Mijn 21ste en de 93ste Nijmeegse Wandel 4-Daagse.

De 93ste Nijmeegse  Wandel 4-Daagse begint op dinsdag 21 juli 2009 en eindigt op vrijdag 24 juli 2009. Start- en Finish locatie: De Wedren in Nijmegen.

Mexicaanse virus
De kranten staan er vol van, de nieuwsberichten wijden er tijd aan.  Het ‘gevreesde’ virus is in Nederland geimporteerd. Het Mexicaanse virus.

Kruis_2 Mexicaanse varkensgriepvirus bevat onderdelen van twee griepvirussen die onderling vermengd zijn. De nieuwe
‘reassortant’ heeft onderdelen van een virus van Noord-Amerikaanse oorsprong dat tegenwoordig varkens in Noord-Amerika en Azië ziek maakt. Twee andere onderdelen komen uit een Euraziatisch virus dat nog steeds varkens in Europa en Azië besmet.

Dat blijkt uit de stamboom van het nieuwe virus, opgesteld door de onderzoeksgroep van virologiehoogleraar Ron Fouchier van het Rotterdamse Erasmus MC.
Fouchier: „De conclusie ligt dan voor de hand dat de nieuwe mengvorm wel in Azië zal zijn ontstaan, omdat we weten dat de beide moedervirussen daar varkens ziek maken. Maar dat is niet terecht, want we weten helemaal niet welke influenzavirussen er in Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse varkensfokkerijen circuleren. Het kan best zijn dat beide virussen ook in Mexico aanwezig zijn. Er zijn nu mensen naar Mexico die dat uitzoeken.”

De 4-Daagse organisatie, beraadt zich over het  wel of niet door laten gaan van het wereldgrootste wandel-evenement. “Gelukkig voor ons wandelaars, het gaat gewoon door !”  De wandelaars zijn immers niet bang voor enkele virussen, immers ze zijn reeds besmet door het meest gevaarlijke virus: ‘de Wandel 4-daagse virus’.

Zo, startten op dinsdag 21 juli, de eerste wandeldag, 40.645 wandelaars vanaf 04.00 uur op hun ‘verplichte’ afstand, die ze elke dag op deze 4 dagen moesten afleggen.

Meer wandelaars op 30 km route
Vorig jaar liep ik voor het eerst mee met de 30 km-lopers. Sinds de invoering van gelijke behandeling van mannen en vrouwen, mogen ook mannen vanaf 60 jaar 30 km afstand lopen (anders pas vanaf 65 jaar: 30 km lopen).
Dit jaar kreeg ik de indruk, dat er op 30 km route, meer wandelaars waren dan afgelopen jaar. Behalve om de bovengenoemde reden, waren ook heel veel (groot) ouder(s), die samen met hun (klein)kinderen  meeliepen.  Hiervoor moesten zij, die op een niet-reglementaire afstand lopen, dispensatie vragen.Dit geldt ook voor de rolstoeldeelnemers, die dit jaar voor het eerst ‘rollen’ tussen de wandelaars.

Lees hier de Vierdaagse reglementen

De 1e dag – de Dag van Elst of de ‘Molukse’ dag.

Voor de meeste Molukse wandelaars, is de 1e dag van de 4-Daagse een ‘Molukse dag’. De route gaat namelijk door 2 plaatsen, waar veel Molukkers wonen: Bemmel en Elst. Op beide plaatsen zijn er Speciale ‘meetingpoint’, waar de Molukkers (en ook niet Molukkers) elkaar kunnen ontmoeten en  genieten van pisgor (pisang goreng = gebakken bakbananen) in Bemmel  en of soto (een soort kippensoep) in Elst.
Het was jammer voor mij, dat  de 30 km route net vóór Bemmel afboog richting Elst. Deze keer alleen maar soto eten in Elst.
Voordat we het centrum van Elst binnen liepen, kwamen alle wandelaars  weer samen. U begrijpt wel, dat het een drukte van jewelste met zich meebracht.

Paardenstandbeeld
Een Elsenaar had hierop een oplossing gevonden, om goed uitzicht over de massa mensen te hebben. In nationale kleuren uitgedost (oranje),  zat hij als Dik Trom hoog op het paardenstandbeeld onder de Elstertoren.

