vriendenclub opgericht.
Decorandus is een bindende factor in de Molukse gemeenschap. Er wordt een beroep op hem gedaan bij jubileumbijeenkomsten van kerken, bij bruiloften en bij begrafenissen.

Betrokkene stelde de “Bekende Molukse Musicus”(BMM)-Award in.

Samenvattend kan gesteld worden dat de heer Lawalata activiteiten ontplooit en heeft ontplooid op cultureel terrein in zijn hoedanigheid van artiest (zanger/entertainer) en dat die activiteiten ten goede komen aan de samenleving. Als tekstschrijver, arrangeur en producer bracht hij onder andere talloze Molukse en Indische volksliedjes voor het voetlicht en voorzag hij vele traditionele liederen van een hedendaags muzikaal jasje. Er is gebleken dat decorandus regelmatig belangeloos optreedt, dat hij een voorbeeldfunctie vervult voor de Molukse gemeenschap en dat hij zich tot op heden actief inzet voor de samenleving door middel van het stimuleren van jong talent en het opkomen voor de belangen van de Molukse bevolking in Nederland.

“Het is daarom dat het Hare Majesteit de Koningin heeft behaagd, bij Koninklijk Besluit van 1 mei 2009, nr. 09.001220, de heer A. Lawalata te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau”.

Naar Startpagina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s