Soldaat voor Ambon

Dinsdag 20 april 2010, 23:25 uur, Ned. 2
Herhaling: zaterdag 24 april, 14:30 uur, Ned. 2

Bron: Avro Foto: Muma (Museum Maluku)

Een onthullende documentaire over de geheime missie van Erik Hazelhoff Roelfzema in de Zuid Molukken.

Erik Hazelhoff Roelfzema, de in 2007 overleden oorlogsheld, is voor Nederlanders synoniem met Soldaat van Oranje. Hij staat symbool voor het verzet in oorlogstijd.

Zijn functies zijn dan ook legendarisch: Engelandvaarder, geheim agent, RAF-piloot, adjudant van Koningin Wilhelmina en bovenal Soldaat van Oranje. Van het gelijknamige boek zijn meer dan een miljoen exemplaren verkocht. De film staat nog altijd bekend als beste Nederlandse speelfilm ooit.

Wat weinig mensen echter weten is dat Erik Hazelhoff in1950 richting de Zuid Molukken vertrekt om zich in te zetten voor de Molukse onafhankelijkheid.
De eilandengroep wil zich los maken van Indonesië maar krijgt te maken met een bloedige militaire invasie.

Erik Hazelhoff Roelfzema

Hazelhoff raakt verzeild in een James Bond-achtig avontuur, waarin hij met een watervliegtuigje het bezette Ambon tracht te bereiken. Maar wat hield zijn missie precies in? En wie waren erbij betrokken?
De makers van Soldaat voor Ambon, Carel Erasmus en Floris Meinardi, reizen in juli 2007 af naar Hazelhoff’s woonplaats Hawaï en confronteren hem met zijn betrokkenheid bij acties op de Molukken.
Het blijkt het laatste tv-interview, tien weken later overlijdt de oorlogsheld op 90-jarige leeftijd.

Geheime missie
De documentaire is een reconstructie van wat zich tijdens deze geheime operatie kan hebben afgespeeld.

Enkele verrassende en tot nu toe onbekende feiten komen aan het licht. Zo blijkt dat Hazelhoff voorbereidingen heeft getroffen voor illegale wapentransporten naar de Molukken.

Behalve Erik Hazelhoff zelf komt ook zijn onlangs overleden zoon Erik jr. aan het woord. Verder een aantal getuigen onder wie ex-CIA agent Allan Charak, ex-geheim agent Bob Zalm en de weduwe van de door Indonesië ter dood gebrachte RMS-leider Chris Soumokil. Zij bevestigen de betrokkenheid van Hazelhoff bij de vrijheidsstrijd van de Molukkers.
Een strijd die nog immer voortleeft, getuige de zestigjarige herdenking van de onafhankelijkheidsstrijd, op 25 april aanstaande.

Naar startpagina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s