Een Elsenaar op paardenstandbeeld

Het paardenstandbeeld onder de Nederlands Hervormde Elster kerk weergeeft het bieden en loven ( handje klap) bij de paardenverkoop. Eind 12de begin 13de eeuw is hier de paardenmarkt ontstaan. Met zicht vanuit de dorpskern ( Dorpsstraat) op de toren van Elst (Elstertoren) wordt hier al enkele eeuwen de handel in paarden gehouden.

Ik had me voorgenomen om bij elke stad/ dorp de burgemeester de hand te schudden en te bedanken voor  de gastvrijheid.  Daarom liep ik aan de linkerweghelft van de weg, waar de ‘dorps’notabelen stonden.  Ik gaf de burgemeester een hand en liep snel verder naar de “Molukse meetingpoint” voor een beker soto.

De eerste wandeldag was een geweldige dag, het weer speelde hierin een belangrijke rol. Overal waar we langs kwamen, werden we enthousiast toegejuicht . Zelfs tegen de 6 km lange beruchte Waaldijk en Oosterhoutsedijk stonden mensen ons moed in te spreken.
Niet te verwaarlozen de enthousiaste, uitgelaten feestvierende mensenmassa in Lent.

De eerste wandelaar kwam rond 10.45 uur aan op de Wedren. Het was een Brit, die dit jaar de 50 kilometer loopt en voor de 13e keer deelneemt aan de Vierdaagse.

Foto’s © Ahiolo
Bekijk hier de foto’s van de 1e dag.

De 2e wandeldag – de Dag van Wijchen    (Uitgelopen op de 1e dag: 40.172 deelnemers)

Veel wandelaars, keken op tegen deze dag, waarin we enkele kilometers extra moesten lopen en bovendien  ook regen en onweer werd voorspeld.

Toen we die ochtend met de trein van Arnhem naar Nijmegen reisden zagen we dat de lucht helder werd en hier en daar zelfs blauwe lucht doorbrak. Dit jaar logeerden we in de dependance van hotel Old Dutch op 10 minuten loopafstand van NS station Arnhem.

“Sterkte mensen……Het wordt een zware dag voor jullie, de langste dag!” klonk uit de mond van een jonge man, die zo te zien vannacht zijn bed nog niet had gezien.
De andere twee met bier in de hand beaamden dat en zeiden in koor “Ja, het wordt een zware dag!
Deze ‘ingeklede aanmoediging’ raakte mij gelukkig niet. Na 20 keren de 4-Daagse te hebben gelopen wist ik inmiddels wel, dat we op de 2e dag altijd enkele kilometers meer moeten lopen. Weer of geen weer we moesten de finish toch halen….

Na de start op de Wedren liepen we naar en door het stadsdeel Dukenburg. Dukenburg is één van de grootste én een van de groenste stadsdelen in Nijmegen en telt negen verschillende wijken.
Toen we richting Overasselt wandelden kwamen we langs ‘de eierboer’.
De naam ‘eierboer’ was door ons bedacht omdat er naast koffie, thee en broodjes ook gekookte eieren gekocht konden worden.
Het was heerlijk om even door het bos en het vennengebied van Overasselt te lopen, waar we ons mentaal konden voorbereiden op de ‘dolle boel’, die ons in Alterna en Wijchen te wachten stond.

Quo vadis ? (Waarheen gaat gij ?)

Het enthousiaste publiek langs de route stond ons toe te juichen en aan te moedigen.
In Wijchen, leek het alsof de weg smaller was. Hier kwamen alle wandelaars bij elkaar en vervolgden samen de 2e wandeldag.
De route gaat verder naar Beuningen waar een leuke band het publiek én wandelaars goed vermaakte.
We wandelden verder naar Weurt en door gezellig druk bezette benedenstad Nijmegen, over de Waalkade naar de Wedren.

Roze woensdag
Vanaf de Waalkade tot de Wedren zagen de straten roze. Twee podia stonden vol met feestvierders, die tot diep in de nacht feestten.  De meesten van hen hadden roze kleding aan.  Het was namelijk de jaarlijkse ‘roze woensdag’ van Nijmegen.

