Laatste trainingstocht voor de Nijmeegse wandel 4-Daagse 2009

11 juli 2009 – 07.30 uur.  Met haar zakelijke en tegelijk indringende stem leidde Trudy (Tom-Tom van zwager Tjak) ons over de A29 naar het eiland Tholen in Zeeland. Haar opdracht was, ons langs de zo kort mogelijke route naar Oud Vossemeer te brengen. Daarom  moest ik door het centrum van Steenbergen rijden.  Trudy raakte even haar controle kwijt, toen het bleek dat in het centrum de zomerkermis staat. Haar stem klonk lichtelijk geïrriteerd als ik haar advies negeerde. Met enige omleidingen kwamen we uiteindelijk aan in het Dorpshuis de Vossenkuil in Oud Vossemeer.

Het was heel duidelijk te zien, dat hier de startplaats is van de 21ste Zevendorpenwandeltocht eiland Tholen.De start- en finish spandoek hing fier boven de ingang.
De sfeer bij de start is een ware opwarmer voor de komende Nijmeegse wandel 4 Daagse.
Deze wandeltocht kozen we als onze laatste trainingstocht voor het grootste wandelevenement ter wereld: De Nijmeegse Wandel 4-Daagse.

Bekendste Oud Vossemeerder
Ook ‘wereld bekend’ is het wandelevenement-dorp Oud Vossemeer. Hier staat n.l. op het hoogste punt van het dorp, voor de Nederlands Hervormde kerk:  ‘The Franklin Delano Roosevelt Four Freedoms Monument’.
Ter herinnering aan de speech van de Amerikaanse president Franklin D Roosevelt op 6 januari 1941.:  ‘De vier vrijheden’. Vrijheids van meningsuiting (freedom of speech), vrijheids van godsdienst (freedom of religion), vrijwaring van gebrek (freedom from want) en vrijwaring van vrees (freedom from fear).

Waarom het monument speciaal in Oud Vossemeer staat, kwam omdat de voorouders van de Amerikaanse familie Roosevelt uit Oud Vossemeer kwamen. In het begin van de 17e eeuw emigreerde de stamvader van het geslacht Roosevelt vanuit Oud-Vossemeer naar Nieuw-Nederland (New York).

Eleanor & Franklin D Rosevelt in Hyde Park-New York

Géén 7 maar 5 dorpen
Zevendorpenwandeltocht gaat uiteraard door 7 dorpen van het eiland Tholen.
Echter dat geldt alleen voor de langste afstand van de tocht, 50 km.
De wandelaars, die 40 km prefereren bezoeken zes Tholense dorpen.
En wij, omdat wij de afstand van 30 km kozen, kwamen we slechts door 5 dorpen.
Deze dorpen zijn Oud Vossemeer, Sint Annaland, Sint Maartensdijk, Scherpenisse en Poortvliet.

Afwisselende polderlandschappen.
We liepen o.a. over vele dijken die de Zeeuwse polderlandschappen doorkruisen.
De dijken en de bloemenvelden wisselden zich af met velden met landbouwproducten als aardappelen, suikerbieten.
Ook leidde de wandelroute ons door boomgaarden met peren, die bijna ‘plukrijp’ zijn.

Het ‘trademark’ van de Zevendorpenwandeltocht
Goede verzorging voor de wandelaars staat hoog in het vaandel van de organisatie, de WSC Vossemeer.
Maar liefst 8 ‘rust’ mogelijkheden waren ingericht voor de wandelaars van de 30 km afstand.
Op de verzorgingsposten kregen we koffie, thee, koek, limonade, warme bouillon, fruit en natuurlijk Zeeuwse bolussen.

Bloemenvelden in Scherpenisse

In een grote schaal, bij het startbureau, had ik ze al zien liggen, ‘de Zeeuwse bolussen’ van ca. 12 cm doorsnede. In de verzorgingspost ‘wokrestaurant China’ in Poortvliet werden de bolussen uitgedeeld. Helaas, de grootte van de bolussen waren aangepast naar ‘Zeeuwse Chinese’ formaat van ca. 8 cm doorsnede. Eén ding was zeker: ‘ze waren verrukkelijk’.

Nieuw record
Bij enkele verzorgingsposten, waren er zelfs live-muziek aanwezig. Het mooie weer, vrolijke klanken, goede verzorging maakten de 21ste Zevendorpenwandeltocht bij voorbaat al tot een groot succes.
Het record aantal deelnemers van 2008 (1777), werd gebroken.
Maar liefst 2167 wandelaars passeerden vanmorgen de start.

De enige stad op het eiland.
Van de 7 dorpen op het eiland Tholen is Sint Maartensdijk de enige stad.
Zij kreeg haar stadsrechten in 1491. Zij heeft een sterke band met de Oranjes. Koningin Beatrix is Vrouwe van Sint Maartensdijk.

Het voormalige stadhuis van Sint Maartensdijk

Op het plein voor het voormalige stadhuis van Sint Maartensdijk rusten we enkele minuten. Het ‘stadhuis’plein was aardig bevolkt op deze ochtend.  Mensen die op het terras van hun kopje koffie met appelgebak zaten te genieten. Slenterende ouders en kinderen langs de braderie stands. Al met al de sfeer was zeer uitnodigend om langer te blijven ‘hangen’ op dit gezellig stadspleintje.

Van Sint Maartensdijk wandelden we naar Scherpenisse. De in volle bloei getooide margriet-veld met op de achtergrond het dorp Scherpenisse was veel te mooi om zo maar voorbij te wandelen zonder eerst het beeld vast te leggen.
We kwamen ook langs het voormalige gemeentehuis van Scherpenisse. Het gemeentehuis werd in de 16e eeuw gebouwd door Maria van Nassau, de oudste dochter van Willem De Zwijger.

Het laatste dorp voor de finish is Poortvliet.  Wikipedia leert mij dat de gotische kerk ons duidelijk laat zien dat Poortvliet in de Middeleeuwen van enig belang was. De kerk is tijdens de 80-jarige oorlog (tegen Spanje) door brand zwaar beschadigd maar werd later herbouwd. Op de torenklok zijn de woorden ‘Vivos Voco Mortus’ te lezen, wat betekent ‘Ik roep de levenden en beween de doden”.

Na Poortvliet kwamen we nog 2 verzorgingsposten tegen. Op één ervan trakteerde de 70 jarige Ome Ab, op zijn verjaardag, de wandelaars op watermeloen. “”21 keren heb ik dit al gedaan”” zei Ab lachend.

Hier klikken om de foto’s te bekijken         Foto’s © Ahiolo

Naar Startpagina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s