Oud en Nieuw op Scheveningen 1954-1955

Herinneringen van Ton Knoester.
Ton ken ik al meer dan 40 jaar. Ik zou hem tekort doen als ik hem als een kennis of een vriend betitel. Ton is beslist meer dan da
t. Ton is een van ons: een familielid. Vanaf 1965 was Ton min of meer kind in huis in de familie. Samen monopoly spelen, muziek maken en dan, dan moet hij altijd iets hebben om op te trommelen. Op de trommel slaan, ja, dat is zijn passie (nog steeds).

Tons herinnering over Oud en Nieuw speelt zich af in de Badhuisstraat in Scheveningen, waar hij en zijn familie toen woonden.

Op de radio Wim Kan en een spelletje Mens Erger Je Niet met tante Ies en oom Willem.
Mamma had weer heerlijke oliebollen gebakken met speciale mix van Frisia en slaolie van Calvé.
Twaalf uur, het dankgebed, kussen en knuffels. Dan sterretjes afsteken in keuken of portiek. Tante Ies nam nog een glaasje advocaat en oom Willem een sigaar en een jonge jenever.Bij Joosse gingen dozen vuurwerk de lucht in.
Zevenklappers en gillende keukenmeiden schoten over straat richting de Lammers Stichting of naar de Vijzelstraat en Lamers Herenkleding.

Geld in kinderhanden op Nieuwjaarsdag.
Teunen kregen iets meer van oma en tante Mien, maar lispelde oma Knoester: je ..oud je ..oofd ..oor.
Mijn broertje telde twee gulden minder en dacht: “een tante, oom gemist, wat jammer”, maar ik zweeg met oma’s stem nog in mijn oor.
Het geld werd omgezet in nieuwe Dinky Toys.
We speelden dagenlang met Jan van tante Sien in straten van blokken, de echte wereld na.
Totdat de school ontwaakte uit haar Kerst slaap en we na “In mensen een Welbehagen” weer leerden hoe oorlogen de geschiedenis bepaalden.
Ons trof geen blaam, volgens de meester, maar ‘het mocht nooit meer gebeuren’, zeiden de Koningin, de minister en zelfs de generaal.

Vanuit liefde, respect en compassie voor elkaar en Duitsers dan, dacht ik of Jappen en de Russen, kun je daar ook van houden?
‘Laat alle mensen de boodschap van Kerst beleven, zoals een kleine jongen van acht’. vroeg ik het Kerstkind in mijn avondgebedje.

Naar startpagina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s