Vandaag hadden we tijdens de wandeling en bij onze ‘rustplaatsen’ veel wandelvrienden en – kennissen ontmoet.  Sommigen leerden we kennen tijdens onze trainingsmarsen in onze woonomgeving, anderen tijdens onze buitenlandse wandeltochten o.a. in Seefeld en in China (Walk Challenge China).
Door alle leuke ontmoetingen en ‘gedragen’ door het buitengewoon enthousiaste publiek was het wederom een geweldige dag geworden.

Foto’s © Ahiolo
Bekijk hier de foto’s van de 2e dag.

De 3e dag – de Dag van Groesbeek    (Uitgelopen op de 2e dag: 38.388 deelnemers)

Vandaag moesten de 40 en 50 km wandelaars in totaal 7 heuvelen nemen.
Voor ons de 30 km wandelaars uiteraard slechts 4 (?) heuvelen. De wielerliefhebbers noemen deze 3e dag de bergetappe of wel de koniginnerit, kwalificatie ontleend aan de wielersport.
De eerste kilometers door Nijmegen zijn helaas dezelfde route , die we op de 2e en de 4e dag liepen. Via Malden over de Waaldijk ‘stapten’ we naar Mook, zoals onze Zuiderburen zouden zeggen.

Regen
Een half uurtje na onze start, begon het te gieten. Poncho’s, paraplu’s kwamen te voorschijn en in een mum van tijd kleurde de Waaldijk wit van de gratis gekregen poncho’s.
Onze wandeltempo nam af. Achter elkaar ‘slenterden’ we over de smalle Waaldijk naar Mook.
Natuurlijk schudde ik eerst de hand van burgemeester Rob Persoon van Mook voordat ik het dorpscentrum verliet.
In Mook werd de 30 km geleid door de mooie Mookerheide (zelfs in de regen) naar Groesbeek.
De eerste ‘klim’ was begonnen, een geniepige lange klim. Door de regen zag er alles triest uit. Het mensenlint rekte zich uiteen ! en de regen, die wou maar niet stoppen.

In mineur onder de poncho
Plotseling realiseerde ik me, dat vandaag de 23ste juli is. De geboortedag van mijn broer Paul.
Ik raakte overwelmend door emotie. Paul was 66 jaar oud toen hij 4 jaar geleden van ons werd ontnomen. Vandaag  zou hij 70 jaar geweest zijn. Moedig had hij gestreden tegen de meest ‘gehate’ ziekte, maar het mocht niet baten.
God was goed voor hem. Hij had hem van zijn pijn verlost en hem terug geroepen, naar waar hij nu zijn rust vindt…….. RIP Paul.

Stil liep ik met mijn gedachten, onder mijn poncho, tussen honderden wandelaars. Ondanks al die mensen voel ik mij toch alleen.  Dankbaar dacht ik terug aan onze gemeenschappelijke jeugd. Veel hadden we toen niet samen kunnen doen, immers we waren allebei heel vroeg de deur uit. Op zijn dertiende ging Paul in een internaat in Fak Fak en op mijn 15e ging ik naar Hollandia op school. Later in Nederland konden we gelukkig veel inhalen.  Onze ‘band’ werd hechter.
Onvergetelijk waren onze gezamenlijke vakanties in Thailand en Indonesia (Bali), nadat hij te horen kreeg, dat het medisch team er niets meer aan zijn ziekte kon doen. Wat een zegen dat we in zijn laatste jaren samen nog leuke dingen kunnen delen.

Groesbeek
Inmiddels liepen we Groesbeek binnen, waar we de wandelaars van de andere afstanden tegenkwamen. Samen liepen we door het Centrum van Groesbeek, begeleid door muziek van een echte Big Band.
De ontvangst in Groesbeek was overweldigend. Regen en wind trotserend, stonden duizenden mensen langs de weg om ons te verwelkomen, toe te juichen en aan te moedigen… waauw…..
Het werkte zo stimulerend dat we de 2 ‘gevreesde’ heuvels tussen Groesbeek en Berg en Dal zonder te stoppen achter elkaar namen.

Toen we bij de Canadese Militaire Begraafplaats kwamen begon de lucht helder te worden en na een niet zo’n lange tijd, lachte de zon ons weer vriendelijk toe.

Herdenkingsplechtigheid
Elk jaar op de 3e dag is het een traditie, dat militaire detachementen hier halt maken om eer te bewijzen aan hun gesneuvelde collega’s met een herdenkingsceremonie.

