Citytrip Berlijn – Stadstour door Berlijn (2)

Maandag 9 november 2009, is het twintig jaar geleden dat de Berlijnse muur viel.Een heel bijzonder jubileum. In een groot aantal Duitse regio’s en steden worden activiteiten georganiseerd om “Die Wende” te herdenken o.a. bij de restanten van de muur in Berlijn en in Dresden. De Ierse rockband U2, trad op 5 november gratis op bij de Brandenburger Tor. De band herdacht zo, de val van de Berlijnse muur.

Onze Citytrip naar Berlijn, van 4 okt. tot en met 8 okt. 2009, stond dan helemaal in het teken van “Die Wende”.

…………………………………………………………………………………………………..

7 oktober 2009. Volgens ons programma hadden we een vrije dag. Jan zou ons naar Oost- of West Berlijn rijden al naar gelang onze keuze. Echter, enkele dagen geleden kwam hij met een alternatief programma, dat bij iedereen erg welkom was.

Bezoek aan de Nederlandse ambassade.
Na het ontbijt vertrokken we naar Berlijn waar we eerst een bezoek brachten aan de Nederlandse ambassade.
Door de jaren heen had Jan (onze chauffeur) een goede relatie opgebouwd met de mensen van de ambassade zodat slechts een telefoontje genoeg was om een bezoek te regelen.
Het ambassadegebouw staat in het oude stadsdeel Mitte, op nog geen 200 m afstand van de beroemde Fernsehturm (televisietoren ) Alexanderplatz. Ondanks dat onze paspoortgegevens één dag van te voren gefaí waren, moesten we toch nog door de detectiepoort lopen.

We kregen eerst een korte film over de bouw van het ambassadegebouw te zien. Het ambassadegebouw moest een vrijstaand gebouw zijn, wat vrijheid en zelfstandigheid van Nederland symboliseert.
Maar moest ook aan de aangrenzende gebouwen aansluiten. Architect Rem Koolhaas bedacht een L vormig bouwwerk tegen de aangrenzende gebouwen, en binnen de L vorm, als een eiland, een vierkant gebouw met veel glas, wat transparantie uitstraalt.

Nederlandse ambassade

Helaas beperkte onze rondleiding zich alleen tot de openbare ruimtes. Midden in het gebouw is een vierkante opening (raam) gemaakt, dat men van binnenuit vrij uitzicht heeft op de beroemde Fernsehturm.
Hiervoor heeft de Nederlandse ambassade de ‘uitzicht ruimte’ voor de komende 30 jaren gehuurd.
Dat betekent dat er geen gebouw mag worden neergezet, dat het uitzicht vanuit de Nederlandse ambassade op de Fernsehturm belemmert.

Een doorn in het oog
De Fernsehturm, die nu op Brandenburgtor na het gezicht van Berlijn is, was tijdens de DDR-tijd een doorn in het oog van de DDR-staatsraadvoorzitter Erich Honecker. Als de zon namelijk op de toren schijnt, dan ziet men door de reflectie van de zon op de bol een kruis. De kruis was tot heel ver in de DDR te zien.
Het communistische regiem was immers geen voorstander van, dat haar bevolking een bepaalde geloofsovertuiging aanhangt.Het was zelfs zo erg, dat de DDR-staatsraadvoorzitter verzocht had om de glazen bol zwart te verven …. wat gelukkig niet gebeurde.

Onderweg naar het Informatie centrum over de Muur, kwamen we langs het Rotes Rathaus . Het Rotes Rathaus dankt haar naam aan de rode bakstenen, waarmee het gebouwd was. Rotes Rathaus was sedert 1869 de zetel van het stadsbestuur en sinds 1991 weer van het totale stadsgebied Berlijn.

Informatie Centrum over de ‘Muur’
Aan de Bernauer Strasse stapten we uit en bezochten de officiële herdenkingsplek en Informatie centrum over de ‘Muur’. In het Informatie centrum, draaide non stop films over de bouw van de muur.
De filmzaal en de expositieruimte werden druk bezocht. Niet alleen door toeristen, maar vooral ook door Duitse scholieren. De gezichten van de bezoekers waren bedrukt, er heerste een heel aparte stilte, die ik niet kan omschrijven.Zachtjes schoof ik langs de foto’s die aan de wanden hingen. Wat we zagen en hoorden maakten hele diepe indrukken, niet alleen op mij maar ook op de andere bezoekers.Onvoorstelbaar, dat dit zomaar plaats vond ….. en nog geen 600 km van je vandaan !!

Afgrendeling van het Oosten.
Geschiedenis leert dat door alsmaar toenemende stroom van vluchtelingen uit de DDR naar het Westelijk stadsdeel, was er de oorzaak van dat de DDR-machtshebber zich gedwongen voelden maatregelen te nemen.0p 13 augustus 1961 bezetten Oost Duitse troepen en de volkspolitie de Sovjetsector van Berlijn. Zij begonnen met een totale afgrendeling van de sector door straatversperringen en afrasteringen. De vlucht uit de republiek moest gestopt worden.
Twee dagen later werden voor het eerst betonnen segmenten voor deze afzettingen gebruikt. Hiermee was de bouw van de muur begonnen.Het protest dat de Amerikanen bij de Sovjets aantekenden, werd 24 uur later van de hand gewezen.Het betonnen monument, was voor de DDR-machtshebber niet voldoende.
Daarom werd achter de muur een Todesstreifen aangelegd, waarin speciaal opgeleide grenssoldaten, soms begeleid door waakhonden, patrouilleerden.

