Ine’s eerste 10 km prestatieloop

De 10 km Loop Rotterdam en de 5 km AD Loop zijn voor veel lopers favoriete loop-evenementen, omdat ze tegelijk plaatsvinden met de Fortis Marathon Rotterdam, dit jaar op zondag 11 april 2010.
Start en finish zijn net als de Fortis Marathon Rotterdam op de Coolsingel.

Op deze dag staat de wereldstad Rotterdam, de melting pot van culturen over de hele wereld, garant voor een geweldige sfeer langs het parcours.
Bands, die op muzikale manier culturen uit de stad vertegenwoordigen en verenigen.
Sport en muziek zijn universele talen die elkaar tijdens de Fortis Marathon op een unieke manier vinden.
Dat er heel wat (hard)lopers aan dit evenement gaan deelnemen, merken we aan de drukte op het perron van NS station Schollevaar. Het is immers de 30ste Marathon van Rotterdam.

Poseren bij de “Drol van Rotterdam”

Enkele maanden geleden hadden Ineke en ik ons ingeschreven voor de 10 km Loop Rotterdam.
Ook de meeste lopers van de ‘Funrunners’ gaven acte de présence aan de 5 km en 10 km loop.
Ineke was één van de 2 vrouwelijke Funrunners die zich aan de 10 km waagden.
Mijn ‘jempol’ (duim) voor haar, omdat ze tot nu toe slechts voor 5 km trainde.
Ondergetekende, hield Ineke gezelschap tijdens haar 10 km-try-out.
Half uur voor de start gaf Ron, trainer van de groep, seintje om samen de warming up te doen.
Daarna liepen ze naar de start-poorten.
Gelukkig waren de ‘poorten’ tot de start-rijen van 5 en 10 km naast elkaar, zodat we nog even bij elkaar konden staan totdat we naar onze eigen startrij gingen.

Paniek
Lichtelijk paniek kwam bij mij op toen ik Ineke niet tussen haar groep zag. “Hoe kon je haar vinden tussen de duizenden lopers “? vroeg ik me af.
De Funrunners-lopers wisten ook niet waar ze was. Ze keken allemaal naar haar uit.
Ik ging de 10 km start-poort in, zoekend tussen de heen en weer lopende, huppelende hardlopers, die zo hun spieren warm hielden. Na 100 m gaf ik het op en liep terug naar de groep…..
Opeens dook zij op achter een brede man, die rechts voor mij stond. Wat een opluchting….zij is terecht…. “Ik was gaan plassen” was haar antwoord.

Start
Precies om 11.00 uur gaf burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb het startschot voor de 30ste Rotterdamse Marathon. Onder begeleidende oorverdovende muziek, handgeklap, gejoel, geschreeuw liepen de wedstrijdlopers weg van de startlijn om zo snel mogelijk weer terug te komen.
Een kwartier later klonk het startschot voor ons, de 10 km lopers. Snel wegrennen konden we niet. Langzaam schoven we richting de startlijn. Alles wat als bescherming diende tegen de kou werd uitgetrokken en vlogen door de lucht naar de zijkanten. Overal op de grond, aan en tegen het hekje lagen en hingen plastic (vuilnis)zakken, oude truien, trainingsbroeken en -jassen, die hun werk gedaan hadden om de lichamen van de lopers warm te houden.
Eenmaal over de startlijn registreerde de chip de starttijd.

Zoeken naar onze flow
Aangemoedigd door tienduizenden toeschouwers op de sfeervolle Coolsingel kreeg ik het victoire-gevoel …. en het was slechts het begin..
Vanuit het publiek hoorden we enkele keren onze namen, geweldig onze vrienden en collega’s waren ook aanwezig.
Naast elkaar liepen we rustig in, op zoek naar onze ideale flow… na ongeveer 500 m hadden we het te pakken.
Op de cadans en het geluid van onze stappen, lieten we meter voor meter achter ons. Genietend van de sfeer en de aandacht van onze toeschouwers. Op deze manier konden we lang volhouden.
We liepen onder de wereldberoemde kubus-woningen door, de Mariniersweg, Warande en Boezemstraat op naar de 5 km keerpunt.

Ontmoeting
Opeens hoorden we: ‘tante Ien…oom Annis’ het was nicht Sirimeng. Ze startte achter ons, maar had een hogere tempo. Even, liep ze samen met ons en toen ging ze op haar eigen snelheid verder….. Haar kwamen we voorlopig niet meer tegen.
Kilometer na kilometer ging voorbij, dan kwamen we bij het 5 km punt. Het was erg druk, dat betekende dat daar een ‘drink-post’ was. Het ging tot nu toe voorspoedig.

Dip
Na ongeveer 6 km, zei Ineke dat ze even moest wandelen. Achteraf zei ze dat ze op dat moment het gevoel kreeg, dat er nooit een eind aan kwam. “Dat komt” zei ze “omdat ik tot nu toe alleen maar voor de 5 km train en de afstand nog niet zo goed kan inschatten”.
“Nu heb ik de afstand geproefd, ik weet nu hoe ver 10 km is, dus in de toekomst, meer trainen voor de 10 km”
Na een minuutje wandelen was ze weer hersteld en gingen we verder.

De overwinning
Even later aan de rechterkant van de weg zagen we een bordje met de nog te lopen afstand: 1 km.
Regelmatig haalden we lopers in, die in de dip waren. Naast ons liep een vrouw, die redelijk moeilijk had.
Ineke draaide zich om en zei tegen haar : “kom op…. we gaan samen de finish halen”!
“Ok” mompelde ze terug. Naast elkaar liepen ze met opgeheven hoofd verder. 500 m, ik merkte dat ze de tempo langzaam opvoerden.
Waauw… 200 m …… de finish in zicht, ik liep enkele meters achter hun en was erg trots op hun doorzettingsvermogen dat tot deze geweldige prestatie leidde.
Aangemoedigd door duizenden mensen aan de Coolsingel, stoven ze recht op hun persoonlijke overwinning af, de 10 km Loop Rotterdam.

Mail van de organisatie:
Beste Ineke,
Zondag 11 april 2010 gaat de boeken in als de jubileumeditie van de 30ste Fortis Marathon Rotterdam. Ons jubileummotto ‘Creating winners for 30 years’ heb jij mede vorm gegeven. Van harte proficiat met jouw persoonlijke overwinning op de 10 km Loop Rotterdam. Een bijzondere prestatie die zijn eigen verhaal kent. In die zin is de marathon een verhalenbundel die elk jaar langer wordt. Ook jouw prestatie gaat de geschiedenis in als een uniek hoofdstuk. Hartelijk dank dat je meegelopen hebt en we zien je graag terug in 2011. Op de Coolsingel, zelfde plaats, zelfde tijd ?

Foto’s © Ahiolo
Hier klikken om de foto’s te bekijken

Naar Startpagina

Een Reactie op “Ine’s eerste 10 km prestatieloop

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s