Vincent van Gogh wandeling

30 mei 2010 – start/finish: De Wipakker Etten-Leur

De naam van deze wandeltocht trok mijn aandacht toen ik op zoek was naar een wandeltocht die we konden doen als voorbereiding op de Nijmeegse wandel 4-Daagse.
De meeste wandeltochten in het Rijnmondgebied hebben we meer dan eens gelopen en deze vindt plaats op een redelijke rij-afstand van Capelle aan de IJssel.

Etten-Leur (Brabant). Wat is de link van Vincent van Gogh en Etten-Leur?.
In 1881 woonde en werkte Vincent van Gogh in Etten, nu Etten-Leur.
Zijn vader was aan het einde van de 19e eeuw dominee in deze plaats.

Het kerkgebouw waar de vader van Vincent, Theodurus van Gogh, als predikant voorging, is nu in gebruik als raadzaal.
Dit gebouw heeft de jonge kunstenaar zeker goed gekend. De daarnaast gelegen pastorie waar de familie Van Gogh woonde, is aan het begin van de 20e eeuw afgebroken.
De voormalige Kosterswoning aan de Markt 4 is in 2007 verbouwd tot een pittoreske pandje en is ingericht als informatiecentrum van de Stichting Vincent van Gogh Etten-Leur.


Het kerkgebouw is nu in gebruik als raadzaal.

Theodorus van Gogh was hier dominee van een kleine protestantse gemeente. Vincent echter, had de religie de rug toegekeerd, waardoor de relatie met zijn vader slecht was.
Terwijl dominee Van Gogh zijn gemeente hoedde, werd de 28-jarige Vincent in Etten in beslag genomen door het feit dat hij kunstenaar wilde worden.
Maar wat heeft Vincent van Gogh te maken met wandelen? Het antwoord werd me toen duidelijk, tijdens deze wandeling.

De Losse Feeter
De wandelvereniging De Losse Feeter had deze wandeling heel zorgvuldig georganiseerd. De wandelroutes waren heel erg goed ‘gepijld’. Ze gebruikten oranje kunststof pijlen, die voor ons van ver al herkenbaar. De papieren routebeschrijving kon je rustig in je rugzak laten.
Gelukkig maar, want het regende behoorlijk. Onze regenkleding moest ons hiervoor beschermen. De warme soep bij de verzorgingspunten smaakte daardoor extra lekker. Mijn complimenten aan De Losse Feeter.

Historische wandeling
Vrij snel na de start leidde de route ons naar en door het natuurpark de Oude Leemput.
Als een Brabander over leemput heeft, dan gaat het om de vroegere winplaats van leem voor een steenoven. De leem is in de IJstijd aangevoerd uit Scandinavië.
We werden geleid door verschillende natuur- en bosgebieden met typisch Brabantse landschap o.a. De Koekoek, Pannenhoef fantastisch mooie landschappen. De ene, nog fraaier dan de andere.

Vincent en Etten
Etten betekende veel voor Vincent zijn leven en zijn werk. Etten, Brabant in z’n algemeenheid, lag hem na aan het hart. Hij hield van het landschap, van de eenvoudige bevolking en van het boerenleven hier.
Zijn studies van Etten en omgeving, werkende boeren en ambachtslui getuigen daarvan.
Het zijn het landschap rond Etten en de Ettenaren die model staan voor de tientallen aquarellen en een paar honderd pen- en houtskooltekeningen die in die periode ontstaan.
Deze werken dragen al het karakter in zich en behandelen de motieven van zijn latere schilderijen van het Brabantse volksleven.

Hier in Etten ontdekte Vincent zijn talenten. Hier legde hij de basis voor zijn latere meesterwerken.
Door deze historische landschap en omgeving wandelen we vandaag. Een wandeling in Vincent van Gogh Brabantse periode.

Naar Startpagina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s