Families werden uit elkaar gerukt……

Families werden uit elkaar gerukt, geliefden van elkaar gescheiden onbegrijpelijk. Boven bepaalde hoogte werden de ramen van de huizen (flats) in het Oostelijk deel geblindeerd of dichtgetimmerd, zodat de bewoners niet naar het Westelijk deel konden kijken.
Zeer triest om te horen, dat een slimme jongetje op een bepaalde tijd, twee dakpannen van hun huis weg haalde en net zo lang wachtte totdat hij zijn opa aan de overkant zag..

De Muur nu !
Tegenover het Info centrum staat nog steeds een overgebleven muur, die aan dit zwarte blad van het geschiedenis herinnert. Kennelijk is dit stukje muur niet lang genoeg om de herinnering vast te houden.
Tegen deze ‘oude’ muur is men nu bezig de muur te verlengen met enkele tientallen meters.De vraag naar de muur door de toeristen speelt hierin een belangrijke rol.

Schloss Charlottenburg
Na onze echte Berlijnse lunch, Currywurst mit Pommes frites (aanrader), brachten we een bezoek aan het Slot Charlottenburg.Bezoek aan het Slot Charlottenburg, betekende een reis terug naar een totaal heel andere tijdperk en waar we de pracht en praal uit die tijd konden bewonderen, ruiken en voelen.

Het Slot Charlottenburg

Slot Charlottenburg is het grootste paleis in Berlijn en gelegen in het stadsdeel Charlottenburg. Het stamde uit de tijd van de Pruisische vorsten en werd gebouwd tussen 1695 en 1699 door Johann Arnold Nering.In 1695 liet Frederik III een zomerresidentie bouwen voor zijn echtgenote Sophie Charlotte. Frederik II (Frederik de Grote of der Alte Fritz) liet de oostelijke vleugel bouwen en Frederik Wilhelm II het theater in de westelijke vleugel, nu het museum für Vor- und Frühgeschichte.

Later liet keurvorst Frederik III zich kronen tot koning Frederik I van Pruisen.
Het slot dat eerst Lietzenburg heette, werd na de dood van Sophie Charlotte (1705) ter harer ere omgedoopt tot Charlottenburg. Van 1707 tot 1712 werd het verder uitgebouwd met de Orangerie en de kenmerkende koepel.
Tussen 1740 en 1747, toen Frederik de Grote er woonde, werd de nieuwe oostelijke vleugel gebouwd door Georg Wenzeslaus von Knobelsdorff. Echter in 1747 verhuisde Frederik naar hetslot Sanssouci in Postdam.

In de 2e Wereldoorlog werd het slot vrijwel geheel vernietigd, waardoor er maar weinig originele meubels in het slot over zijn. Ook het porseleinen en het Delfts blauw in de porseleinkamer moest grotendeels worden vervangen.

Naar het voorbeeld van Versailles

Het grote park, dat tot het slot behoort, is opgebouwd aan de hand van de tekeningen uit de begintijd van het slot naar het voorbeeld van Versailles. De tuin is naar de mode van die tijd (barokstijl) ook eens een Engelse tuin geweest.

Van 2004 tot 2006 (gedurende de verbouwing van Slot Bellevue) werd het slot door de Bondspresident gebruikt voor representatieve doeleinden. Er was een werkkamer voor de Bondspresident en er werden ontvangsten gehouden. In 2004 werd de Britse koningin in dit slot ontvangen.

Checkpoint Charlie am Nachts

Een uur lang wandelden we op 1e etage door de vele vertrekken, die het slot rijk is.Door de Glazen slaapkamer van Sophie Charlotte. Het vertrek was ingericht met spiegels en met groen damast.
In de porseleinenkamer waren de zeer ruime verzameling van voorwerpen gemaakt van Chinees en Japans porselein uit de 17e eeuw uitgestald. Helaas was deze zaal zwaar beschadigd in de Tweede Wereldoorlog.
Jammer genoeg is de collectie die we bewonderden, na oorlogs.De Goldene Galerie, waar tijdens de banketten van koning Frederik I gedanst en gemusiceerd werd, was helemaal in Rococostijl.
De slottuin, die we door de grote ramen van de Goldene Galerie zagen, was in barokstijl.
Om naar de kerk te gaan hoefde de koninklijke familie niet de deur uit te gaan, want op deze etage was een mooi kapelletje voor ze ingericht.. Het was geweldig om zo de sfeer te kunnen proeven hoe de Pruisische aristocraten leefden.

Onze stadstour eindigde met een tour: Berlin am Nachts. De stad leek totaal heel anders am Nachts, stad met heel veel verhalen en geheimen. Het was genieten!
Natuurlijk stopten we bij Checkpoint Charlie om deze belangrijke controlepost bij nacht te bekijken.
Overdag was het hier heel en heel erg druk….. ongestoord konden we gaan en staan waa rwe wilden en naar hartelust foto’s schieten…

Foto’s © Ahiolo
Stadstour door Berlijn (2) Album 1       Stadstour door Berlijn (2) Album 2
Naar Startpagina

Een Reactie op “Citytrip Berlijn – Stadstour door Berlijn (2)

  1. goedemiddag familie Lekransy,
    (uit het gastenboek)
    De afgelopen uren heb ik met bewondering jullie weblog gelezen,en ik wil mijn dank uitspreken voor de complimenten aan mij gericht. Het verslag van de Berlijn-reis kan zo in elke reisgids,heb het met plezier gelezen.Ik wnes u en allen die u dierbaar zijn,geluk en gezondheid en wie weet…..Amatoo. groet, Jan G Enting chauffeur-reisleider van Van der Valk-tours, te Alphen aan den Rijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s