Vorig jaar, toen ik hier kwam begon net de herdenkingsplechtigheid.
Het was erg indrukwekkend. Het begon met de vlaggenceremonie.
De Canadese vlag werd in top gehesen; dan werd zij plechtig neergehaald, totdat het midden van de vlag op de helft van de masthoogte was gekomen voordat de vlaggenlijn kon worden vastgebonden.
Een ‘dienst’, die daarop volgde werd in het Frans en Engels gehouden. De herdenkingsplechtigheid werd afgesloten met saluutschoten.
Drie kwartier stond ik gefascineerd te kijken, terwijl ik alle handelingen in me op nam.

Het was heel goed om tijdens dit feestelijke evenement, tijd te nemen om stil te staan bij de slachtoffers uit de 2e WO, die hier hun leven lieten voor de bevrijding van Nederland en om deze helden te herdenken.

In gedachten droeg ik deze 3e dag op, aan deze helden en aan mijn held Paul.

Met de komst van de zon veranderde ook mijn stemming. Werd vrolijker, de natte sokken in mijn schoen voelden niet nat meer.. genoot van het publiek..
De laatste kilometers door Berg en Dal naar de Wedren was dan ook een ware feest!

Foto’s © Ahiolo
Bekijk hier de foto’s van de Herdenkingsplechtigheid
Bekijk hier de foto’s van de 3e dag

De 4e dag – de Dag van Cuijk     (Uitgelopen op de 3e dag: 37.454 deelnemers)

De dag van Cuijk geldt niet voor ons de 30 km wandelaars.
Wat ik jammer vind van de 4e dag is, dat we helaas niet meer door de drukke gezellige plaatsen, zoals Linden, Beers en Cuijk komen.
Linden met haar specifieke thema’s, die het dorpje uitdraagt op deze laatste dag.
Beers en Cuijk met al hun duizenden feestende mensenmenigte… de unieke pontonbrug in Cuijk….
Wat ik niet mis, is de smalle Maasdijk in Overasselt, waarover de wandelaars door de drukte alleen maar kunnen ‘vooruitschuiven’ om naar Linden te komen.

Van Overasselt naar Malden was langs de route stil. Nagenoeg geen publiek aan de kant van de weg. Hierdoor kwamen we weer tot rust voordat we de laatste 10 km ons door de uitbundige, feestende mensenmassa lieten ‘meedragen’.

De laatste kilometers
Twintig keren liep ik al over deze laatste kilometers. Elke keer als ik hier aankwam ervoer ik een soort spanning, die ik nauwelijks kan omschrijven.  De vermoeidheid en pijn van afgelopen dagen vervaagden en verdwenen. Ik hoorde slechts het gejuich en geklap van de duizenden mensen, die aan de kant stonden. Ik zag ze ook maar eigenlijk ook weer niet..
Het was alsof ik een roes verkeerde. Zo nu en dan werd er gladiolen in mijn handen gedrukt. Trots zwaaide ik naar al die mensen, die vandaag speciaal voor mij hier waren gekomen. De mensen die ik na vandaag, misschien nooit meer zou tegenkomen. Totdat je plotseling iemand je naam hoorde roepen… en dan, dan werd je uit je droom gehaald…. is dit dan de kick die ik jaarlijks niet wil missen ?

“Geloof me… Nijmeegse Wandel 4-Daagse  werkt verslavend, dit 4-Daagsevirus is daarom veel en veel gevaarlijker dan het gevreesde Mexicaanse virus”.

“37.106 deelnemers hadden de 93ste editie met succes afgesloten… Van harte gefeliciteerd en tot volgend jaar !”

De 94e Vierdaagse vindt plaats van dinsdag 20 juli t/m vrijdag 23 juli 2010.

Foto’s © Ahiolo
Bekijk hier de foto’s van de 4e dag (1)
De foto’s van de 4e dag (2)

Naar Startpagina

2 Reacties op “Mijn 21ste en de 93ste Nijmeegse Wandel 4-Daagse.

  1. Eindelijk heb ik uw 4daagseverslag gelezen en de foto’s bekeken!! Allemaal erg mooi 🙂
    Enne… ja dat 4daagse virus is echt gevaarlijk! Volgend jaar ga ik voor nummertje 5 – hopelijk met m’n grote nicht Mi!!!! xxx

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s