Beknopte geschiedenis van een metropool

Maandag 9 november 2009, is het twintig jaar geleden dat de Berlijnse muur viel. Een heel bijzonder jubileum. In een groot aantal Duitse regio’s en steden worden activiteiten georganiseerd om ‘Die Wende’ te herdenken o.a. bij de restanten van de muur in Berlijn en in Dresden. De Ierse rockband U2, trad op 5 november gratis op bij de Brandenburger Tor. De band herdacht zo, de val van de Berlijnse muur.

Onze Citytrip naar Berlijn, van 4 okt. tot en met 8 okt. 2009, stond dan helemaal in het teken van ‘Die Wende’.

……………………………………………………………………………………………………….

Bekopte geschiedenis van een metropool

Koen Mathot onze gids

(Tekst: Koen Mathot onze gids)

De geschiedenis van Berlijn is zo uniek als de stad zelf. Berlijn werd in de 13e eeuw gesticht en heeft in zijn geschiedenis van meer dan 750 jaar alles beleefd wat er in Europa te beleven was.
Van 1701 was Berlijn de hoofdstad van de staat met de naam Koninkrijk Pruisen.

Onder Frederik II, ook wel Frederik de Grote genoemd, werd Berlijn een intellectueel- en cultureel centrum.
In 1871 werd Berlijn de hoofdstad van het Duitse Rijk. Otto Furst von Bismark smeedde dit Duitse Rijken stond als kanselier onder drie keizers aan het hoofd van de regering.
Berlijn groeide en tot het jaar 1914 heersten in de stad de roem en luister van het Wilhelminische keizerrijk. Maar Berlijn ontwikkelde zich ook tot een belangrijke industriestad.

Het einde kwam met de Eerste Wereldoorlog van 1914 tot 1918. De keizer (Wilhelm II gaat in ballingschap naar Nederland en een burger Friedrich Ebert wordt rijkspresident van de Weimarer republiek.

Nu begon een tijd, die de wereld bijna op zijn kop zette. En ondanks alles – het was het startschot voorde Goldenen 20er Jahre.
De stad Berlijn leefde als in een roes. Waar men ook kwam, het was een kolkende stad. Het was een tijd van geweldige overvloed.De andere kant van de medaille was daarentegen niet zo schitterend: inflatie en economische crisis leidden tot radicaliteit en geweld.

In 1933 namen de nationaal socialisten de macht over. Berlijn werd het machtsmiddelpunt en de plaats van de verblinde zelfverheerlijking van de nationaal socialisten. Alle middelen om dit te bereiken waren voor hen geoorloofd. Maar de poging van de nazi’s om zich als wereldmacht te presenteren, eindigde in 1945 met de capitulatie en het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Paleis Bellevue

Het einde van Berlijn en een nieuw begin.
De beslissing van de zegevierende machten, om Duitsland te verdelen en van Berlijn een stad met vier sectoren te maken, de splitsing van het land in oost en west en de daaruit voortvloeiende eiland-situatie van West Berlijn, maakten de stad tot een symbool van de vrijheid.
De afzonderlijke ontwikkeling van West-Berlijn en Oost-Berlijn is daarmee een feit.Uit een staking en een protestdemonstratie van Oost-Berlijnse bouwvakkers op 16 juni 1953 ontstond de volksopstand van 17 juni, die toen met behulp van Russische pantserwagens bruut werd neergeslagen.

Het was de enige mogelijkheid van de DDR-regering om aan de macht te blijven. Steeds meer mensen probeerden uit de DDR te vluchten. Om aan deze ontwikkeling een halt toe te roepen, bouwde de DDR een muur die Berlijn definitief in tweeën moest delen.

Op 26 juni 1963 bezoekt de Amerikaanse president John F Kennedy Berlijn. Zijn bezoek aan de stad wordt een triomf. En zijn voor 400.000 Berlijners gehouden rede bij het raadhuis Schönenberg eindigde onder daverend applaus met de in het Duits gesproken zin: “Ich bin ein Berliner”.

De toenemende problemen van de DDR in de daarop volgende jaren, leiden tot een niet te stuiten neergang en tot het falen van het socialistische systeem en eindigen tenslotte in 1989 in de vurig gehoopte en nu bejubelde hereniging van de beide Duitse staten.
Berlijn staat, zoals zo vaak in zijn geschiedenis, in het brandpunt van de gebeurtenissen.
De nieuwe Duitse eenheid wordt op 3 oktober 1990 voltrokken.
En de wereld begrijpt dat een scheiding, hoe lang die ook was, de Berlijners niet kon verdelen.Twijfel over hoe de nieuwe hoofdstad van de Bondsrepubliek moet heten, bestond nooit : Berlijn

Terug naar Citytrip Berlijn – Stadstour door Berlijn (1)
Naar Startpagina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s